🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

История за морския сарай и три яхти

13 години държавните институции угаждат на Ахмед Доган да завладее нос Чукалята в парка "Росенец" край Бургас

Брегоукрепителното съоръжение, което все още не е отбелязано на кадастралната карта, се е превърнало в луксозна марина.
Брегоукрепителното съоръжение, което все още не е отбелязано на кадастралната карта, се е превърнало в луксозна марина.
Брегоукрепителното съоръжение, което все още не е отбелязано на кадастралната карта, се е превърнало в луксозна марина.    ©  йово николов
Брегоукрепителното съоръжение, което все още не е отбелязано на кадастралната карта, се е превърнало в луксозна марина.    ©  йово николов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата събота хиляди отидоха до морските сараи на Доган край Бургас и така видяха една дълго и старателно пазена тайна.

Очевидно Ахмед Доган си е харесал нос Чукалята още по време на тройната коалиция през 2007 г. Тогава пенсионните фондове на "Лукойл" продават на фирма "Стрейтлайн" терен от 180 дка в местността. Към онзи момент тя е собственост на офшорната Troxi Trading Limited. Едва през миналата година тя е станала собственост на арх. Калин Тихолов, който е проектант на морските сараи на Ахмед Доган.

Мястото е добре избрано. На терена беше разположена по времето на соца ветроходната база на "Нефтохимик" - спортния бранд на Нефтохимическия комбинат в Бургас, тъй като в съседство се намира и нефтобазата за разтоварване на петрол за комбината.

Вероятно Доган си е харесал местността, след като години наред обитаваше хотела на "Минстройхолдинг" в същата местност, само на петнайсетина минути пеш оттам, който бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов беше превърнал в лятна резиденция на политиците от ДПС. Когато през 2016 г. ходих да правя репортаж от мястото и попитах един възрастен рибар къде е имотът на Доган, той се обърна на юг и каза: "Ей това са старите му сараи, а след този завой са новите му сараи."

Фотогалерия: Как вълноломът на Чукалята стана марина за яхтите на Доган

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Цялата галерия

Историята на създаването на сараите е дълга, проектът е добре обмислен и настойчиво обгрижван от всички държавни органи. През април 2012 г. "Стрейтлайн" иска от общината изготвяне на подробен устройствен план на района, в който да бъдат включени и нос Чукалята и път дотам. Година по-късно кметът на Бургас Димитър Николов внася в ОбС в Бургас план за регулация и застрояване за 18 имота, два от които са сараите. Единият е за "водна база", вторият е за "водна база и брегоукрепване". През ноември 2013 г. фирма "Хермес солар", свързана с ДПС, сключва договор за кредит с КТБ за 6.8 млн. евро. През март 2014 г. "Стрейтлайн" продава на "Хермес солар" три сгради и два поземлени имота общо от 8.1 декара за 1.7 млн. лв.

През май 2014 кметът на Бургас внася докладна записка за кандидатстване от еврофондовете за финансиране на водоснабдяване и канализация на лесопарк "Росенец".

В края на месеца същата година "Хермес солар" подава заявление до Регионалната инспекция по околната реда и водите в Бургас с инвестиционно предложение "Изграждане на сграда за водна спортна база и басейн". РИОСВ е под шапката на екоминистерството, което от години е под контрола на ДПС. Становището е изготвено за седмица с констатацията, че не е необходима процедура за оценка за въздействие на околната среда, въпреки че се намира в защитена територия. След две седмици "Хермес солар" подава искане за строително разрешение и го получава точно след 7 работни дни, а строежът е възложен на ГБС. Завършен е през април 2015 г.

После, през 2016 г., областният управител на Бургас Вълчо Чолаков прехвърля на "Хермес солар" държавния дял на кея, който е изключителна държавна собственост. Това става в резултат на прекрояването на устройствените планове. През следващата година започва разширяване на пристана, който се превръща в хидротехническо съоръжение (вълнолом), отново частна собственост - неговата дължина става 230 м. Според разследване на сайта bivol.bg съоръжението е построено между февруари 2018 и ноември 2019 г. "Институцията, която трябва да съгласува това строителство в акваторията, която е изключителна държавна собственост, е МРРБ", обръщат внимание от сайта. Той е бил "узаконен" със заповед от февруари 2020 година на Службата за геодезия, картография и кадастър - Бургас, но не е отбелязано чия собственост е. Освен това не е нанесен на кадастралната карта, което означава според закона, че не може да бъде приет.

При опита да акостира на това съоръжение миналата събота яхта "Агалина" по време на протестите председателят на ДПС Карадайъ твърдеше на капитана й Стефан Акрабов, че това е частно пристанище. Тогава ясно се видя, че "брегоукрепителното съоръжение" е превърнато в луксозна марина. В петък лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред "Нова тв", че пристанището е незаконно.

През 2018 г. Ахмед Доган придобива 70% от фирма "Сигда", която е собственик на ТЕЦ "Варна". От този момент нататък почетният председател на ДПС започва да осветлява имоти за милиони през дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна", с което рязка забогатя публично. Прз финансова схема в "Отманли вилидиж", дъщерно дружество, на теца, създадено през 2019 година, са апортирани имоти на летните и зимните сараи на Доган в Росенец и Бояна и три яхти, две от които бяха акостирани на пристанището на Доган по време на опита на десетки лодки да спрат там миналата събота. За тези лодки, чиято стойност е няколко милиона, се знаеше, че от години се ползват от почетния председател на ДПС, сега стана ясно, че всички слухове за това са верни. Става въпрос за две спортни лодки Cigarette Racing Team, модел 39' Top Gun Unlimited., която е купена 2008 г. за близо 700 хил. лв., и друга '42 X, придобита през 2014 г. за почти 1.5 млн. лв. Освен тях е прехвърлена и една 22-метрова Sunseeker Manhattan 66 с четири каюти за гости.

В края на април тази година Общинският съвет в Бургас гласува внесено извънредно предложение на кмета на града Димитър Николов, с което прехвърли на фирмата - собственик на сараите, общинския път, който водеше до залива. Така пътят до носа беше забранен.

От историята на този сарай става ясно, че всички държавни органи охотно, бързо и безотказно извършват серия от нормативни хватки да угодят на Ахмед Доган и да осигурят комфорт за почивката му в морските му сараи. Или както много точно го каза Божидар Божанов в блога си blog.bozho.net по повод протестите пред сараите: "Росенец е символ. На завладяната държава. Място, където кулминира цялото беззаконие, което всички усещат, но трудно може да бъде описано без дълги юридически разсъждения. Плажът и морето, които по закон (и дори по конституция) са държавна собственост, са на практика присвоени от някой, който е над закона. Че този някой е Доган, няма значение. Днес е Доган, утре е Пеевски, а вдругиден някой друг... Росенец е осветляване. На всички скрити механизми, по които държавата работи и които са в разрез и със законите, и с правото. На връзката между ГЕРБ и ДПС. На реалната власт на Доган и Пеевски, които са двете лица на едно и също нещо."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geoprofi avatar :-|
    Geo
    • - 5

    рязка
    межде
    Ахме

    Редактора/коректора е спал на тази статия.

    Нередност?
  • 2
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • - 1

    Интересно освен яхтите на председателя какви други яхти акостират на частното му пристанище и дали за да не се разбере не допуска никой на бреговата ивица?

    Нередност?
  • 3
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо

    Този народ е свикнал да го тъпчат. Шепа ентусиасти 9ти ден манифестират? 6 милиона стоят отстрани и гледат сеир. А Доган се подсмихва. Прав е Доган.

    Нередност?
  • 5
    orchis avatar :-|
    orchis

    Наистина е интересно какви лодки се отбиват там. Гледам има десетина места на кея. Явно Доган очаква масово да му гостуват бая богати хора.

    Нередност?
  • 6
    svoboden avatar :-|
    svoboden

    Имаше време когато нямаше частна собственост, това не ни правеше по-богати, а напротив цареще всеобща мизерия. Хубаво е да си го припомнят тези, които плачат, че някой Иван, Ахмед или Доналд имат яхта, палат или социална мрежа.

    Нередност?
Нов коментар