🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ДПС не подкрепи ГЕРБ за конституцията, на преден план излиза Изборният кодекс

И още: КЕВР утвърди типовия договор за доставка на ток за фирмите; Три работодателски организации са против ръста на заплатите в администрацията; Джуканович може да загуби властта в Черна гора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният ден на август настройва за есента и очертаващия се през нея горещ политически климат не само в България. В сряда, на 2 септември, върналите се от лятна ваканция депутати ще заседават на новото си работно място - бившият Партиен дом на БКП. В социалните мрежи искащите оставката на правителството и главния прокурор им организират мащабно посрещане.

След обявеното днес решение на ДПС да не подкрепи проекта за нова конституцията на ГЕРБ вариантът за избягване на предсрочните избори остават промените в Изборния кодекс и неизпълнените от двете последни управления на премиера Борисов разпоредби за машинното гласуване. "Със сегашните текстове на Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират", беше и изявлението по БНР днес на вицепремиера Томислав Дончев в тази посока. Машинното гласуване е в Изборния кодекс още от 2014 г. За евроизборите миналата година то беше въведено в определен брой секции "експериментално", а за местните няколко месеца по-късно с промяна в закона напълно отпадна. С друга промяна пък стана единствен вариант за следващия парламентарен вот, но само за секциите с над 300 избиратели. Предложените сега от ГЕРБ промени, свързани с покупката, софтуера, одита и сертифицирането на машините доведоха до оставката на председателката на ЦИК Стефка Стоева и заедно с други спорни идеи отсега поставиха под въпрос честността на изборния процес.

На този фон Европейската комисия ще обяви през септември първия си доклад за правния ред в страните от ЕС. Според еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс той ще обхваща четири области: съдебна система, антикорупционна рамка, медиен плурализъм и разделение и взаимен контрол на властите. Предвид събитията в България този път на доминираната от ЕНП еврокомисия вероятно ще й по-трудно да продължи с демонстративното затваряне на очите за ситуацията в страната.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ДПС не подкрепя проекта на ГЕРБ за нова конституция и ВНС

Това обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ пред журналисти в централата на ДПС, където днес заседаваше Централното оперативно бюро. "Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди", посочи Карадайъ. Въпреки че ГЕРБ все още теоретично могат да съберат необходимите 120 гласа за внасянето на проекта за обсъждане в пленарната зала, вече е ясно, че това би било безсмислено. За приемането на проекта е необходимо мнозинство от 160 гласа, но с отказа на БСП и ДПС да го подкрепят този брой не може да бъде постигнат.

Мая Манолова няма да прави собствена партия, ще се яви на избори като част от "широка анти-Борисов" коалиция

Бившият омбудсман и лидер на сдружение "Изправи се.БГ" Мая Манолова представи своята партньорска мрежа за следващите парламентарни избори и обяви, че няма да прави самостоятелна партия. Манолова каза, че прави "обединение в рамките на широка анти-Борисов коалиция". Основен акцент в изявленията й бе противопоставянето на управлението на Борисов. Подкрепа за Манолова заявиха от "Движение България на гражданите" (ДБГ), партията на бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев - "Волт", "Движение 21" на Татяна Дончева, както и организацията "Системата ни убива", която е популярна като "майките на деца с увреждания".

КЕВР утвърди типовия договор за доставка на ток

Фирмите, които не успеят да си намерят нов доставчик на електроенергия, за да излязат на свободния пазар от 1 октомври ще трябва да подпишат типов договор за доставка с крайните снабдители на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Документът беше утвърден днес от енергийния регулатор и определя правата и задълженията както на потребителите, така и на снабдителите, както и възможностите за прекратяване. По принцип договорът ще е със срок до 30 юни 2021 г. и няма да може да се продължава, но ако клиентите преди това си изберат нов доставчик на ток няма да дължат неустойки.

Три от петте работодателски организации са против ръста на заплатите в администрацията

Готвеното от правителството 30% увеличение на заплатите в определени държавни администрации срещна неодобрението на три от петте работодателски организации, които участват в тристранката. След Българската стопанска камара и АИКБ позиция против изпратиха и от промишлената палата (БТПП). В нея се посочва, че готвеното повишение на възнагражденията е "пир по време на чума" и се намеква, че целта му е управляващата коалиция "да спечели повече гласове на предстоящите избори". От КРИБ и ССИ не се обявяват против, а искат единствено повече разчети.

Мило Джуканович може да загуби властта след изборите в Черна гора

Прозападната Демократическа партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович има малка преднина пред просръбския и проруски опозиционен блок "За бъдещето на Черна гора", сочи предварителната прогноза на Центъра за мониторинг на изборите, съобщава Reuters. Нито една от двете най-големи политически сили няма да си осигури поне 41 места в 81-местния парламент и ще трябва да търсят коалиционни партньори. На трето място е "Мирът е нашата нация", съюз от центристки партии, който също се противопоставя на президента. Четвърта е коалицията "Черно на бяло", водена от гражданското движение УРА. Опозиционните изборни блокове "За бъдещето на Черна гора", "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло" имат намерение да създадат коалиционно правителство от експерти, което да изпрати в оставка несменяемия лидер на страната Мило Джуканович, заяви лидерът на блока "За бъдещето на Черна гора", професорът по информатика в университета в Подгорица Здравко Кривокапич.

Услугите движат възстановяването на китайската икономика

Китайската икономическа активност продължава да се възстановява през август, като секторът на услугите нараства най-бързо от началото на 2018 г., докато ръстът на производството леко се забавя. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за услугите се е повишил до 55.2 пункта, а този в промишлеността е спаднал до 51. Стойностите на показателя остават над нивото от 50 пункта, разделящо нарастването от свиването. Китайската икономика се възстановява от срива заради коронавируса през първото тримесечие, правителствените стимули увеличиха търсенето, а отварянето на държавите след карантината задвижи експорта.

Китай се закани на Чехия заради Тайван

Чешкият външен министър ще извика китайския посланик в Прага, след като Китай отправи заплахи срещу чешки опозиционен политик, който е на посещение в Тайван. Делегация, водена от председателя на чешкия сенат Милош Вистърчил, пристигна в Тайпе вчера, което ядоса Китай. Пекин се опитва да държи острова изолиран от останалия свят, а външният министър Ван И заяви, че Китай ще накара Вистарчил "да плати тежка цена за своето недалновидно поведение и политически спекулации", като нарече пътуването "провокация".

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хиляди отново на протест в Минск

Най-малко 100 000 души протестираха вчера вечерта срещу беларуския президент Александър Лукашенко в столицата Минск - за трета поредна неделя след изборите на 9 август, на които той бе обявен за победител. Въпреки масираното присъствие на силите за сигурност, които попречиха на няколко колони от протестиращи да се съберат, центърът на столицата беше пълен с хора. Освен полицаи в центъра на града е била разположена и военна техника.

КОРОНА-НОВИНИ

Само 26 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в последния ден на изминалата седмица. Направените PCR тестове са 1470, т.е. положителни са 1.77% от изследваните проби. По-ниският брой тестове е характерен за неделя, когато голяма част от лабораториите не работят. От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 16 190 случая на COVID-19, от които към момента активни са 4264. Броят на хоспитализираните пациенти е 726, от тях 63 са в интензивни отделения. Излекуваните са общо 11 313, като за изминалите 24 часа броят им нараства с 60. Смъртните случаи за последното денонощие са осем, а от началото на епидемията - 613.

Италия е отчела рекорден спад от 12.8% на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2020 г. спрямо предходното заради пандемията от коронавируса, навлизайки в рецесия. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. спадът на третата икономика в еврозоната е още по-голям - 17.7% БВП на Полша пък се е понижил с 8.2% на годишна основа през второто тримесечие на 2020 г.

Броят на официално регистрираните безработни в Русия е скочил с 400% през последните шест месеца, съобщи министърът на труда Антон Котяков, цитиран от ДПА. В момента безработните в страната по официални данни са 3.6 милиона души спрямо около 727 000 през март, уточни министърът.

КАКВО СЛЕДИМ

Започва изборът на доставчици на ток за фирмите

От 1 септември всички фирми в страната вече могат да подписват договори с избраните от тях доставчици на електроенергия, така че да започнат да се снабдяват по свободно договорени цени от 1 октомври, както изисква Законът за енергетиката. Процедурата е такава, че заявката за смяната на доставчика на ток може да се прави само между първо и десето число на месеца, като промяната става факт от началото на следващия месец. Подписването на договори и прехвърлянето на партидите за електроенергия може да стане изцяло онлайн, като за разлика от досегашните снабдители търговците на ток предлагат различни услуги - фиксираната тарифа, борсова цена плюс надбавка, зелена енергия и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар