🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: ГЕРБ вече написали нова конституция; Лукашенко може да поиска помощ от Путин заради протестите

И още: Фандъкова обеща да пусне третата линия на метрото до две седмици; Плажът до Догансарай ще получи официален статут до септември

Този уикенд отново премина под знака на протестите - както във вътрешнополитически, така и в международен план.

Проливният дъжд в София не разколеба хората, окупирали трите възлови кръстовища - на Орлов мост, при Ректората на СУ и при площад "Независимост". През почивните дни присъствие на полиция в района на блокадите почти не се забелязваше. Барикада на още едно място са издигнали и протестиращите във Варна. Демонстрации с искане за оставка на правителството и главния прокурор се готвят и в 20 града по целия свят.

Управляващите обаче очевидно не се впечатляват особено от недоволството срещу тях. В отговор те не само обявиха желание за свикване на Велико народно събрание (процедурен ход, за да се избегне назначаване на служебно правителство от президента), но и изненадаха всички с твърдението, че вече имат готов проект за нова конституция.

Нажежава се ситуацията и Беларус, където опозицията и гражданите отказват да признаят изборите от миналия уикенд, за пореден път посочили Александър Лукашенко за президент със смазващите 80% подкрепа. Протестите срещу несменяемия държавен глава не стихват, но той отказва да чуе гнева на хората, вижда зад всичко това намеса на външни сили и преговаря за евентуална военна помощ с руския си колега Владимир Путин. От Кремъл първоначално реагираха сдържано, но в неделя не изключиха възможността да активират договора за военна взаимопомощ, ако това е нужно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

ГЕРБ вече написали нова конституция

До 2 септември ГЕРБ може да внесе в парламента проект за нова конституция и да инициира процедура за свикване на Велико народно събрание (ВНС), твърди министърът на правосъдието Данаил Кирилов. От изявленията му излиза, че черновата на новия основен закон на страната вече е готова. В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка на правителството си в деня, в който парламентът гласува да се свика ВНС. В подобен казус обаче ГЕРБ има процедурната опция да продължи да управлява с кабинет в оставка, като се избегне сформиране на временно служебно правителство на президента Румен Радев.

Лукашенко може да поиска военна помощ от Путин заради протестите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че руският му колега Владимир Путин е обещал военна помощ, ако такава бъде поискана заради протестите в страната. Демонстрациите в бившата съветска република лавинообразно се разрастват заради сериозните подозрения в грубо нарушаване на изборния процес преди седмица, според който Лукашенко печели с 80% подкрепа и заради масовото използване на брутална полицейска сила срещу мирните манифестации на опозицията и гражданите. Президентът на Беларус (наричан и "последния диктатор в Европа") твърди, че протестите са опит за "цветна революция" и разгръщане на агресия срещу страната му.

Фандъкова обеща да пусне третата линия на метрото до две седмици

Първият участък от третата линия на столичното метро трябва да заработи до края на август, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Става дума за трасе с дължина около 8 километра между кв. "Красно село" и бул. "Владимир Вазов". Още 4 километра до кв. "Овча купел" са технически завършени, но там тепърва ще започнат изпитанията с движение на влакове по тях. По принцип третата линия на метрото трябваше да бъде открита след серия забавяния още през май, но това не се случи - по неофициална информация заради проблеми с подпочвените води.

Плажът до Догансарай ще получи официален статут до септември

Това са обяснили от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) в отговор на въпроси на mediapool.bg. В момента крайбрежната ивица е с вид на "земеделска" територията и начин за трайно ползване "за курортен хотел, почивен дом", което е очевидна грешка и трябва да се коригира в регистрите. През седмицата Върховната административна прокуратура обяви, че е констатирала същото - че за поземления имот, какъвто е плажът на практика, няма акт за държавна собственост. Сега АГКК трябва да създаде специализирана карта за плажа и да нанесе промяната в кадастъра.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

Броят на заразените за седмица е под 1000 души за пръв път от юни. През изминалите седем дни диагностицираните с новия коронавирус са 990, което е съизмеримо с нивата отпреди два месеца и половина. 90 нови случая бяха регистрирани за последното денонощие при 2754 теста, което е с 84 души по-малко от обявените в събота. Тогава обаче са направени 5934 PCR теста, което е около двойно повече. Броят на хоспитализираните пациенти този уикенд беше 811 души.

Няма да има затваряне на градове и поставяне на КПП-та на входовете им, обяви министърът на здравеопазването Константин Ангелов пред журналисти в Кюстендил. Той определи циркулиращите слухове по темата като "грозни лъжи" и добави, че ситуацията в Кюстендил е под контрол. Най-тежко е положението в момента в Добрич, където има проблем с разделянето на потоците от болни, а също така липсват инфекционисти.

Сърбия вече изисква негативен тест за коронавирус за идващите от България, Северна Македония, Хърватия и Румъния. Мярката влезе в сила от събота, а тестът трябва да е направен до 48 часа преди влизането в страната. Няма да се изисква тест за деца до 12 години, чиито придружители имат отрицателна PCR проба. За идващи от Унгария, Босна и Косово няма ограничения въпреки немалките стойности на зараза и в тях. В самата Сърбия броят на заразените за денонощие е около 250 средно в последните седем дни, но тенденцията е на спад от края на юли, когато бе достигнат втори пик от над 450 случая дневно.

Испания забрани пушенето на открито в цялата страна, когато не може да се спазва дистанция от поне два метра между пушещия и останалите. Освен това Мадрид затваря нощните заведения като дискотеките и някои барове и ограничава работното време на ресторантите и други барове до полунощ. Допълнително ограничения са въведени и за разстоянието между клиентите и броя им. Мерките са резултат от рязкото увеличаване на случаите на COVID-19 - за денонощие те станаха почти 3000. Толкова потвърдени за ден случаи не е имало от април.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Тръмп може да помилва разобличителя на NSA Сноудън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля възможностите дали да не помилва бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън, който през 2013 г. изнесе секретна информация, осветяваща мащабна програма за следене на електронните комуникации от страната на американските специални служби. За много защитници на човешките права Сноудън се превърна герой, но според щатското законодателство той е просто предател, заплашван от десетилетия затвор. След като направи своите разкрития, бившият служител на NSA замина за Хонконг, откъдето избяга в Русия, която му предостави политическо убежище. "Много хора смятат, че към него трябва да се отнесем по различен начин, а други хора смятат, че той е извършил много лоши неща", обяви Тръмп пред журналисти в събота, добавяйки, че ще "разгледа казуса много сериозно". Настоящото изявление на щатския президент е сериозен завой във възгледите му отпреди няколко години, когато той нарече Сноудън "шпионин, който трябва да бъде екзекутиран".

OUT_OF_OFFICE

Нещо вкусно

До 30.08

Авторска и международна кухня с бургери с дърпано месо, морски специалитети с маринована риба, крехко месо на грил от специална порода телета, ливанска вегетарианска кухня, сочни наденички в хлебче, мексиканско бурито, варненска крафт бира, вино от цял свят и пенливи напитки, а за финал - тайландски сладолед, здравословни десерти, френски палачинки. Това е менюто на тазгодишната "Улица на готвачите" на т.нар. "Манджа стрийт".

Варна, до Градинката на Севастопол, от 10:00 до 22:00 ч.

Класическа музика

20.08.

Оркестърът на опера Пловдив и популярният цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази ще представят забележителните музикални цикли "Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди и "Четири годишни времена" от Астор Пиацола.

Пловдив, в операта, билети на касата и в мрежата на Eventim.

"Капана фест"

20 - 23.08

Уличките и площадчетата на артистичния квартал "Капана" за цели четири дни пак ще се изпъстрят и оживят с авторски произведения на изкуството, малки акустични сцени, разхлаждащи питиета, разнообразни вкусотии, както и с различни спортни предизвикателства.

Пловдив,"Малката Главна" и квартал "Капана".

Фотоизложба

до 24.08

Изложбата "Заедно е супер" показва лицата, историите и посланията на хора от групи, които често остават невидими - глухи, роми или гей хора. Неин автор е ромският фотограф и активист Емил Методиев (Photo EMOtions), който чрез портретите си илюстрира смелостта и силата, както и красотата на многообразието. Изложбата на Моста на влюбените е част от Летния фестивал на равнопоставеността, продължаващ до 26 август в различни точки в София с шествие, кинопрожекция, пикници, кулинарни събития, рецитал и открити уроци.

Изкуство

до 25.08

Ранни учебни рисунки и акварели на Кристо от времето, в което е учил в академията (1953 - 1956 г.), постери от Музея на НХА, архивни документи от ДА "Архиви" и ранни живописни портрети от частни лица са събрани в специална изложба, разширява познанието за делото и таланта на световноизвестния художник в авангардното изкуство на ХХ и ХХI век.

Варна, Градска галерия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар