🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Остри спорове в ЕС за корона милиардите, Борисов е съгласен с всичко

И още: Испания връща част от тежките ограничения, Гърция вече иска и касови бележки за PCR тестовете на границата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сравнение с последните дни и особено предишния уикенд този прилича много повече на традиционните почивни дни във втората половина на юли. Ходът на събитията изглежда забавен и няма съществено развитие по нито една от основните сюжетни линии - Бойко Борисов и Иван Гешев не са подали оставки и по всичко личи, нямат никакво намерение да го правят. През уикенда протестите поне в София изглеждаха отслабени вероятно от лошото време, но се очаква да се върнат с нова сила в началото на седмица - по друго време и на друго място. Заедно с тях ще се върне и политическото напрежение - в понеделник в парламента ще започнат дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борбата за европейските корона милиарди

Какво се случва? Вече трети ден Европейския съвет - органът на ЕС, в който се събират лидерите на всички държави от съюза, не може да се разбере за това каква да е финансовата помощ, за да се преодолеят ефектите от корона кризата

  • Основният спор е каква част от предложения пакет от 750 млрд. евро трябва да бъде от безвъзмездни помощи и каква да са заеми
  • Двете най-големи държави в ЕС - Франция и Германия, са на мнение, че помощта трябва да е предимно от грантове, но четири държави - Нидерландия, Дания, Швеция и Австрия, до момента, са категорично против и настояват за съществен процент заеми
  • Най-засегнатите държави в Западна Европа като Италия и Испания, разбира се, настояват за безвъзмездна помощ, но техните противници са категорични, че те трябва да се научат на бюджетна дисциплина и не искат да плащат за години неразумно харчене и натрупани дългове.

Защо това е важно? От това ще има ли и какъв точно ще е координираният европейски отговор на корона кризата до голяма степен зависи и колко голямо ще е пропадането на различните икономики в нея, колко бързо те ще се възстановят и как ще се преструктурират, така че да са по-адекватни на променения свят.

  • Преодоляването на кризата без общ план би забавило икономиката на целия Европейски съюз и този факт се използва от по-засегнатите държави, за да настояват за грантове
  • Две от големите държави в него - Испания и Италия, имаха проблеми и преди пандемията, но сега са изправени пред криза, която лесно може да излезе извън техните граници
  • "Пестеливите" държави са категорични, че дори и малка част от парите да се дават като грантове, това трябва да е обвързано с условия като спазване на законността и провеждане на определени реформи.

Какво означава за България всичко това? За управлението на Бойко Борисов това е почти в буквалния смисъл златна възможност:

  • През последните десет години "усвояването" на еврофондове е един от ключовите начини за финансиране на мрежата от хора и фирми около властта
  • Отпускане на нови милиарди към вече съществуващите е неочаквано отваряне на изцяло нова ниша
  • Изискването парите да се дават само, ако конкретната държава няма проблеми със съдебната система и демокрацията, най-вероятно няма да бъде прието заради съпротивата на Полша и Унгария, така че Борисов може да си позволи проформа да го подкрепя
  • Целта на сегашната европейска помощ ще бъде да се финансира преструктурирането на българската икономика, така че който я управлява, ще има възможност да я програмира за десетилетия напред
  • Как точно ще се кандидатства - за какво и по какъв начин, ще се определя през следващите месеци и блясъкът на тези пари вероятно е една от основните причини правителството да не подава оставка въпреки натиска на протестите и явните политически ползи за ГЕРБ да има избори сега.

Касови бележки освен PCR тестове за пътуващите към Гърция

Пътуващите за Гърция вече имат още едно ново препятствие на границата. Те трябва да представят не само издаден на английски език отрицателен резултат от проведен PCR тест за коронавирус, но и превод на английски и на касовата бележка за платения тест в същата лаборатория. Причината е, че от вторник насам са били представени множество бележки, които гръцките власти намират за фалшиви.

Испания връща част от тежките мерки

Испания връща ограничителни мерки в Каталуния заради увеличение на случаите на COVID-19. През последната седмица броят на заразените в североизточния регион постоянно нарастваше, включително в събота, когото бяха отчетени 1226 заразени, над две трети от които в Барселона. В резултат на това в петък беше обявено връщането на някои мерки в каталунската столица и градовете Ла Ногера и Ел Сегрия за период от 15 дни. Това включва забрана за събиране на повече от 10 души на едно място, затваряне на нощни клубове и фитнеси и нови ограничителни мерки за баровете и ресторантите. Също така се преустановяват всички културни мероприятия, спират се посещенията в старчески домове, а жителите на региона са съветвани да напускат домовете си само за основни дейности. От Франция следят отблизо ситуацията с коронавируса в Каталуния и ще обсъдят с испанските власти евентуално затваряне на границите.

10% положителни тестове за коронавирус в България

Общо 196 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас за последното денонощие. Данните са на база направени 2003 PCR теста, като от тях близо 10% са отчели положителни проби. През почивните дни броят на направени тестове традиционно е значително по-малък, отколкото количеството изследвания през седмицата. Въпреки това за трети пореден ден се отчита ръст на заразените спрямо броя направени тестове. В петък тази стойност беше 4%, а в събота - 6%. Основната причина за тази промяна вероятно е цикличността на хората, които си правят тестове, за да заминат за Гърция. Те вероятно са повече в средата на седмицата, тъй като повече хора искат да заминат в петък и събота, и съответно най-малък в края на седмицата. Въпреки това увеличението в процента на положителните тестове е знак, че разпространението на коронавируса се засилва.

СНИМКА НА ДЕНЯ

"Така - не!"

С този текст германски медии отразиха жеста на германската канцлерка Ангела Меркел, с който тя прави забележка на Бойко Борисов, че не носи правилно маската си. В България, на фона на масовите протести срещу правителството от последните дни репликата "Така - не!" придоби по-различно значение.

КАКВО ЩЕ СЛЕДИМ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Вота на недоверие към правителството

Седмицата ще започне с дебати в парламента по вота на недоверие, който БСП внесе срещу правителството. Лявата партия прави това за пети път и въпреки напрегнатата обстановка и масовите протести сега вероятността кабинетът да падне така е минимален. ГЕРБ и техните коалиционни партньори са решени да отхвърлят вота на недоверие, което ще се случи най-вероятно във вторник. Управляващите обаче, изглежда, продължават да обмислят промени в правителството, за да успокоят напрежението, но те вероятно ще бъдат обявени в средата на седмицата

Промяна в часа и мястото на протестите в София

Обявилите се за организатори на протестите в София призовават за промяна в тактиката. Тяхната идея е от понеделник да се премине към "окупация" на парламента по време на дебатите за вота на недоверие сутринта. Досега протестите бяха основно в пространството между сградите на правителството и президентството в центъра на София след края на работния ден. Промяната в мястото и часа ще означава и че хората, които имат работа в центъра на града, ще трябва да предвидят затруднения в трафика.

Първи официални данни за ваксината на университета "Оксфорд"

В понеделник в специализираното медицинско издание Lancet се очаква да бъдат публикувани официалните данни за първия етап от проучването за безопасността и ефективността на ваксината срещу COVID-19, която се разработва от университета "Оксфорд". Очаква се те да бъда изключително положителни. В момента ваксината вече се намира в последния, трети, етап от изпитания, които се провеждат в Бразилия. Очаква се, ако всичко върви както до момента, тя да бъде одобрена за употреба в края на годината. Въпреки че тя още не е лицензирана, в момента вече се подготвя масово производство, така че да започне поставянето й веднага след като се получи зелена светлина.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Хакерска атака над профилите на популярни личности в Twitter

Хакери атакуваха над 130 профила в американската социална мрежа Twitter, сред които такива на политици, бизнесмени и изпълнители с милиони последователи. Стана ясно, че сред засегнатите потребители са президентът Барак Обама, бившият му вицепремиер Джо Байдън, собственикът на Tesla Илън Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, рапърът Кание Уест и съпругата му Ким Кардашиян. Целта на атаката е била разпространение на измамни публикации за купуване на криптовалутата Bitcoin. Профилът на настоящия американски президент Доналд Тръмп, който е сред активните потребители в Twitter, не е засегнат, съобщават от Белия дом. Twitter продължава да проучва дали хакерите са откраднали лични данни и дали са имали достъп да съобщения на атакуваните потребители в платформата. Това е най-мащабната хакерска атака в историята на платформата, а ФБР вече води разследване по случая.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    absent avatar :-|
    Абсент

    Щом е съгласен с всичко да си подаде оставката тогава.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 3

    Кой ще му търси съгласието?! Да хвърля пешкира и да гаси лампата ! Веднага!

    Нередност?
  • 4
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш

    Борисов отишъл при Меркел за помощ "от брадатите" ама тя не се усеща.

    Нередност?
  • 5
    realguru avatar :-P
    realguru
    • + 1

    "Борисов е съгласен с всичко"

    Квото дадеш, Како, все е файда. :)

    Нередност?
  • 6
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар