Политическата криза: Рисковете за бюджета и икономиката

Правителството все още харчи скрити резерви, а реалната тежест на корона кризата може да се усети през есента

   ©  Георги Кожухаров

Един милиард. Това са допълнителните разходи, които е гласувало правителството само за един месец - август. Една част от парите са за увеличение на заплати в администрацията, друга - за строеж на път, за който все още няма проведен търг за изпълнител, има и за болници, тук са и обещаните по 50 лв. на пенсионерите за три месеца, има и за отделни общини, за детски градини в София, както и за ремонти на студентски общежития...

Премиерът Бойко Борисов не изневерява на стила си и където може, бърза да потуши надигащото се недоволство с пари от бюджета. Добрата новина е, че към края на август държавните финанси са все още на плюс от около 1.5 млрд. лв., фискалният резерв също все още не е похарчен и е около 9 млрд. лв. към края на август, ако се съди по данните от баланса на управление "Емисионно" на БНБ. Тоест правителството все още харчи от скрити резерви в бюджета. Лошата е, че ако продължават да се опитват да успокоят общественото напрежение с пари на данъкоплатците, управляващите рискуват да надхвърлят планирания дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от прогнозния БВП за тази година. Еднократен по-голям минус в държавните финанси в условията на корона криза през тази година може и да не е фатален. Но предвид задълбочаващата се политическа криза при предстоящите разисквания по бюджета и данъчните закони за следващата година (в която така или иначе има редовни избори) дебатът бързо може да мине в полето на популизма. С въвеждането на диференциран ДДС за книги, памперси и заведения управляващите вече показаха, че при силен натиск са склонни да отстъпят и пред най-нелогичните от икономическа гледна точка искания. Което пък означава подновяване на идеите за премахване на т.нар. плосък данък, както и за допълнително разхлабване на фискалната политика без конкретен анализ какъв ще е ефектът за икономиката.

В сряда "Обединените патриоти" вече обявиха своята цена за оставане в управлението - повишаването на доходите и увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. от януари 2021 г., антикризисни мерки в помощ на гражданите и бизнеса с приемането на предложени от тях закони. Или накратко казано - повече разходи. Показателен е и дебатът, който се е заформил под публикуваното за публично обсъждане постановление за увеличение с до 30% на заплатите на определени администрации: към проекта са приложени над 40 становища и писма с искания за вдигане на възнагражденията в други звена от публичния сектор, а коментарите под тях са над 100.

Има много причини да се очаква реалната тежест на корона кризата да се усети в края на тази и началото на следващата година. Тогава ефектът от еднократни мерки, грантове и безлихвени кредити ще отшуми. А и кредитният мораториум ще е приключил и домакинства и фирми ще трябва да подновят плащане и на вноски по заемите си.

В същото време все още не е ясно какво ще е бъдещото развитие на епидемията - може да се наложи въвеждането на нови ограничителни мерки и дори и те да не са най-строгите, ситуацията на несигурност води и до по-малко потребление и инвестиции. Износът също не може да е двигател, тъй като същата несигурност е навсякъде. Което означава и по-бавно възстановяване на икономиката, и нови поводи за обществено недоволство.

През седмицата БНБ публикува своя последен Икономически преглед, в който посочва, че работи при централна прогноза за 8.5% спад на БВП през тази година. При най-оптимистичния сценарий икономиката през тази година ще завърши с минус от 4.1%, а при най-песимистичния - със спад от 13.1%. Според централната прогноза спадът на БВП ще се определя главно от понижение на частното потребление и инвестициите, а икономиката ще достигне предкризисните си нива едва през 2022 г.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 2

    Правителсвото е изкарало пари със здрава работа - да ги изхарчи всичките. Спондж Боб Квадратните гащи, който не може да стане преди обяд, сега като спечели изборите с пълно мнозинство ще направи повече за хората. Иначе статията ви е нонсенс. Групировката Капитал, работеща с НПО-тата, плюс избягалите в изгнание олигарси, правите политическа криза с улични протести и то в разгара на пандемията. Лъжете и манипулирате полезните идиоти, че правителството ги краде, че им взима бъдещето, че проблемите им идват от тях, че ако не е кръволака Борисов щяхме да сме най-богатите в ЕС. Борбата ви с пеевската групировка води до политическа криза, до невъзможност за следващ кабинет, избори след избори, разделение, омраза и от там обедняване на всички. Само полезен идиот може да вярва, че едно правителсто е корумпирано, а е удволило БВП, всяка година има по 3 милиарда излишъци, справя се в тази криза що годе добре, безработицата под 5%, всяка година над 3% разстеж, приемане в чакалнята на Еврозоната, дългоочакваното модернизиране на армията, нови бойни самолети, изтрадалата Българска църква казва, че това е златен период за нея, контрабандата рекордно ниска, съберемоста от митниците рекордно високи, в цялта държава се строи инфрастуктура, заовди, предприятия. Каква е тази корумпирана държава? Вие знаете ли какво е крумпирана държава?? Пеевски бил продал бизнеса си с млякото, купил бизнеса с вода, дарил милиони на болниците за Ковид, на Левски. Това са новините тук за Пеевски. Внушавате на идиотите, че държавата дала на Марешки два плажа, а не казвате, че участва на търг и няма други желаещи за тези губещи плажове и т.н и т.н!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 7

    До коментар [#1] от "scuby":

    Осъзнаваш ли колко успешно втвърдяваш анти-ГЕРБ електората? За да изпълниш целите си, трябва да можеш да разубедиш някой. Не да им държиш сметка. Да повтаряш как ГЕРБ не краде и не управлява с ДПС не е достатъчно, трябва да внесеш и някакви аргументи. Обидите по адрес на всички алтернативи също не са доказателство за състоятелността на сегашното статукво.

    Този, дето ти/ви плаща, си хвърля парите на вятъра.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    До коментар [#2] от "sfasaf":

    Твърде много внимание му отделяте на този - оскубания. Аз дори не му чета писанията, защото е ясно, че е назначен за защитава мафията. Ще ми бъде интересно да видя какво ще пише след като изритаме най-после Тиквата и Каскета, или може би ще изчезне.

    Нередност?
  • 4
    lfx59684102 avatar :-|
    lfx59684102

    part of the mafia , you have to take rid of

    rosen rozenov imf
    stoevski ecb
    mariela nenova bnb
    statty stattev bnb
    tsvetan tsalinsky ec
    andrei vassilev bnb
    kalin hristov bnb
    hristo valev ceu
    ijan trapeznikova ceu
    reimo juks ceu
    anton badev fed
    mihai copachu ceu
    karagyozova ceu
    vladimir yankov fed
    nikolay angelov ceu
    roman horvath ceu
    cosmin ilut ceu
    bolash ceu
    gabor kotlay ceu
    other ceu economics alumni and department
    ivan tzerovsky ebrd
    dinko dimitrov unss

    Нередност?
  • 5
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 3

    До коментар [#1] от "scuby":

    В условията на пазарна икономика правителството не удвоява БВП, понеже няма особени инструменти за това, освен да не пречи. Особено при уж дясно управление. Това увеличение е благодарение на работата на всички данъкоплатци, а не на Бойко. Всъщност на ниво министри и кабинет се определя стратегическите приоритети, а не се занимава с ежедневни ръководни функции, за това има други служители. Тоест ако нямахме правителство от 2009 досега, каква щеше да е различно за БВП? Кое конкретно решение доведе до този ръст?

    Нередност?
Нов коментар