🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеевски се бетонира в ръководството на ДПС

Явните противници на бизнес лобито в движението не намериха място в ЦОБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Слуховете преди националната конференция на ДПС в средата на декември за отслабване на влиянието на депутата Делян Пеевски в партията и дори за предстоящ край на политическата му кариера за пореден път се оказаха силно преувеличени. Народният представител, който вече четвърта година не идва на работа в парламента и не присъства на високия партиен форум на ДПС, проведен онлайн заради пандемията, не само че запази позициите си в ръководството, но ги и укрепи.

В състава на новото ръководство на ДПС, което беше избрано на първото заседание на новия Централен съвет (широкото ръководство) в понеделник вечерта, отново беше спазен балансът между т.нар. бизнес лоби в партията, зад което стои Пеевски, и политическото крило, представлявано от формалния председател Мустафа Карадайъ. Знак, че промяна в политиката на ДПС няма да има, първо беше даден от самия Карадайъ, който при участието си в предаването на БНТ "Панорама" седмица след конференцията каза, че "мястото на Пеевски в ДПС не подлежи на съмнение", и сега беше препотвърдено чрез избора на членове на новото ръководство.

Двама заместници на Карадайъ от лобито

За разлика от предишното Централно оперативно бюро (ЦОБ) обаче икономическото лоби този път се сдоби с двама зам.-председатели - депутатите Йордан Цонев и Халил Летифов, които са и зам.-председатели на парламентарната група на ДПС. Цонев се смята за близък до Пеевски, двамата внесоха заедно и редица законопроекти в парламента. Летифов пък е областен председател на ДПС в Стара Загора, откъдето Пеевски на два пъти се кандидатира за депутат и беше водач на листата на движението в областния град заедно с тази на Пазарджик, но избираше да влиза в парламента като народен представител от пазарджишкия избирателен район. На последните избори Пеевски водеше листите в Благоевград и Пазарджик и стана депутат от благоевградския избирателен район.

В ЦОБ двамата влизат на мястото на бившия дългогодишен евродепутат Филиз Хюсменова и на бившия народен представител Янко Янков, които напускат зампредседателските си постове, но остават в ръководството на партията. Смяната на Хюсменова не е изненада. Първият опит беше направен за евровота през 2014 г., когато при обсъждането на листата най-много номинации за неин водач получи Делян Пеевски, а Хюсменова беше поставена на неизбираемо място. При регистрацията обаче на листата в ЦИК изненадващо нейното име беше поставено на първото място, а това на Пеевски - на второ. Той обаче се отказа от евродепутатското си място в полза на Искра Михайлова.

Не е ясно какви са мотивите за махането на Янков от зампредседателския пост. Присъствали на онлайн заседанието на ЦС на ДПС в понеделник разказаха, че председателят Мустафа Карадайъ е направил предложението за свои заместници и за членове на ЦОБ, без да посочи конкретни мотиви защо отстранява едни и предлага на тяхно място други. Според устава на движението изборът на членовете на ЦОБ се прави по предложение на председателя на партията, а ЦС само ги утвърждава. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не се е включил в онлайн заседанието, но със сигурност кандидатите за ръководството на ДПС са определени след съгласуване с него.

Постовете си на заместници на Карадайъ запазват депутатът и организационен секретар на движението Ахмед Ахмедов, сочен за близък до Карадайъ, и кметът на Кърджали Хасан Азис. Като изненада обаче може да се определи изборът на петия зам.-председател (досега заместниците бяха четирима) Станислав Анастасов, който досега беше член на ЦОБ. Той е бивш депутат и беше за кратко министър на околната среда и водите в правителството на Пламен Орешарски. Другата изненада е, че евродепутатът и бивш лидер на младежката организация на ДПС Илхан Кючюк, който преди това се сочеше като един от почти сигурните заместници на Карадайъ, остана само член на ЦОБ. За отказа той да заеме по-висок партиен пост в ДПС се появиха две предположения. Едното е, че отношенията между него и формалния председател на ДПС са обтегнати, а другото - че трудно ще съвместява постовете си в партията и в Европейския парламент. Като зам.-председател на ДПС Анастасов ще отговаря за ресора "Либерални политики", въпреки че Кючюк е дългогодишен зам.-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ), чийто член е ДПС.

Надмощие на бизнес крилото в ръководството

В ръководството на ДПС влизат и още представители, които се свързват с бизнес лобито в партията. Поста си в ЦОБ запазва бившият депутат Камен Костадинов. Той напусна депутатското си място в началото на мандата на този парламент заради отказа на Ангел Исаев, който беше избран чрез преференциален вот от листата на ДПС в Бургас, да се откаже от депутатското си място. Водач на листата беше Камен Костадинов и по тази причина той пое отговорността за това неподчинение. Очевидно обаче това не е разклатило позициите му в партията, след като отново попадна в ръководството й.

Другият представител на това крило, който намери място в ЦОБ, е депутатът и зам.-председател на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид, чието име също се свързва с редица съвместни законопроекти с Пеевски, както и законодателни предложения в услуга на прокуратурата. Прави впечатление, че от ръководството са отстранени бившите депутати Рушен Риза, Тунчер Кърджалиев и Четин Казак, някои от които бяха известни като явни противници на даването на по-голяма власт в партията на бизнес крилото. Преди това те бяха отстранени от парламента, като бяха поставени или на неизбираеми места в листите за последните парламентарни избори, или начело на листи в региони, където ДПС няма голяма подкрепа.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    “Баджанак” на Бай Миле и контрабандист на цигари от “Булгартабак” водели клиенти на “Осемте Джуджета”
    https://bird.bg/stoicev-stamenov-evroto/

    Нередност?
  • 2
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth
    • - 1

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
Нов коментар