🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дебатът в европарламента утвърди България като проблемна страна

Мониторингът остава, България ще бъде сред първите пет страни, които ЕС ще проверява за принципите на правовата държава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще бъде сред първите пет държави, за които Съветът на ЕС ще предложи през ноември да бъдат проверени за състоянието на правовата държава. Другите четири държави ще са Белгия, Дания, Естония и Чехия. Европейската комисия ще продължи да следи внимателно ситуацията в България, а Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) ще остане да действа засега, защото страната има недовършени реформи в областта на независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това бяха основните послания на германския министър по европейските въпроси Михаел Рот като представител на европейското председателство и на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова в началото на дебата за проблемите с върховенството на закона в България и предлаганата резолюция за страната, който се проведе в Европейския парламент в понеделник вечерта.

Или поне това, което се чу от встъпленията. Дискусията започна с фалстарт. Още в началото озвучителната система в залата се повреди, поради което част от встъплението на Йоурова се загуби, както и изказването на еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндърс и на Хуан Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и вносител на резолюцията за България, подкрепена от комисията. Поради техническите проблеми бе дадена 15-минутна почивка, за да се рестартира системата, но и след това имаше изчезване на звука на моменти.

Има нещо символично в това, че точно когато говорим за свободата на словото, микрофоните отказаха, коментира Йоурова на финала на едночасовата дискусия за България.

Дебатът за България бе предшестван от дебат за обвързване на разпределението на бюджета на ЕС с върховенството на закона във всяка държава, в рамките на който прозвучаха призиви да се защитят парите на европейските данъкоплатци чрез прозрачно и разумно разходване на средствата и стабилен механизъм, който да опазва ценностите, върху които се основава ЕС. Новият инструмент на ЕС получи критики като недостатъчно строг и ефективен, за да се спрат "автократите като Орбан да се възползват от европейски средства". В този контекст Михаел Рот декларира: "Ние не си сътрудничим с диктатори, с нарушители на правовата държава".

Мониторингът по МСП остава, защото българският народ настоява

"Европейската комисия е наясно, че в България има протести и внимателно трябва да наблюдаваме ситуацията. ЕК подкрепя правото на мирни демонстрации, които показват, че се отдава голямо значение на правовата държава и върховенството на правото", заяви Йоурова във встъплението си. Тя отбеляза факта, че българският премиер Бойко Борисов е дал заявка за промяна на българската конституция, по което ЕК не е в състояние да се произнесе сега. Същевременно направи уговорката, че едни конституционни реформи трябва да се предмет на широк и задълбочен дебат, за да се постигне максимален консенсус. Мониторингът ще продължи, защото има жизнено важно значение за напредъка на България, където има още реформи да се вършат. "Важно е да не бъде обърната посоката на напредъка", заяви Йоурова.

На финала тя отново се върна на тази въпрос: "Ще продължим да работим по МСП, защото там има още работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим устойчиви резултати в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Ще запазим МСП, защото виждаме, че българският народ настоява за това именно защото нямат доверие в съдебната система и борбата с корупцията."

Поотделно и двамата с Рейндърс подчертаха, че започва работа и новата европейска прокуратура, така че "от следващата година ще можем да провеждаме европейско разследване, което е много добър механизъм за разкриване на престъпления" (по думите на Рейндърс).

ЕНП подкрепя правителството на ГЕРБ и Борисов

Изказването на председателя на групата на ЕНП, към която принадлежи и ГЕРБ, Манфред Вебер също беше прекъсвано от срив в звука. Преди това обаче през деня Вебер заяви подкрепа за премиера Борисов и за правителството на ГЕРБ, като написа в Туитър: "Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Оценката на еврокомисията за върховенството на закона беше справедлива, показвайки, че има нужда от подобрения. Въпреки това правителството показа напредък по много теми, което им помага за еврото и Шенген. Уважение към протестиращите, но редовните избори през март ще решат".

ЕНП напълно подкрепя българското правителство "в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с Covid-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната", заяви Вебер преди заседанието.

От изявлението му в залата се разбра, че в България демокрацията функционира, има свобода на мненията, след като има протести, парламентът е избран демократично, а резултатът от изборите трябва да се уважава. "Промените трябва да стават не чрез протести, а чрез избори", заяви Вебер.

Преди самия дебат ръководството на групата на ЕНП реши да не допусне представителя на "Демократична България" Радан Кънев да направи изказване, въпреки че той беше сред инициаторите му. По принцип по тази точка в дневния ред на ЕП не бяха предвидени спонтанни изказвания. Според регламента изказванията се правят само от предварително определените от своите парламентарни групи евродепутати. Според решението на ЕНП изказвания направиха двамата евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев, зам.-председател на групата, и Андрей Новаков.

Радан Кънев коментира, че тази позиция е дълбоко погрешна от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и ценностите, които твърди, че защитава. Според регламента той има възможност да внесе писмено изказване по дебата. След заседанието в профила си във Фейсбук Радан Кънев публикува текста на своето писмено изявление, което е изпратил по мейл на всички евродепутати и е внесъл в деловодството

"Спрете европейското финансиране, отнемете черния хайвер от лакомите олигарси"

За това призова Даниел Фройнд от групата на зелените, който миналата седмица беше в България и присъства на протестите. "Имах възможност да говоря на място с много хора, от които чух, че им е писнало от корупцията в България. Европейското финансиране само влошава нещата, то се присвоява от корумпирани хора Когато попитах какво очакват, ми отговориха единодушно: спрете европейското финансиране, това ще отнеме черния хайвер от лакомите олигарси."

Имаше и друти подобни изказвания. Румънката Рамона Стругариу призова евродепутатите да направят разлика между една държава заложница и една свободна страна. Хората в България имат нужда от подкрепа, заяви тя.

Клеър Дейли от левицата: "Управляващите в България обещават, че ще правят това, което Комисията иска, а после си правят каквото знаят и ви се смеят. Важното е, че канцлерът Ангела Меркел харесва Борисов, а ЕНП не дава думата на единствения опозиционен депутат от групата (Радан Кънев) от страх какво ще каже. "Българите искат да спрем да подхранваме вампирите, които изпиват кръвта на държавата и прогонват младите хора", заяви в изказването си тя.

Зам.-председателят на европарламента от групата на социалистите и демократите Катарина Барли призова да не се допускат грешките на Унгария и в България. "Ние сме на страната на гражданското общество в България и подкрепяме справедливите искания за демокрация. Загрижени сме за това кой притежава българските медии, в които има политическа намеса".

Българските евродепутати

"Резолюцията, която се предлага за България, е изцяло лява - и политически, и идеологически", обяви Ангел Джамбазки. Според него тя отричала правото на българския Конституционен съд да вземе решение, имайки предвид констатацията, че решението на КС за несъответствие на Истанбулската конвенция с българската конституция е станало мотив да не се ратифицира документът в България. Тази констатация в проекта за резолюция е съпроводена от изразена дълбока загриженост от продължаващия негативен и неверен публичен дискурс по отношение на конвенцията, който се дължи на широко разпространена дезинформационна кампания.

Според Джамбазки в проекта за резолюция се "защитава поведението на хора от една етническа група, които нарушават закона", като поясни, че има предвид конфликта във Войводино по повод изгонването на самонастанили се ромски фамилии в изоставени общински постройки.

"В резолюцията липсва нещо важно - когато се говори за корупция в България, хората се сещат за ДПС, които са олицетворение за политическа корупция", каза още Джамбазки.

Това провокира отговора на Илхан Кючюк: Националистът Джамбазки забрави да каже за касичката на ВМРО - т.нар. "златни паспорти" (български паспорти за граждани от трети страни срещу инвестиции). Тук има парламентарна комисия, която ще се занимае с този въпрос, заяви Кючюк (Европейският парламент отдавна поставя въпроса за механизма в България за даване на български паспорти на граждани от трети страни като твърде рисков, но засега властите не дават задоволителен отговор). Евродепутатът от ДПС заяви на Вебер, че ако се яви на избори в България, ще трябва да агитира на български, ако не иска да плаща по 500 евро глоба.

След изказването му Джамбазки поиска от бюрото на ЕП да санкционира Кючюк.

Андрей Ковачев от ГЕРБ заяви, че "не можем да се съгласим с тази резолюция, която се основава на слухове, на недоказани твърдения. Не се съгласявам левицата да ни кара да приемем т.нар. македонско малцинство".

Андрей Новаков също от ГЕРБ коментира дебата като партийна битка, а всеки, който призовава правителството да се оттегли преди редовните избори, показвал, че няма сили да спечели избори. "Както и да завърши този дебат, името на България ще бъде опетнено", заяви Новаков, който завърши с думите "България над всичко!"

Михаел Рот го репликира, че дебатът не петни никого, а проблемите трябва да с сочат открито.

"В продължение на години Борисов позволи на определени лица и кръгове да се възползват от членството в ЕС", заяви Елена Йончева и настоя за подкрепа на резолюцията за България. Тя се обърна към германското председателство с думите, че от това, което предприеме, ще зависи дали България ще се върне на пътя на демокрацията.

Гласуването на резолюцията за България е предвидено за четвъртък, като преди това до сряда могат да се внасят предложения за изменения.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 16
    • + 2

    Дебат иницииран от Радан и Йончева на базата на записи и снимки снимани в празна стая? Да клепаш държавата си винаги рефлектира върху този който го прави. За това и Радан ви не се възползва от даденото му време да се изкаже. Щях да кажа, че пак залъгва полезните идиоти, но ще ми забраните отново да правя коментари. Тук може да кажеш на някой тиква, но не може да кажеш полезен идиот!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Глупости пишете, Мирела!

    В ЕП снощи изобщо нямаше дебат или поне не това, което се разбира под "дебат"!
    В празната зала седяха десетина-двайсет човека, като почти всичките сте ги изброила поименно, които си извадиха предварително написаните листчета и си изчетоха думичките.
    От скучната говорилня станаха много ясни няколко неща:
    1. Депутатите в ЕП абсолютно игнорираха темата за нерадостното дередже на върховенството на закона и корупцията в БГ и не отидоха в залата;
    2. Нагледно видяхме, че БГ е същностна част от Европа на партизанските зависимости, фалшивата дипломация и лицемерната лексика. Каквито боклуци сме натикали в нашенското НС, същите са набутали в ЕП Ханс, Йоанис, Гретхен и Йоланта;
    3. Грозните партийни зависимости просто избодоха очите! От партията-торба ЕНП оставиха едни свои "попестрими" - гербаджийските словоблудци - да говорят до премала общи приказки, а забраниха на Радан - от друга тяхна "посестрима" - да говори.
    И аз се учудвам на елементарната липса на достойнство на Р.К., който предпочете партийния рахат пред интересите на народа си, който го е изпратил там.
    А с тая хартия, дето Радан я е пратил днес като индулгенция из мрежата, може вече да си избърше ...
    Тя е безсмислена след мълчанието му снощи!

    Време е да пораснем! Едно българско поколение се убеди, че Дядо Иван иска проливите, а не независима българска държава. Друго престана да вижда у Чичо Сам като усмшихнатия демократизатор, а извиващ ръцете търговец. Нашето поколение започва да провижда, че на танте Меркел хич не й е зор какви купюри има в шкафчета на БМБ, какво има в куфари под леглото му, стига да й козирува често.

    Ако падането на тираните ставаше с избори, както ни съветва партийния шеф на баце, нямаше да има Английска революция, Френска революция, арабски пролети.

    И санкюлотите не са чакали Генералните щати да обсъдят и приемат резолюция, а после да решават какво да правят с краля-слънце, а просто са го качили на гилотината.

    Свободата е на върха на копието.
    И преди, и сега!

    Нередност?
  • 3
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Много добре казано, евала!

    И края е особено силен - Свободата е на върха на копието.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "FanFan - la tulipe":

    Ами там си е...

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Там си е само ако кръволакът Борисов е на власт. Виж сега ако е Нинова това е вече друг въпрос. Интересно ми е какво си писал тук за протестите при Орешарски. Сигурно ти е било много тегаво. Всичките сте такива - "принципността" ви се пречупва спрямо политическите пристрастия!

    Нередност?
  • 6
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 5

    "има свобода на мненията, след като има протести"

    То и в Беларус има протести, защо критикуват тамошните диктаторчета от ЕНП?

    Нередност?
  • 7
    simonjobber avatar :-|
    Stoyan Stoyanov

    До коментар [#3] от "FanFan - la tulipe":

    Което е, си е

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Това е денят, в който ЕС направи от демократите евроскептици!

    Ако поне нещо позитивно може да се каже - Евродепутатите показаха нагледно непукизма си относно корупцията в България. Ако сега не ни е пределно ясно, че трябва да си вдигнем задниците и да изгоним с вота си статуквото от НС, нищо добро не ни чака. Идният вот е решаващ за бъдещето на България, дано не си изпуснем шанса!

    Нередност?
Нов коментар