🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Домусчиев купува свързваните с Пеевски "Канал 3" и радиа, Борисов няма да подава оставка

И още: Нов дебат в европарламента за България; Еврозоната влезе в дефлация за пръв път от 4 години

   ©  Велко Ангелов

Новините днес отново бяха белязани най-вече от набиращата скорост вътрешнополитическа криза в страната. След като вчера ръководството на ДПС изненадващо обяви, че няма да подкрепи идеята за свикване на Велико народно събрание, и с това на практика изпрати в кошчето поне формалните намерения на ГЕРБ да пишат нова конституция, днешният ден мина под знака на вторичните трусове и паническите изявления от страна на управляващите.

"Много хитър сценарий изиграха, отидоха, подплашиха Ахмед Доган, който, така между борчетата махаше, прибра се веднага и сега какво? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно", обяви премиерът Борисов. Той се зарече да не подава оставка, да продължи да работи и да вкара новата конституция в парламента, макар тя да е обречена без гласовете на ДПС.

Последното обаче също може да се окаже непостижима задача в контекста на последните изказвания на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е ключов коалиционен партньор. "Бихме подкрепили един проект, в който са заложени и нашите предложения. От обявяването им обаче не сме имали коалиционна среща. Доколкото чувам изказванията на мои колеги, не са много склонни да ги приемат, но не разбирам аргументите", обяви той.

Президентът Радев пък призова управляващите незабавно да подадат оставка, като не се опитват да сформира експертен кабинет, който би бил измама спрямо очакванията на българите, защото пак режимът на Борисов ще организира изборите и ще си осигури служебна победа.

Така че утрешният ден се очертава като сериозно политическо предизвикателство за Борисов не само в контекста на обявения национален протестен митинг, който ще посрещне депутатите още от началото на първия им септемврийски работен ден.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

"Нова тв" на Домусчиев купува свързваните с Пеевски "Канал 3" и радиа

Компанията, която е собственик на групата медии около "Нова тв", подаде искане в Комисията за защита на конкуренцията да придобие контрола над "Канал 3" и няколко радиа: "Веселина", "Витоша", Magic FM, The Voice и музикалните телевизии на последните две. Общото между продаваните медии е, че за техен скрит собственик се сочи депутатът от ДПС Делян Пеевски. В купената от братята Домусчиеви "Нова тв" прозираха негови интереси, най-малко през назначените мениджъри от "Канал 3". Така че сделката едва ли ще донесе качествена промяна, а и е почти сигурно, че регулаторът няма да открие риск от монопол, тъй като е под силен политически контрол.

Вицепредседателят на ЕК Вера Йоурова ще е на дебата в европарламента за върховенството на закона в България на 10 септември

Вицепредседателят на ЕК за прозрачността и ценностите Вера Йоурова (и бивш еврокомисар по правосъдието в комисията "Юнкер") ще присъства на дебата, посветен на върховенството на закона в България, в Комисията по граждански свободи и правосъдие (LIBE) на Европарламента на 10 септември. Това са потвърдили за "Дневник" от офиса на еврокомисаря. Дебатът идва след закритото заседание на Мониторинговата група за върховенството на закона, пред която миналата седмица бяха изслушани вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и представители на правосъдното министерство, прокуратурата, КЗД и гражданския сектор. Обсъждането в LIBE е по инициатива на евродепутата от групата на социалистите Елена Йончева. Тя и Радан Кънев от ЕНП са събрали необходимите подписи и за дебат за положението в България и в пленарната зала на Европарламента.

Фандъкова си назначи нов заместник по дигитализацията

София има нов зам.-кмет, който ще отговаря за информационните технологии в столичния град. Това е 30-годишният Генчо Керезов, който според кмета Йорданка Фандъкова "идва от бизнеса като много ярък представител на стартиращите компании". Първото нещо, с което той ще трябва да се захване, е система за разпределение на първокласниците, която ще следва модела за прием в детските градини. Керезов ще заеме мястото на напусналия на 12 юни столичен зам.-кмет Владимир Данаилов, който оглави управляващия над 1 млрд. лв. държавен Фонд на фондовете.

Еврозоната влезе в дефлация за пръв път от 4 години

Еврозоната е навлязла в дефлация през август, като потребителските цени са намалели с 0.2% на годишна база, показват експресните данни на Евростат. Това се случва за пръв път от четири години и показва как възстановяването на икономическата активност засега не може да компенсира ефекта от пандемията върху търсенето. Очакванията бяха за инфлация от 0.2%. Следващата седмица Европейската централна банка ще проведе заседание на фона на сигнали за подобряване на потреблението и активността в промишлеността. Въпреки това ЕС е далеч от възстановяване от коронакризата.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хонконг започва масово доброволно тестване

Хонконг започна днес кампания за масово тестване на местните за коронавирус. Тя ще бъде безплатна и на доброволна основа. За нея са се записали вече над половин милион души, което е около 7% от 7.5-милионното население на Хонконг. За целта се отварят 141 пункта, включително в училища и на стадиони. Някои жители обаче се опасяват, че местните власти и Пекин ще използват кампанията за събиране на лични данни. Недоверието е породено от това, че в кампанията ще участват лекари и фирми от континентален Китай.

КОРОНА НОВИНИ

За последното денонощие в страната са регистрирани 76 нови случая на COVID-19. Резултатите са при направени 4330 PCR теста, т.е. делът на положителните проби остава под 2% и за денонощието е 1.76%. Общо доказаните случаи на коронавирусна инфекция в България са 16 266, от които активни към момента са 4154. В болница се лекуват 727 души, като 65 са в интензивни клиники. За изминалите 24 часа са регистрирани 170 новоизлекувани до общо 11 483 и 16 смъртни случая до 629.

Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов считано от днес се позволяват отново присъствените учебни занятия в системата на училищното и предучилищното образование при спазване на противоепидемичните мерки.

  • Пред БНТ Ангелов коментира, че училищата няма да изискват още в първите дни учениците да представят задължителните за началото на всяка нова година бележки за здравословно състояние и здравно-профилактична карта.
  • Родителите обаче ще трябва да попълват декларации, че децата не са били в контакт със заразно болни.

  • За детските градини ще се изискват изследвания за чревни бактерии и паразити, но само за новоприетите деца, които за пръв път тръгват на детска градина през септември.
  • За езиковите и образователните центрове, както и за занималните остава изискването да работят дистанционно в електронна среда, а при невъзможност - да осигурят физическа дистанция от 1.5 метра между лицата.

От началото на септември се възобновяват и свижданията в лечебните заведения, но единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Пътуващите към Гърция туристи ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест поне до 15 септември. Дотогава са удължени всички действащи до момента изисквания за влизане на туристи в страната, съобщава БНР.

От днес отпада изискването за представяне на отрицателен PCR тест за пристигащите в България от Турция, Сърбия и Беларус, става ясно от публикувана снощи заповед на здравния министър. За хората, които са влезли в страната от тези държави в периода 20 - 31 август, без да представят отрицателен PCR резултат от тест, и съответно са били поставени под карантина, директорите на местните РЗИ следва да издават съответните заповеди за отмяна на карантинните мерки.

Полша забранява от утре преките полети от 44 страни, сред които Испания, Израел и Румъния, за да предотврати разпространението на коронавируса в страната, съобщи днес правителството, цитирано от Reuters. САЩ, Малта, Черна гора, Мексико, Бразилия, Аржентина и Индия също са в списъка, но не и Русия и Китай. Наскоро страната възстанови някои ограничения в най-тежко засегнатите части на страната, като правителството се опитва да се справи с разпространението на коронавируса, без да прибягва до най-строги ограничения.

Чехия частично възстановява от днес задължителното носене на маски заради ръста на случаите на COVID-19 - в държавните и общинските учреждения, работещи с граждани, в медицинските и някои други заведения и в обществения транспорт, както и при масови прояви на закрито с участие на повече от 100 души. При по-нататъшно влошаване на епидемията може да бъдат наложени и по-строги рестрикции.

Унгария реши да допуска туристи от трите си източноевропейски съседки - Полша, Чехия и Словакия, да влязат в страната със скорошен негативен тест за коронавирус, предаде агенция Reuters. Миналата седмица Унгария бе предупредила, че ще затвори границите си за чужденци от днес.

КАКВО СЛЕДИМ

Депутатите се връщат на работа, ще ги чака мащабен протест

В сряда, 2 септември, депутатите ще заседават за пръв път след лятна ваканция, и то на новото си работно място - бившият Партиен дом на БКП. Искащите оставката на правителството и главния прокурор пък планират да ги посрещнат с мащабен протест още сутринта в 8 ч. Демонстрациите ще продължат целодневно.

Актуалната тема е ще успее ли ГЕРБ да събере ли нужните 120 гласа за внасяне на новата конституция в парламента, след като вчера ДПС обявиха, че от партията няма да подпишат проекта и няма да гласуват за него, дори да влезе в зала. Позицията на ДПС обезсмисли и идеята за свикване на Велико народно събрание, тъй като без тях и без БСП (също против ВНС) няма как да се събере нужното мнозинство от 160 гласа.

Във вторник Борисов обаче отсече: "120 подписа утре ще съберем", а на въпрос какво следва, ако ГЕРБ не събере нужната подкрепа, Борисов заяви: "Работа", и така даде заявка, че няма да подаде исканата му оставка, дори ако плановете за нова конституция и ВНС се провалят.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар