🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата атакува и решението за липса на ОВОС на строежа при Алепу

На 22 февруари Окръжната прокуратура е внесла протест срещу решение на РИОСВ - Бургас, от 2017 г., което стои в основата на разрешителните за строежа на т.нар. подпорна стена

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В деня, в който в София, Пловдив и Русе ще има протести срещу презастрояването на Черноморието, стана ясно, че и държавното обвинение се е активизирало по темата. Окръжна прокуратура - Бургас, е внесла протест срещу решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас, да не се изготвя оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) за проекта "Алепу вилидж" и укрепването на свлачището зад Шофьорския плаж.

Toва стана ясно от писмо, което прокуратурата е изпратила на 22 февруари 2021 г. до бургаския общински съветник от "Демократична България" Димитър Найденов. Именно той подаде сигнал точно за това евентуално нарушение в екологичните процедури около комплекса, който включва и подпорна стена. Справка в системата на държавното обвинение показва, че в същия ден е внесен и самият протест.

Атакуването на решението на екоинспекцията се случило само няколко дни след като прокуратурата се похвали с решение на Административен съд - Бургас, че разрешението за строеж на проекта е нищожно. Тепърва обаче ще стане ясно какво точно е внесла прокуратурата в съда, какви мотиви е посочила в атакуването, както и дали протестът е качествен и дали се е придържала към сигнала на Найденов, който е и юрист.

Очаква се делото да бъде разпределено и насрочено.

Защо е важно

Община Созопол издава разрешение през септември 2018 г. за строеж в два етапа - укрепване на свлачище и на ваканционен комплекс. Самото разрешение стъпва на решение на РИОСВ - Бургас, от края на декември 2017 г. В него се твърди, че това, което инвеститорът "Алепу вилидж" ще прави, не е брегоукрепване и затова не подлежи на оценка за въздействие на околната среда.

"Проектната подпорна стена ще се изпълни изцяло в частния имот и се разглежда като част от укрепването на строителния насип за фундиране при застрояване на имота, а не като брегоукрепително съоръжение, предвид факта, че ПИ 67800.49.27 (парцелът на бъдещия комплекс - бел. ред.) няма обща граница с морския бряг и отстои на 30 м от него", твърди инспекцията в решението си.

Димитър Найденов оспорва това решение. Според него е трябвало да се проведе процедура по ОВОС, тъй като дейностите по укрепване на свлачището на Шофьорския плаж попадат в хипотезата "крайбрежна дейност по борба с ерозията", при която това е задължително според Закона за опазване на околната среда.

"Реално дейността отговаря на изискванията за ОВОС, защото е борба с ерозията и е крайбрежна, както е определена по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Там има посочени две зони - А и Б, а имотът попада в зона А, която е 100-метровата ивица от брега", казва Найденов. Общинският съветник подава сигнал в принципала на РИОСВ - Бургас - Министерство на околната среда и водите, в края на юни 2020 г., а след това и в прокуратурата - на 14 август 2020 г. Чак сега, половин година по-късно, обаче тя е внесла протест в съда. Обвинението не включи сигнала за действията на РИОСВ към преписката за разрешението за строеж, което беше обявено за нищожно на първа инстанция.

Ако съдът обяви решението на екоинспекцията за нищожно, инвеститорът ще трябва да извърви цялата процедура за изграждане на комплекс отново, включително вероятно и процедура по ОВОС, като тя изисква и провеждане на обществено обсъждане.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Добре, че я има "Да, България", както и природозащитниците, разбира се. Ако разчитаме на МОСВ и прокуратурата ...

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 2

    Остава въпросът защо чак сега.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    До коментар [#2] от "orchis":

    Какво чак сега?

    Нередност?
Нов коментар