Бюджетът на ЕС отново може да се провали заради казуса с върховенството на закона

Унгарският премиер Орбан заплашва с вето, защото евросредствата за страната може да бъдат орязани

Приемането на бюджета на ЕС до 2027 г. отново може да се провали, защото страните не могат да постигнат съгласие какви санкции да се налагат, когато липсва върховенство на закона. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заплаши, че ще наложи вето върху новия европейски бюджет, съобщава Euroactiv. Той е изпратил писмо (за него първо съобщи унгарската медиа mandiner.hu) до германското председателство на Съвета на ЕС, след като миналата седмица Берлин и Европейския парламент се споразумяха за механизма за обвързване на изплащане на средства от бъдещите еврофондове с независимостта на съдебната система в страните от ЕС.

Засега условно споразумение от миналия четвъртък разширява механизма за върховенството на закона, който беше обект на ожесточени преговори през юли тази година. Пробивът на преговарящите от миналата седмица е, че провинилите се държави няма да имат право на вето върху решението, което на практика би обезсмислило целия механизъм. Решенията ще се взимат с квалифицирано мнозинство в Съвета, тоест "за" трябва да гласуват 55% от държавите членки с общо население 65% от всички европейци. Това е най-често използваният механизъм за взимане на решения в ЕС. При него съществува възможността поне 4 държави, в които живеят над 35% от населението, да оформят "блокиращо малцинство". Въздържалите се държави се броят като гласували "против". Така при вземането на подобни решения Унгария, Полша, Румъния или България могат да пострадат,

Самият бюджет за 2021 - 2027 г. на стойност 1.1 трлн. евро и фондът за възстановяване от 750 млрд. евро обаче о трябва да бъдат приети единодушно от всички страни, поради което Унгария заплашва да наложи вето за целия бюджет и по този начин да забави допълнително въвеждането на европейските мерки за възстановяване.

Дебатът от юли е на път да се повтори

Върховенството на закона и изразходването на евросредства е един от най-наболелите дебати в ЕС, който се оказа и предмет на най-ожесточените преговори по новия европейски бюджет през юли. Държави като Швеция и Холандия, които са големи нетни вносители, търсят ясни гаранции, че с парите на данъкоплатците им няма да бъдат извършвани злоупотреби от правителства като тези в Унгария и в Полша, които не споделят напълно общите европейски ценности. Въпреки това през юли обсъжданият механизъм остана, меко казано, неясен и ограничен, а главният фокус падна върху инструмент за спиране на средства при ясно установени нарушения по усвояването на европейските пари. Това се случи именно заради съпротивата на Унгария и Полша, които заплашиха да блокират приемането на седемгодишния бюджет и плана за възстановяване.

Споразумение от миналата седмица между германското председателство и Европейския парламент също не е толкова широко, че да включи цялостно обвързване на евросредствата с върховенството на закона. Всъщност става дума за "нарушения на принципа на върховенството на закона в държава членка, които засягат или сериозно заплашват да засегнат управлението на европейския бюджет или защитата на финансовите интереси на ЕС". Въпреки това в прессъобщението на европарламента от миналата седмица се казва, че инструментът ще се използва широко, когато отделна държава не спазва европейските принципи. Нарушаването на независимостта на съда се дава като директен пример за това, а препратката към Унгария и Полша е повече от ясна. Правосъдният министър на Унгария Юдит Варга веднага определи новото споразумение като "инструмент за идеологическо изнудване".

Заплахите на Орбан

Унгарският отговор не закъсня. В писмото си до германското ротационно председателство, президента на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента на Съвета на ЕС Шарл Мишел Виктор Орбан заявява, че Унгария "не може да осигури единодушието, необходимо за пакета от мерки, одобрен през юли" заради новия компромис за механизма за върховенството на закона, достигнат между ЕП и германското председателство на Съвета на ЕС миналата седмица. По този начин Орбан заплашва, че ще наложи вето на целия финансов пакет на Брюксел. При продължаващата и влошаваща се корона криза в много страни всяко забавяне може да бъде критично.

Според Орбан "предложеният механизъм за налагане на санкции се базира на неясни правни дефиниции като "нарушение на върховенството на закона". "Такива трудни за дефиниция концепции създават възможността за политическа злоупотреба и нарушават изискването за правна сигурност", смята още унгарският премиер.

Какво всъщност представлява механизмът?

Според промените на механизма решението за спиране на еврофондове ще се случва чрез квалифицирано мнозинство на страните членки, което би позволило на теория да бъдат заобиколени Унгария и Полша, но пак означава на практика, че механизмът ще е труден за прилагане и ще се използва рядко. Според лидера на партията Renew Europe Дачиан Чолош, цитиран от Politico, целта на новото обвързване между евросредствата и върховенството на закона е "по-скоро да възпира държавите да не прекаляват". Препоръка за спиране на фондовете ще се издава от ЕК след установяване на нарушение.

Една от победите за европейските депутати е, че се въвежда срок до три месеца, в който Съветът на ЕС трябва да вземе решение за спиране на еврофондове след издаването на препоръка за това от страна на ЕК. Нищо обаче не гарантира, че в полза на това ще гласуват достатъчно страни, че да се достигне необходимото квалифицирано мнозинство за спиране на европейските пари. "Ще бъде въпрос на достатъчна политическа воля", предупреждава пред Politico германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд.

Дори този вариант обаче, изглежда, се възприема като прекалено опасен от Виктор Орбан, който отказва каквото и да е споменаване на такива трудни и неясни концепции като върховенството на правото и независимостта на съда.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Хайде, след Тръмп - и Орбан, че ми е крайно опротивял вече!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Ако Западът не държеше да налага ултралибералните си възгледи върху цялото ЕС законодателство, Орбан нямаше да има основа сега да спори.

    Тъй като покрай всякакви правни въпроси бутат правата на ЛГБТ и прочие малцинства, Орбан има отлична защитна стратегия.

    Нередност?
Нов коментар