🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: На фона на улични сблъсъци ГЕРБ внесе конституцията си и остава да управлява на инат

И още: ДПС поиска оставките и на кабинета, и на президента и съставяне на експертен кабинет; Продажбите на дребно в Германия спадат изненадващо; НАП започна проверки на заведения по ДДС

   ©  Георги Кожухаров

Хаос, хиляди протестиращи, още повече полицаи, сблъсъци между двете страни, смут и напрежение в новата пленарна зала - така премина срядата, първият работен ден на депутатите след ваканцията. Докато те обсъждаха проекта на ГЕРБ за нова конституция, навън полицията удържаше и с цената на силово противопоставяне натиска на обявеното още преди дни от лидерите на антиправителствените протести "велико народно въстание".

Искания за оставки днес валяха от всички страни: демонстрантите искат оставките на Борисов, правителството и главния прокурор Гешев; президентът Радев, а след него и БСП в речите си в залата също поискаха управляващите да се оттеглят; за пръв път в искането на оставки се включи и ДПС. Партията, която довчера се въздържаше да заема позиции, днес поиска оставките и на кабинета, и президента, макар от предложението на председателя на движението Мустафа Карадайъ за съставяне на експертен кабинет да стана ясно, че партията всъщност иска ГЕРБ да продължи да управлява зад паравана на експертно правителство, но с БСП вместо с "Патриотите". Това едва ли ще се случи.

Въпреки големите очаквания и напрежението денят (поне дотук) не донесе развръзки. Борисов не подаде оставка, а ГЕРБ все пак успя да събере нужните подписи за внасянето на проекта за нова конституция. Въпреки че вчера ДПС заяви, че няма да подкрепи проекта, нито пък ще гласува за свикване на ВНС, управляващите днес успяха да мобилизират гласове от ВМРО, НФСБ, "Воля" и част от независимите, за да внесат новия проект. Така, въпреки че придвижването на новата конституция е обречено без подкрепата от ДПС и/или БСП, по всичко личи, че ГЕРБ и Борисов ще продължават да протакат и отказват да пуснат властта.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ДПС поиска оставки на премиера, президента и експертен кабинет

На фона на сблъсъци между полиция и протестиращи в първия работен ден на депутатите след лятната ваканция ДПС, което вчера отказа да подкрепи новата конституция на Борисов, днес поиска оставка и на управляващите, защото са избрали да управляват с националистите, и на президента, защото той пък избрал неградивен модел на противопоставяне. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предложи сформиране на експертен кабинет, който да приеме бюджета и спешни антикризисни мерки. По думите му премиерът на експертния кабинет трябва да е излъчен от най-голямата политическа сила в парламента (която е ГЕРБ), а вицепремиерът - от втората политическа сила, която е БСП. Подобен сценарий обаче едва ли е реалистичен. Стана ясно, че основното притеснение на движението са европарите. "В експертния кабинет министри трябва да са тези, които са наясно със средствата за настоящия и следващия оперативен период", каза Карадайъ.

Борисов спря пазарното определяне на цената на природния газ

След безпрецедентна намеса на правителството Комисията за енергийно и водно регулиране не успя да определи цена на природния газ от 1 септември, както изисква Законът за енергетиката, и така се създаде не само правен, а и икономически хаос. Причината за този ход бе, че заради поскъпването на газа на международните пазари (с над 100% за последния месец) регулаторът бе изчислил повишение на тарифите на "Булгаргаз" с 20% спрямо август. Това обаче не се е харесало на премиера Бойко Борисов и той е поискал спиране на процедурата, което обаче означава, че в момента няма действаща цена на природния газ и съответно няма как да се фактурират продаваните количества, а ако по политически причини се наложи по-ниската августовска цена, то "Булгаргаз" ще генерира огромни загуби, защото ще купува по-скъпо от "Газпром" и ще продава по-евтино на клиентите си.

НАП започна проверки на заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи вместо дължимите по закон 20%, са установили от НАП след извършени проверки. От приходната агенция съобщават, че нарушителите ще бъдат глобени и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер косвен данък. Намалената ставка за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място, като тя влезе в сила от началото на юли.

Продажбите на дребно в Германия спадат изненадващо и охлаждат надеждите за бързо възстановяване

Продажбите на дребно в Германия са се понижили изненадващо през юли, което разклаща надеждите, че разходите на домакинствата в най-голямата европейска икономика могат да доведат до силно възстановяване през третото тримесечие от шока от коронавируса. Спадът на месечна база е 0.9%, след като през юни също беше отчетено понижение. Очакванията на анализаторите бяха за покачване от 0.5%. Правителството на Ангела Меркел започна да прилага от март стимулиращи мерки, финансирани със заем от 217.8 млрд. евро, за да помогне на компаниите и потребителите да излязат от кризата.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Изкуствен интелект предрича как ще се представи Меси в новия си отбор

Лионел Меси изяви желание да си тръгне от "Барселона" и основният въпрос е кой ще е новият му отбор. Другият важен въпрос, който вълнува феновете, е как би се представил аржентинецът в отбор, различен от "Барселона", след като цялата му професионална кариера премина на "Камп ноу". На помощ идва технологията - с помощта на компанията Olocip, създадена от футболиста Естебан Гранеро, и чрез изкуствен интелект е изчислено как би се представил Меси в отборите, с които се свързва бъдещето му - "Манчестър сити", ПСЖ, "Интер", "Нюелс олд бойс" и др. Според тях Меси би вкарал най-много голове за ПСЖ (0.6 средно на мач) и би подавал най-много в "Манчестър сити". В "Интер" би имал най-много центрирания (по 4.1), а в отборите от Манчестър - "Сити" и "Юнайтед", би правил по 7.5 дрибъла. През последния сезон аржентинският нападател завърши със средно 0.75 гола на мач.

КОРОНА НОВИНИ

Общо 188 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в страната за последното денонощие, при направени 6784 PCR теста, или 2.77% положителни проби. От началото на епидемията са потвърдени общо 16 454 случая, от които в момента активни са 4197. Броят на хоспитализираните пациенти е 737, а този на хората в интензивни отделения - 62. Излекуваните са общо 11 615, от които 132 са регистрирани през последното денонощие. За същия период има 13 нови смъртни случая, а броят на жертвите с установена коронавирусна инфекция е общо 642.

Ново огнище на коронавирус е установено в детска градина "Мечо Пух" в град Сливо поле, област Русе, съобщава местният оперативен щаб, цитиран от БТА. Положителни проби са дали шестима от служителите от персонала в детското заведение. Първият потвърден случай е отпреди три дни, а останалите пет - от последното денонощие. Местната РЗИ продължава епидемиологичното проучване, а детската градина е затворена. Предстои изследване на още 12 души от персонала, а всички 26 деца, които са били контактни, са поставени под домашна карантина.

Властите в Ню Йорк отлагат с десет дни началото на новата учебна година в държавните училища заради пандемията. Обществените училища в най-многолюдния град в САЩ трябваше да отворят врати на 10 септември, но сега ще го направят едва на 21 септември, съобщи кметът Бил де Блазио. Отлагането е, за да бъдат взети повече мерки срещу разпространението на новия вирус в учебните заведения.

Австралийската икономика изпадна в рецесия за първи път от близо 30 години. През второто тримесечие на годината тя е регистрирала най-големия си спад в историята - със 7% В периода януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия намаля само с 0.3 на сто. БВП на Австралия се увеличаваше дори по време на световната финансова криза от 2008 г. Икономиката на страната не е изпадала в рецесия от 1991 г.

САЩ няма да се присъединят към международните усилия за разработване и раздаване на ваксина срещу новия коронавирус, обяви говорителят на Белия дом. Причината е, че администрацията на Тръмп не иска да бъде ограничавана от глобални механизми като СЗО. В началото на юли Тръмп реши да изтегли САЩ от СЗО с аргумента, че организацията се нуждае от реформи и е твърде зависима от Китай.

КАКВО СЛЕДИМ

Сред утрешните задачи на депутатите ще е да гласуват освобождаването на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, чиято оставка премиерът поиска преди седмица. Днес Кирилов обяви, че иска да напусне поста си след среща с премиера. По-късно стана ясно, че неговата заместничка Десислава Ахладова-Атанасова е предложена за нов министър на правосъдието.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

България заслужава санкции като Унгария и Полша

От години провалите на правовата държава в България убягват от същия контрол на ЕС като в Полша и Унгария, защото Борисов избягва всякаква идеологическа война срещу Брюксел и винаги се стреми да парадира своята лоялност на европейската сцена към германската канцлерка Ангела Меркел и ЕНП, пише днес в анализ брюкселското електронно издание Politico, предава "Дневник". Способността на Борисов да се измъква от международната критика обаче се изчерпва, а кризата в България дори започва да бие тревожни камбани в редиците на християндемократите на Меркел, отдавна считани за покровители на партията ГЕРБ на Борисов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kucarov_ic avatar :-|
    kucarov_ic
    • - 1

    На инат? Щото няколко десетки лумпена, насъсквани от политически трупове искат цялата власт. Сега и завинаги! Смях в електората.

    Нередност?
Нов коментар