НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вечерни новини: Извънредната здравна обстановка ще е до 15 юли, България ще иска заем от 500 млн. евро от ЕС за заетост

И още: МВФ очаква още по-голямо свиване на глобалната икономика - почти 5%, Разследване на Антикорупционния фонд повдигна съмнения за корупция в прокуратурата

В светлината на растящите случаи на заразени с коронавирус и решението на правителството да удължи извънредната епидемична обстановка до средата на юли България ще кандидатства за заем от половин милиард евро по европейския инструмент за подкрепа на заетостта SURE. За това съобщи зам.-министърът на финансите Маринела Петрова днес в парламента. Инструментът дава възможност на държавите да искат от ЕС заеми при благоприятни условия заради увеличени публични разходи за мерки, които целят да запазят заетостта заради коронакризата. Българското правителство вече ревизира Бюджет 2020, като предложи 1 млрд. лв. (или 500 млн. евро) да бъдат заделени за схемата 60/40.

Междувременно разследването на прокуратурата срещу братя Бобокови, в което беше замесено и името на съветника на президента по антикорупция Пламен Узунов, стана повод за поредната задочна размяна на реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Президентът определи като тревожно, че държавното обвинение "говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии". "Прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния PR на министър-председателя", добави Радев.

По-късно през деня премиерът Борисов пък направи коментар, че "те вече не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти", тъй като това не е кой да е съветник. "Това му е най-чистият човек - в кавички. Вътрешният министър в неговото служебно управление", допълни той.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Трима работници бяха затрупани в новостроящия се тунел "Железница" на магистрала "Струма"

По официална информация на консорциума изпълнител с водещ партньор "Джи Пи груп" скална маса се е срутила по време на изкопни работи, съобщава БНР. Тримата пострадали са откарани в болница за лечение. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че прокуратурата ще направи проверка, а междувременно екипи на дирекция "Строителен контрол" и Инспекцията по труда разследват причините за срутването.

Извънредната епидемична обстановка продължава до 15 юли

Здравният министър Кирил Ананиев мотивира правителственото решение с растящия брой на заразените с коронавирус граждани. Мерките няма да се затягат, по-скоро ще се следи по-строго за спазването на тези, които са в сила - като носенето на маски на закрито, карантина за влизащите от определени държави лица, забраната за влизане на граждани от някои страни, спазването на хигиена и дистанция и т.н.

Близък до ДПС прокурор стана временен ръководител на Специализираната прокуратура

Бившият ръководител на Софийската градска прокуратура (2014-16 г.) Христо Динев, който е близък с ДПС, беше изненадващо определен за временен ръководител на ключовата Специализирана прокуратура. Това става само месец след като титулярният шеф Димитър Франтишек подаде оставка, а на негово място беше определен временно друг близък до ДПС магистрат - Ангел Илиев. По времето на Христо Динев като градски прокурор на София започна разследването за КТБ (самият той се е произнасял по досъдебното производство), беше отказано разследване на Делян Пеевски по сигнал на Протестна мрежа и започна скандална проверка срещу президента Росен Плевнелиев. През 2016 г. Динев подаде оставка и излезе в продължил близо 4 години отпуск по болест. Той се върна в прокуратурата преди месец като беше автоматично командирован от Гешев във Върховната касационна прокуратура.

Разследване на Антикорупционния фонд повдигна съмнения за корупция в прокуратурата

Разследване на неправителствената организация Антикорупционен фонд повдигна сериозни съмнения за корупционни схеми в Специализирана прокуратура. Дългото 15 минутно видео, което беше разпространено сутринта в сряда, показва разговор със собственика на най-големия производител на асансьори в България - Илия Златанов. Той представя документи, от които става ясно, че е издал запис на заповед за 2.8 млн. лв. в полза на Любена Петрова - съпруга на бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров, който в момента е адвокат. По думите на Златанов тази сума била платена, за да бъде решен спор за контрола на завода "Изамет" в Дупница. След като подписва записа на заповед, той е накаран да подаде сигнал в Специализираната прокуратура, която три седмици по-късно провежда акция и арестува опонентите на Златанов. Впоследствие обаче той разбира, че е сключил сделка с "дявола" и групата около Петьо Петров всъщност прави опит да открадне бизнеса му. В интервюто си Златанов споменава имената на Делян Пеевски (като човек, желаещ да притежава завод за асансьори предвид предстоящо европейско финансиране на подмяната им в цяла България) и Иван Гешев, за чийто избор Петьо Петров е помагал.

МВФ очаква още по-голямо свиване на глобалната икономика заради коронавируса

Пандемията ще причини по-големи щети на глобалната икономика, отколкото Международният валутен фонд очакваше досега. Фондът вече предвижда световната икономика да се свие с 4.9% през тази година при 3% през април. Развитите икономики ще бъдат ударени силно, като предвижданията са БВП на САЩ да намалее с 8%, а този на еврозоната с 10.2% - това е с 2 пр. пункта повече от последните предвиждания. Възстановяването догодина също ще бъде по-слабо - 5.4% срещу очаквания през април за 5.8%. Фондът обаче предупреждава, че при нова вълна през 2021 г. ръстът може да спадне до 0.5%.

Германското бизнес доверие се е повишило за втори пореден месец през юни

Оценката на мениджърите за сегашната икономическа ситуация и за след шест месеца е по-оптимистична, показват данните на Института за икономически проучвания Ifo. Най-голямата европейска икономика влезе в рецесия през първото тримесечие, която се очаква да се задълбочи през сегашното. Прогнозите са, че икономиката може да се върне към предишните си равнища едва през 2022 г. след спад от 6.5% през тази.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Русия отбеляза със закъснение Деня на победата

На Червения площад в Москва днес се проведе отложеният заради пандемията парад по случай Деня на победата. Традиционно събитието се отбелязва на 9 май и ознаменува годишнината от победата във Втората световна война, известна в Русия като Великата отечествена война. Тази година провеждането беше отложено заради очертаващия се към началото на май пик в разпространението на коронавируса в страната. Към днешна дата отчитаният дневен брой на новите случаи на COVID-19 в Русия плавно намалява през последната седмица, но остава над 7000 дневно.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Със 130 новозаразени за последното денонощие общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в България надхвърли 4000 и вече е 4114. За изминалите 24 часа са изследвани 2946 проби, показват данните от Националната информационна система. През вчерашния ден са регистрирани седем нови случая на заразени медицински лица, 46 излекувани пациенти - до общо 2217 оздравели, както и един смъртен случай, с който жертвите на вируса в страната стават 208.

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че стадионите може отново да бъдат затворени, и разкритикува футболните агитки по време на заседанието на Министерския съвет днес за това, че не спазват изискванията за физическа дистанция по време на мачове. Но от 5 юни, когато беше подновено провеждането на футболни срещи с публика, досега никоя институция не е излязла с позиция кой е отговорен за спазването на предписанията и какви ще са последствията.

Бившият общински съветник Владимир Каролев отива на съд за нарушаване на карантината по време на извънредното положение. Софийската районна прокуратура е внесла обвинителния акт срещу него. Обвинението му беше повдигнато през март, когато икономистът е пътувал от София до Разлог без уважителна причина и съобщи в профила си във Facebook за пътуването си.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че правителството и здравната комисия в парламента ще обсъждат дали да се намали размерът на глобите за неносенето на маска в обществения транспорт. Той се съгласи с аргументи на опозицията, че санкция от 300 лева е непосилна за много от хората.

Швейцарската група Swissport, специализирана в летищни услуги, планира да закрие над 4000 работни места във Великобритания, което е близо половината от персонала й в страната. Причината са щетите от пандемията върху въздушния транспорт. Групата, която работи на много летища, включително на "Хийтроу" и "Гетуик" в Лондон, посочи днес, че се налага да свие дейността си, за да преживее кризата.

Починалите в Латинска Америка и Карибите от коронавируса вече са над 100 хил., съобщи "Франс прес". От началото на пандемията в този регион са регистрирани над 2.1 милиона заразени. Най-засегнатите страни са Бразилия, Мексико, Перу и Чили.

Рекорден брой нови заразени и починали за едно денонощие бе регистриран в Индия през последните 24 часа - близо 16 хил. нови случая и 465 починали.

Епидемията пак расте и в САЩ, където броят на новите заразени с коронавируса за едно денонощие се е увеличил до най-високото си равнище от два месеца - 34 700 нови случая.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Segway спира производството на известните им самодвижещи се тротинетки

Segway се опита да направи революция в начина, по който хората се придвижват из градовете, със самозадвижващото транспортното средство на две колела, но от 15 юли спира производството му, съобщи британският Guardian. През изминалото десетилетие то доби популярност сред туристите в големите градове, но платформата, управлявана от изправен пътник, представляваше по-малко от 1.5% от приходите на компанията през миналата година.