Столичната община позволи на Петьо Блъсков да строи 6-етажна сграда

Теренът в "Дианабад" е дарен от общината в замяна на междублоково пространство до ул. "Незабравка"

Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")
Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")
Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")    ©  Юлия Лазарова
Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков е един от малцината, които могат да се похвалят, че са получили от Столичната община атрактивен парцел от 2 дка в замяна на два пъти по-малко междублоково пространство. Приличащата на "заменка" сделка под формата на дарение е от 2017 г., но сега вече има издадено разрешение за строеж на шест-етажна жилищна сграда с офиси, магазин и подземен гараж в имота на Блъсков в квартал "Дианабад", съобразно издадената виза за проектиране. Разрешението за строеж е влязло в сила на 24 септември, макар че още през юли теренът се подготвяше за застрояване.

Преди години жители на квартала протестираха и водиха дело срещу решението на общината да отстъпи имота, тъй като се намира в близост до 49-та детска градина, между улиците "Св. Пимен Зографски" и "Васил Калчев". Според тях е най-удачно този парцел да послужи за разширяване на детската градина и да реши част от проблема с недостига на места за децата в квартала.

От публикация на кварталната инициатива "Зелен Дианабад" се вижда, че все още има възможност това да стане. "Ние няма да се откажем и докрай ще се борим да спрем този безумен строеж", пишат инициаторите. И обясняват, че "въпреки големия интерес, то (бел. авт. - решението) беше скрито, докато влезе в сила, за да не може да влезе в съда". Сега гражданите отново организират протест в четвъртък.

Късметът на Блъсков

Собственик на терена от 2049 кв.м, в който ще се строи 6-етажната сграда, сега е синът на главния редактор на "Труд" - Петьо Петьов Блъсков. През 2017 г. комисията по финанси и бюджет решава за 45 минути, че той струва 1.8 млн. лв., но по-късно, на извънредното заседание преценява, че цената на общинския имот трябва да се вдигне със 100 евро на кв.м или общо с 400 хил. лева. Така общата цена на общинският имот става 2.2 млн. лева. Докладът е внесен от настоящия председател на екологичната комисия в общината Лорита Радева от ГЕРБ и председателя на комисията по транспорт Карлос Контрера от ВМРО. Впоследствие през 2018 г. Блъсков-младши го е ипотекирал, като кредитор е Първа инвестиционна банка (ПИБ), показва справка в Имотния регистър.

В същото време имотът, който Блъсков-младши е дарил в замяна на Столичната община, представлява междублоковото пространство от 993 кв.м до ул. "Незабравка" срещу Борисовата градина. То е оценено от същата комисия на 1.1 млн. лв. Синът на главния редактор на "Труд" доплаща за размяната още 1.4 млн. лв., или общо дава на общината 2.5 млн. лева. Интересен детайл е, че съветниците от БСП не са подкрепили първоначалното решение с по-ниската сума, а са гласували "за" след изменението му.

Формално сделката е изгодна за кметството - получава с 300 хил. лв. повече, отколкото дава. Но губи терен, който би могъл да се използва за обществени нужди - разширение на детската градина.

Детските градини - понякога може, сега - не

Любопитно в случая е, че на фона на огромния проблем с липсата на детски градини общината е решила да подари именно имот, който е един от малкото в квартала, подходящи за такива цели. В същото време преди няколко месеца кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще осигури повече места за децата в "Дианабад", като застрои част от бъдещия велосипеден Зелен ринг с цел да започне процедури за строеж на детска градина и ясла. Те обаче въобще не са в удобна форма за строеж (виж снимката).

"Ние сме в ситуация, при която терените, които са останали, са с неправилна форма", коментира при представянето на ПУП-а на Зеления ринг в края на юни главният архитект Здравко Здравков. И в същото време подчерта, че "в града има достатъчно свободни терени към съществуващи детски градини и с кметовете сме започнали да работим по възможността да се изградят нови групи там".

Притесненията на хората

"За съжаление дори и новият кмет на района не успя да направи нужното, за да спре далаверата. Той може да предложи нов подробен устройствен план и тогава собственикът - Блъсков, ще е склонен на нова замяна. Законовото основание е чл. 134, ал.2, т.5 от ЗУТ", коментира за "Капитал" Филип Симеонов, който е председател на инициативата "Слънце за децата ни" и "Зелен Дианабад". Той има и друго притеснение - твърди, че в една част от терена - около 10 кв. м., е предвидено да се направи и тупик - задънена улица, което ще позволи на инвеститора да свърже терена си със съседния и да получи възможност да строи на калкан. "Тази част от парцела нарочно не е била предмет на сделката, за да може после да се вземе решение да се направи тупик, който устройва и двамата строители за техните строежи. Иначе трябва да се спазват отстояния и застрояването е с по-малки параметри", казва той.

При сделката за дарение на терена през 2017 г. в цената обаче не влиза въпросната малка уличка.

Заради силното недоволство кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев от БСП написа във фейсбук профила си, че е предприел всички необходими и законови мерки, за да промени ситуацията, която към момента на встъпването му в длъжност "вече е бил един приключен, затворен и решен не в полза на общината и хората проблем". "Единственото, което постигнах, е забавянето на инвестиционните намерения на собственика с 8 месеца" написа той.

Теренът вече е разчистен

По думите на Симеонов в началото на юли всички дървета в имота са били отсечени, без все още да има разрешение за строеж. Оказва се, че преди това е правена оценка от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), която доказва, че въпросните дървета попадат в строителното петно, посочиха от район "Изгрев". Основанието теренът да се разчисти преди разрешителното за строеж е чл. 44, ал. 2.т.3 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

Компенсаторно инвеститорът трябва да засади през есента 15 броя средноразмерни дървета по предписание на районната администрация, обясниха от пресцентъра на "Изгрев". Според визата за строителство той трябва да спази и процент на озеленяване на имота - минимално 40%.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ___b avatar :-@
    ___b
    • + 5

    Поредна доза управленска дезинформация - показаните парцели с неудбна форма са отредени за "Озеленяване и транспортна инфраструктура", за което всъщност са доста удобни! За сметка на това съседния имот през улица - 68134.800.1843, градинка общинска частна собственост, е отреден за ОДЗ! Какво мислят арх. Здравков и Фандъкова за него? Защо не се коментира? Ако случайно това е парцела, на който ще се строи 6 етажна сграда, арх. Здравков ли ще разпише промяната на предназначението? Май ми се струва, че междублоковите пространства малко по малко съвсем ще изчезнат там. Кат гледам и 68134.800.1427, отново градинка в момента, е доста удобен за ОДЗ, но ще се строи блок. А колко е лесно общината да пипне общия устройствен план и да приведе после ПУП-а в съотвествие. Който иска ще намери начин (и за детска градина и за блок и за градинка), въпрос на приоритети. Само дето по-малко градинки, по-малко парцели за общинска поддръжка и повече пари в, за съжаление, най-корумпирания сектор.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Вече няма ордени за заслуги към партията. Смениха ги с права за строеж в атрактивни квартали.

    Дианабад е един от най-скъпите квартали в София, и с право. Ще съсипят и този квартал с нови кооперации, пълни с "ателиета".... После ще трябва да ходят да паркират в Дружба хората.

    Нередност?
  • 5
    evg1575032683630896 avatar :-@
    Nikolay Kazakov

    Колко са долни всички свързани с тези схеми,дано си намерят майстора някой ден...няма ненакази...

    Нередност?
Нов коментар