🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Износът започва да се възстановява; Кабинетът раздаде нова порция милиони

И още: Трайчо Трайков осъди антикорупционната комисия за вреди; Шест кандидата да ремонтират трасето на трамвай №5

   ©  Цветелина Белутова

Днешният 35-и ден на протести срещу управляващите отново мина под знака на блокадите. Този път парализирана се оказа основната пътна артерия на страната - автомагистрала "Тракия", която бе задръстена от протестно автошествие, отправило се от София към Пазарджик с 50 км/ч. Крайният резултат беше колона от коли с дължина над 20 км. Утре протестиращите планират да блокират парламента, който ще се събере на извънредно заседание за изслушване на премиера Бойко Борисов.

Самият министър-председател пък днес се опита да умилостиви негодуванието срещу себе си, като отпусна нова порция милиони от бюджета, най-голямата от които беше за образование. "... за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест", енигматично обяви по този повод Борисов.

В международен план голямата новина беше обявяването на кандидата за вицепрезидент на САЩ, който ще си партнира с номинирания от Демократическата партия Джо Байдън. Това е Камала Харис - сенатор от Калифорния и бивш генерален прокурор на щата. 54-годишната дъщеря на емигранти от Ямайка и Индия също беше претендент в надпреварата за кандидат на демократите, но се оттегли от битката през декември.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Износът започва да се възстановява

Българският износ през първото полугодие намалява с 8% на годишна база до малко над 26 млрд. лв. Добрата новина е, че след два поредни месеца двуцифрен спад външният пазар за български стоки започва да се подобрява през юни. Експортът продължава да намалява, но значително по-слабо заради подобрение по линия на европейския пазар, където стойността на продажбите за месеца приближават миналогодишните си нива.

Трайчо Трайков осъди антикорупционната комисия за вреди

Бившият министър на икономиката и настоящ районен кмет в София Трайчо Трайков спечели дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за нанесени морални вреди и пропуснати ползи. Административен съд - София, му присъди обезщетение в размер на 99 639 лв. заради производство на бившата Комисия за конфликт на интереси, чийто правоприемник се явява КПКОНПИ. През 2012 г. Трайков сам поиска да бъде проверен заради твърдения на тв-водещия Николай Бареков, че бившият министър е имал личен интерес при даването на концесията на добивното предприятие "Каолин". Комисията за конфликт на интереси обаче не само не го оневини, но широко разгласи производството срещу него и своята гледна точка по казуса. Впоследствие Трайков все пак бе оправдан, а председателят на въпросната комисия Филип Златанов бе разследван и арестуван заради прословутото си тефтерче с имена на хора, които да бъдат "ударени".

Кабинетът раздаде нова порция милиони

На фона на несекващи над месец протести кабинетът за поредна седмица раздаде стотици милиони от бюджета на различни учреждения и институции въпреки непрекъснатите изявления на премиера, че идва тежка криза. След като само през миналата седмица разпредели над 200 млн. лв. основно за вдигане на чиновнически заплати и помощи за земеделците, днес най-голяма сума бе насочена за образование - 100 млн. лв. за студентски общежития и още 16.5 млн. лв. за ремонти в 160 училища. Други 13 млн. лв. ще се насочат за подобрения в болниците "Пирогов", "Майчин дом" и подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, а отделно ще бъдат закупени и 42 нови линейки за Спешната помощ. Кабинетът одобри и 20 млн. лв. месечно за подкрепа на семейства с деца под 14 г., чиито родители нямат възможност да работят дистанционно в условията на епидемия и нямат възможност да ползват платен отпуск.

Великобритания официално е в рецесия за първи път от 2009 г.

Британската икономика е регистрирала рекорден спад между април и юни тази година, като карантинните мерки заради пандемията са вкарали Обединеното кралство в първата му техническа рецесия от 2009 г. насам. БВП се е свил с 20.4% в сравнение с първите три месеца на 2020 г., а британското финансово министерство посочва, че правителството се сблъсква с "нещо, което е безпрецедентно". Въпреки че според най-скорошните данни икономическото възстановяване набира сила, Bank of England не очаква икономиката да се върне към нивата си преди пандемията до края на следващата година, докато Службата за бюджетна отговорност прогнозира, че възстановяването ще отнеме дори повече време.

Шест кандидата да ремонтират трасето на трамвай №5

Столичната община е получила шест оферти от строителни компании и консорциуми, които искат поръчката за 40.5 млн. лв. Това е трето поредно събиране на кандидатури за трасето от Княжево до Съдебната палата, като този път участват "Трейс", ВДХ, "Щрабаг", "Геострой", ПСТ и "Монолит". Част от отсечката - между Руски паметник и площад "Македония" ще е озеленена, а ремонтът трябва да приключи за две години.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

КОРОНАНОВИНИ

Нови 210 случая на заразяване с COVID-19 са установени в страната за последното денонощие. Данните са на база 5388 направени PCR теста, което означава 3.9% положителни проби. Общият брой на потвърдените случаи в страната е 13 722, от които активни са 5097. За последните 24 часа са излекувани 174 души, с което общият им брой достига 8154. В лечебни заведения са настанени 861 души, от които 64 са в интензивни отделения. За второ поредно денонощие са регистрирани 12 смъртни случая, с което общият брой на починалите, при които е била установена коронавирусна инфекция, достига 471.

Шестима служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са дали положителни проби за COVID-19, предаде БНР. Заразени са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. В момента се тества целият персонал на звеното, като вчера са направени 30 изследвания, а днес - още 21, и се очакват резултати. От местната здравна инспекция съобщават, че директорът на филиала на Спешна помощ следва да представи план за действие и осигуряване на непрекъснат работен процес при отсъствие на голям брой служители.

САЩ се споразумяха и с компанията Moderna да предостави 100 млн. дози от бъдещата ваксина срещу COVID-19 за около 1.5 млрд. долара. Това е поредната сделка за стотици милиони дози, която САЩ сключва с компании, които са в напреднала фаза в разработката на потенциални ваксини срещу COVID-19, докато преговорите на ЕС с компаниите производители засега изостават. Цената на Мoderna за доза e около 30.5 долара на човек - подобни са параметрите и на другите сделки.

В Брюксел от днес се въвежда задължение за носене на маска на всички обществени места, както и в закритите частни пространства, достъпни за посетители. Това предвижда решение на градската управа, оправдано с преминаването на прага от 50 новозаразени с COVID-19 на 100 хил. жители на общината в последната седмица.

Епидемията се завръща и в Германия, където за денонощие са отчетени най-много случаи от май насам - над 1200. Една трета от тях са в Северен Рейн-Вестфалия, където учебната година започва днес. Провинцията отчита, че проблемът вече не е свързан с големи единични огнища, както бе случаят с кланицата на концерна "Тьонис", а има по-дифузно разпространение.

Най-големият новозеландски град Окланд ще бъде поставен под тридневна карантина след 4 нови случая на коронавирус, които слагат край на период от 102 дни без случаи на локално предаване на заразата. Жителите ще бъдат помолени да останат у дома, забраняват се големи събития, затваря бизнес, който не изпълнява крайно необходими функции, ще бъдат върнати някои от изискванията за социална дистанция. Междувременно десетки хиляди ще минат през тестове. От началото на пандемията Нова Зеландия регистрира едва 1220 случая, от които 22 са смъртни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk

    До коментар [#1] от "zcc15681114":

    Опитахте ли с износ на тази "услуга"?

    Нередност?
Нов коментар