🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над три четвърти от гражданите на ЕС искат фондовете да се обвържат с правовата държава

Проучване в 27-те страни на съюза извежда като разходни приоритети общественото здраве, икономическото възстановяване и промените в климата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В ново социологическо проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено в началото на октомври в страните от ЕС, почти осем от всеки десет запитани (77%) граждани подкрепят предложението средствата от бюджета на ЕС и Фонда за възстановяване от корона кризата да се предоставят само при условие, че националното правителство прилага принципите на правовата държава и демокрацията.

Четирима от петима българи са "за"

България е сред страните, чиито граждани в най-голяма степен (над средното за ЕС) подкрепят средствата от общия бюджет да се отпускат срещу гаранции за спазване на върховенството на правото. На първо място в това отношение е Австрия с 83% подкрепа; следвана от Малта и Финландия - с по 79%; България - 78%, и т.н.

Повече от половината от всички анкетирани - 54%, смятат, че ЕС следва да разполага с повече финансови средства за преодоляване на последиците от пандемията. На въпрос в кои области трябва да бъде вложен този увеличен бюджет, същото мнозинство посочва като сектори общественото здраве, следвано от икономическото възстановяване и нови възможности за бизнеса (42%), климатичните промени и опазването на околната среда (37%) и заетостта и социалните въпроси - 35%.

Анализаторите на получените при изследването данни отбелязват, че на равнище ЕС изменението на климата и околната среда са заменили заетостта в първите три приоритета за изразходването на европейските средства в сравнение с последното проучване, проведено през юни тази година.

Общественото здраве е основният разходен приоритет за гражданите в 18 държави. Естония, Латвия и Чехия поставят икономическото възстановяване на челно място, докато гражданите на Австрия, Дания и Германия слагат на първо място борбата с изменението на климата. В Хърватия, Словакия и Финландия интервюираните са определили заетостта и социалните въпроси като свой основен приоритет по отношение на разходите.

Ефектите от пандемията

Голямо мнозинство от гражданите на ЕС се притесняват от прякото въздействие на пандемията върху личното им финансово положение: 39% от анкетираните заявяват, че кризата от COVID-19 вече е засегнала техните лични доходи, като такъв отговор са дали в 20 страни. Очаквания за такова въздействие в бъдеще са посочили 27% и също толкова не очакват промяна в доходите си заради ситуацията с коронавируса.

От началото на пандемията Европейският парламент поръча три проучвания на европейското обществено мнение, свързани с ефектите от COVID-19. Последното е проведено онлайн (и по телефона) от "Кантар" сред 24 812 респонденти във всички 27 държави от ЕС.

Пълният доклад от проучването, включително пълният набор от данните от него, се очаква да бъде представен в началото на ноември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар