🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директорът на РИОСВ - Бургас, ще оглави екоинспекцията в Хасково

Тонка Атанасова се задържа 5 години на иначе проветривия ръководен пост на бургаската екоинспекция

"Подпорната стена" на Алепу
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досегашният директор на регионалната екоинспекция в Бургас става директор на РИОСВ - Хасково. Инж. Тонка Атанасова ще замени пенсионирания дългогодишен и може би най-устойчив ръководител на регионална структура на МОСВ - директора на инспекцията в Хасково инж. Димитър Илиев.

Рокадата беше ясна от няколко дни, когато се разбра, че Атанасова напуска РИОСВ - Бургас, за да се премести обратно в Хасково, където е работила дълги години експерт по ОВОС. На новия си директорски пост отива след конкурс.

Управлението й на бургаската екоинспекция ще остане противоречиво. Тя стана директор на бургаската екоинспекция през 2015 г., след като на ветровития пост се смениха няколко директори.

Местни сайтове тогава разкриха, че съпругът й Николай Атанасов има фирма, сертифицираща строителни продукти като бетон, тухли, полимерни тръби - Ен Джи Ен, което се вижда и от имуществената декларация на Атанасова от лятото на 2015 г.

По време на управлението й продължиха да напредват знакови проекти като сарая на Ахмед Доган и "подпорната стена" на "Главболгастрой" на плажа на Алепу. Големи предприятия като "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Кроношпан" обаче получиха солидни глоби за замърсявания.

Големите проекти

Изграждането на сарая на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, което се превърна в спусък на протестите, е в полето на компетенциите точно на бургаската регионална екоинспекция. Имението, за което прокуратурата в крайна сметка се изказа като незаконно, стартира преди появата на Атанасова, но напредва няколко години под носа на регионалната екоинспекция.

Същото се случи и с подпорната стена на плажа на Алепу, дело на ГБС, която менажира курорта "Свети Тома" в съседство. "Държа да отбележа, че РИОСВ е само брънка в реализацията на такъв вид проекти. Ние няма как да няма знаем параметрите на застояване, височините на сградите. Всичко това се определя органите, прилагащи ЗУЧК и Закона за устройство на територията", гласеше едно от изказванията по темата инж. Атанасова, като параметрите на проектите са важна информация, върху която се стъпва при даването на зелена светлина за строителство от органите на ековедомството.

"След решение на държавното обвинение, ако е необходимо, РИОСВ ще предприеме нови действия по екологичното законодателство", обяви инж. Атанасова, като би следвало ролята на екоинспекцията да е превантивна, а не закъсняла.

И глоби за големите

По-твърда позиция имаше Атанасова към някои други големи предприятия в региона като "Лукойл Нефтохим Бургас", на който бяха наложени големи глоби заради остри и неприятни миризми, предизвикали оплаквания на много бургазлии. Съобщената през 2018 г. глоба беше 100 хил. лв. Другото предприятие, което също излизаше извън параметрите на комплексното си разрешително по отношение на замърсяването, беше "Кроношпан", като неговата глоба през същата година беше 40 хил. лв. Сюжетът с миризмите и глобите се повтаря често в Бургас.

В началото на юли тази година РИОСВ - Бургас, спря започнала процедура по ОВОС за строеж в защитената територия "Иракли", и по-конкретно изграждането на винарна с база за нощувки. Прекратяването на процедурата е във връзка с три последователни отрицателни оценки от страна на инспекцията на внесените от възложителя доклади по ОВОС и доклади по оценка за съвместимост. От няколко години там така или иначе обаче се строи активно, като бяха одобрени други проекти на инвеститорите в местността - свързаните "Дарс инвест" и "Емона 2000"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Няма нищо противоречиво в действията на еко-то. Изключително красноречиви са - който няма чадър, ще има белези. Това е.

    СИК/ВИС 2020 е положението в държавните и общински институции.

    Нередност?
Нов коментар