🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Управляващите възкресиха идеята за абсолютна давност, Пламен Бобоков остава под гаранция

И още: Божков и прокуратурата си подхвърлят обвинения за "натиск", ресторантьорите остават недоволни въпреки намаления ДДС

В типичния и вече добре отработен ритъм от последните седмици, когато липсват съществени новини около коронавируса в България, ефирът незабавно бива узурпиран от прокурорско-ченгеджийски теми. Така и днес денят беше обзет основно от ръководената от Иван Гешев институция.

На първо място тя влезе в задочен диалог с обвиняемия Васил Божков, който сутринта през Facebook профила си обвини прокуратурата в натиск върху служители на НАП, с прикачени и снимки на прокурор Ангел Колев на входа на приходната агенция. В отговор прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет излезе с декларация в защита на колегата си, в която на свой ред се привижда "груб и недопустим натиск" над него чрез незаконното му проследяване и заснемане. В отговор пък Божков, който е обещал в близките дни да разкрие и повече детайли около политическия си проект, заяви че снимките са изпратени от симпатизант, а също и че утре ще покаже "последствията от грубия натиск върху служителите на НАП". Днес различното в посланията на Божков е, че не посочва Борисов и Горанов, а често споменава Кой - вероятно начин да посочи Пеевски.

В паралелен сюжет след няколко дни на публикуване на час по лъжичка на чатове между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков прокуратурата не успя да вкара последния в ареста. Въпреки опитите да му се повдигнат допълни обвинения, съдът окончателно потвърди, че той остава на свобода под гаранция.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите се разбраха за въвеждане на десетгодишна абсолютна давност

ГЕРБ и коалиционните й партньори в правителството са постигнали съгласие около промяна в Закона за задълженията и договорите, с която всички задължения на физически лица се погасяват след изтичане на десет години, независимо от съдебни дела и други прекъсвания. Целта на мярката е да се освободят т.нар. "вечни длъжници", а опасенията са, че предвид мудното съдопроизводство в страната може да стимулира недобосъвестни длъжници да се укриват до изтичането на давността. Реално това е половинчато решение, което само донякъде компенсира липсата на възможност за "личен фалит" в България. За нуждата от специален закон за уреждането му се говори от години, като депутати от управляващите се надяват такъв да бъде приет до края на мандата на правителството.

Собствениците на заведения продължават да са недоволни от намаления ДДС

Слабоалкохолните напитки като вино, бира, както и доставките на храна за вкъщи също да са с намалената 9% ставка по ДДС поискаха собствениците на заведения в отворено писмо до министъра на финансите. Те твърдят, че една част от бранша като барове, нощни клубове и дискотеки реално е останала ощетена от вдигането на осигурителните прагове за служителите до 800 лв., защото намаляването на ДДС за тях е неработещо. Те настояват да има ясни правила кои заведения ще могат да продават с 9% ДДС и кои няма да могат да се възползват от намалената ставка, като за вторите не трябвало да важи и по-високият праг, върху който се плащат осигуровки. Понижението на косвения данък беше политическо решение, взето от премиера въпреки несъгласието на икономическите експерти в ГЕРБ, а секторът на заведенията е един от най-сивите и с най-ниските официални заплати.

Под 1% от тестваните в Бургаска област са с антитела, показа проучване

От изследваните 2300 души от Бургас и общини по Южното Черноморие - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево, под 1% са се срещали с коронавируса. Това показват резултатите от мащабно проучване за антитела сред местните жители, проведено в периода 2-22 юни. Половината от участниците в него са заети в туризма, друга част са медицински лица и случайно избрани хора. Целта е била да се верифицира и че Южното Черноморие е безопасно за туристическия сезон и данните ще бъдат ползвани и за промоция на туризма. В края на сезона ще има втора фаза на изследването, за да се види каква част от заетите в туристическия бранш са влезли в контакт с вируса.

Президентът на Косово е обвинен в убийства и изтезания

Президентът на Косово и бивш командир на албански отряди, сражавали се срещу югославската армия през 1998-99 г.,, е обвинен във военни престъпления, включително почти 100 убийства. Обвинението срещу Хашим Тачи е на специалния прокурор в Хага, разследващ престъпления срещу етнически сърби в Косово по време на т.нар. война за независимост. Това става само няколко дни преди планираните в Белия дом във Вашингтон разговори на Тачи със сръбския му колега Александър Вучич. Скоро след съобщението специалният американски пратеник Ричард Гренел съобщи в Twitter, че косовският президент го е уведомил, че няма да пътува до Вашингтон и че срещата ще е между Вучич и премиера Абдула Хоти. Десетте обвинения на специалния прокурор на практика унищожиха възможността за среща Тачи-Вучич и предизвикват напрежение сред политиците в Косово, много от които са бивши партизани от Армията за освобождение на Косово. Сред обвинените е и Кадри Весели, лидер на Демократичната партия на Косово. Според обвинението Тачи и други са извършили "убийства, принудително изчезване на хора, преследвания и изтезания", както и че "описаните престъпления включват стотици жертви от албански, сръбски, ромски и друг етнически произход, а също така и политически опоненти".

СНИМКА НА ДЕНЯ

Айфеловата кула отвори за пръв път от 3 месеца

От днес туристите и жителите на Париж отново могат да посещават Айфеловата кула след тримесечна блокада заради коронавируса. Това е най-дългото затваряне на парижката забележителност от Втората световна война насам. В началото само ограничен брой хора ще се допускат, а носенето на маски е задължително за всички.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Новопотвърдените случаи на коронавирус в България за изминалите 24 часа са 128 при изследвани 3016 проби - за първи път над 3000 за ден. С това общият брой на случаите достига 4242, от които активни са 1770. Общо 390 пациенти са настанени в лечебни заведения, а 16 от тях са в интензивни отделения. През последното денонощие са регистрирани 46 оздравели, с което общият брой на излекуваните вече е 2263. Жертвите на вируса са 209, за последното денонощие има един нов смъртен случай.

Лекарите от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка заради непрекъснато променящите се правила и инструкции на здравните власти за работа с пациенти с коронавирус. Медиците посочват, че болницата не разполага с условия за лечение на заразени с COVID-19, но продължава да лекува седем души, а други петима със съмнения за зараза са в изолатор. Лекарите изтъкват още, че има смесване на потоците на болни и здрави, а тези от тях, които се грижат за болните с коронавирус, дават консултации и в други отделения.

Общо 103 от всички 590 българи, работещи в най-голямата германска кланица "Тьониес" в Северен Рейн-Вестфалия, са заразени с коронавирус, съобщава "Дневник", като цитира генералния консул на България във Франкфурт Антоанета Байчева. В кланицата работят чужденци от много държави, като българите са под 10% (над 6500 души), по-големи са групите на румънци и поляци. Огнището върна карантината за над 600 хил. души в два окръга на западногерманската провинция, а казусът доби и политически оттенък след коментар на регионалния премиер Армин Лашет, който обвини върнали се от почивка в родината си българи и румънци за увеличаващите се случаи.

Повече от 42% от жителите на австрийския ски курорт Ишгл имат антитела, - най-високият дял, засичан досега в единично населено място. Проучването, проведено от университета в Инсбрук, включва почти цялото население на ски курорта. Ишгл през март бе едно от първите гнезда на коронавируса в Европа и се превърна в източник за разпространение на заразата из континента.

Европа отбелязва увеличение на седмичните случаи на COVID-19 за първи път от месеци, съобщи СЗО. Това се дължи на "много значими" възраждания на инфекцията в 11 държави, които регионалният директор д-р Ханс Анри Клюге не споменава, но сред тях със сигурност са Германия, Португалия и няколко балкански страни.

САЩ регистрираха нов печален рекорд на заразени за денонощие от април насам - 36 хил. Заради прибързания рестарт, преди заразата да е овладяна, над половината от 50-те щати отбелязват нарастване на случаите през последните две седмици.

За пето поредно денонощие в Латвия не е регистриран нов случай на коронавирус. Oбщият брой на заразените в страната дотук е 1111, оздравелите са 903, а починалите - 30.

Австралийската авиокомпания Qantas съкращава около 6000 от общо 29 хил. души персонал като част от преструктуриране заради пандемията. Освен това 100 от самолетите й няма да летят още година, а някои и по-дълго. Според ръководството ще изминат години преди международният трафик да се върне към предишното си състояние.

КАКВО СЛЕДИМ

Полша избира президент

Президентът на Полша Анджей Дуда има 40% подкрепа сред избирателите преди изборите в неделя, на които ще се опита да спечели втори мандат. Той е свързван с националистическата консервативна партия "Право и справедливост", която управлява в страната през последните пет години. Основният кандидат на обединената опозиция е кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който събира близо 30%. Всички останали кандидати са с под 10% подкрепа. Ако Дуда не успее да получи мнозинство на изборите на първи тур, ще има втори на 12 юли. Дуда представлява поляците с традиционалистки и националистически възгледи, а привържениците на Тшасковски искат либерална и космополитна страна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кои страни са под най-голяма заплаха от завръщане на коронавируса

Десет държави в момента са изправени пред сериозни увеличения на коронавирусните инфекции, като те са именно страни с по-малко строги подходи за управление на огнищата им и с по-меки държавни политики в областта на общественото здраве. Сред тях са Великобритания, САЩ, Франция, Бразилия, Швеция, Швейцария и др. Кои други са под риск от разпалване на нови огнища можете да видите в интерактивната карта на Guardian.