🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще строи две нови детски градини с пари от държавата

Благодарение на тях ще може да бъде изпълнено и обещанието на кмета Фандъкова за още осем детски заведения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община подготвя втора актуализация на бюджета за 2020 г. В нея ще влязат и средствата за детски градини, които правителството прехвърли допълнително на кметството в края на юли, на обща стойност 50 млн. лв. Това посочи днес зам.-кметът по финансите и здравеопазването Дончо Барбалов, като уточни, че ще се строят две нови детски градини в районите "Люлин" и "Витоша" и ще се прави една реконструкция - разширение във "Възраждане".

За да изпълним обещаното

"Пак тези средства ни дават възможност да продължим и работата по осем обекта, които бяха включени в бюджета за 2020 г., но чието изпълнение беше поставено под въпрос с оглед на приходната част, но сега със средства от държавния бюджет ще може да изпълним", коментира още той по време на пресконференция, на която беше представен макроикономическият анализ и прогноза на Института за пазарна икономика (ИПИ) за бюджета на общината за 2021 г.

Така излиза, че е имало огромна вероятност без средствата от правителството тези осем детски градини въобще да не бъдат построени, макар че бяха обещани при представянето на бюджета за годината, заедно с ремонт на още шест училища. Заявката тогава беше, че ще се правят със собствени средства, но в крайна сметка единственото, което стана досега, беше започването на строежа на първата детска градина в "Манастирски ливади", която чакаше времето си от години, както и на първа копка на нова детска градина в район "Витоша".

За притеснения, че обещаните осем градини могат да не бъдат изпълнени, обаче въобще не се спомена при приемането на първата актуализация на бюджета на 1 май - тогава единствено беше посочено, че ще има "по-малко средства за озеленяване и издръжка на администрацията, детските градини и дирекция "Зелени системи".

Повече пари за транспорта, осветление и маркировки

Освен това втората актуализация на бюджета предвижда увеличение на бюджета за градски транспорт с 4 млн. лв. заради загубите от по-малко пътници по време на извънредното положение. "Ние даваме средства за финансиране на карти и средства по регламент, а сега ще увеличим тези по регламент и намаляваме тези по карти", обясни Барбалов.

Допълнителни средства на стойност 1.2 млн. лв. се предвижда да отидат за улично осветление и маркировка спрямо това, което беше осигурено в началото на годината.

В същото време доста по-ниско изпълнение се очаква при неданъчните приходи и при приватизацията. "Очакваме известно намаление и на строителните разрешителни. При първата корекция намалихме очакваните приходи от тях с 2 млн. лв., а сега - с още 1.8 млн. лв. Хубавото е, че последните месеци вече вървят по-добре, така че може да става въпрос за временно разколебаване", коментира Барбалов.

Той отбеляза, че очакванията са в края на годината общината да се доближи до изпълнението на приходите в бюджета от 2019 г. Тогава постъпленията са били 1.531 млрд. лв., показва отчетът за касовото изпълнение на сборния бюджет за 2019 г. По-подробен доклад за втората за годината актуализация на бюджета обаче би трябвало да бъде изготвен до края на седмицата.

Две прогнози за бюджет 2021 г.

Предвид условията е трудно да се говори за по-оптимистична прогноза за бюджет 2021 г. От ИПИ обаче са разработили два сценария - лек и негативен. В първия случай мерките ще продължат да са леки в страната и няма да има ограничения върху бизнеса. Това ще доведе до ограничен ефект върху бюджета на столицата, тъй като по-големите източници на приходи в бюджета като облагането на имуществото и такса битови отпадъци едва ли ще бъдат тежко ударени.

"Ключови ще бъдат евентуалните ограничения върху детските ясли и градини, които също имат директен негативен ефект върху общинските приходи. Без да бъдат затваряни детски градини и училища, очакването е тези приходи да се изпълнят в нормални рамки", пише в доклада на ИПИ. Очакват се и по-малко приходи от данъци върху сделките, както и по-ниски приходи от туристически данък и такса тротоарно право, които зависят от притока на чужденци и активния социален живот.

Негативният вариант предвижда повторение на мерките от пролетта тази година, включително временно затваряне на училища и детски градини, на хотели и ресторанти, ограничения за придвижването и нов удар върху пазара на труда. Тук е възможно пак да се приложи отлагане на плащания и изоставане на приходите от имуществените данъци към момента на евентуалната карантина. По-сериозен би бил отново ефектът върху данъка за придобиване на имущество по възмезден начин, който би пострадал от по-малкото сделки в условията на по-тежки мерки, прогнозират от института.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 5

    Това с детските градина е пълен и тотален провал. Проблемът е на повече от 10 години (даже 15), за които общината така и не може да немери някакво работещо решение.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-@
    sfasaf
    • + 2

    Град като София с високи заплати, на средно европейско равнище, има отрицателен прираст.

    Само като си помисля ако направя дете как ще го записвам на детска градина, и сменяне на памперси ми се струва най-малкия проблем.

    1/3 от населението на България живее в този град, а те им орязват достъпа до детски градини... Ето това е еманацията на малоумното управление!

    Нередност?
  • 5
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • + 3

    Защо се строи само в райони с герберастки кметове? Самоковската учителница наказва районите с кметове от ДБ, но иначе лапа данъците и от тези райони!

    Нередност?
  • 7
    mishelina avatar :-|
    mishelina

    Интересно ми е тези, които все я избират нямат ли деца и внуци?

    Нередност?
Нов коментар