🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Втора обнадеждаваща новина за COVID ваксина; азерски газ - догодина, но при неясна цена

И още: Полицаите не искат заплатите им да растат за сметка на детски надбавки; Унгария готви вето за бюджета на ЕС

Седмицата започна с (вероятно измамно) усещане за спокойствие - без някакви остри политически конфронтации и с подновени традиционни обиколки на премиера Бойко Борисов за "инспектиране" на инфраструктурни проекти из страната. Липсата на нови противоепидемиологични мерки, които светкавично да бъдат променени под критиките и насмешките в социалните мрежи, също допринасяше за лежерната обстановка.

Все пак не липсваха и дребни смутители. Опитът да се тушира недоволството сред полицаи и пожарникари и да се удовлетворят в по-голяма степен исканията им за 30% ръст на заплатите удари на лек камък. Предложението на ГЕРБ да отпадне идеята за универсални детски надбавки и средствата да се насочат към силовото ведомство, като така ръстът на заплатите там достигне 15%, доведе до остра реакция от полицейски синдикати, че така те изкуствено и задочно ще бъдат конфронтирани с родителите. Това създаде и искри от коалиционния партньор ВМРО, които обаче не изглеждат с потенциал да произведат по-съществен политически трус на този етап, освен ако не се натрупат и други поводи. Миналата седмица изненадващо и непредвидено техният проект за "абсолютна давност" на задълженията на физически лица беше приет на второ четене, като срещу него се оформя силен отпор от пряко засегнати бизнес организации.

Тези фрактури вероятно ще проличат при дебатите и финалните настройки на бюджета за изборната 2021 г. Заложеният в него дефицит и цялостният му подход беше разкритикуван от Института за пазарна икономика, които спазиха традицията да предложат своя алтернатива.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Азерският газ идва в България през Кулата и на неизвестна цена

При поредната инспекция на строежа на газовата връзка с Гърция днес премиерът Бойко Борисов обяви, че "на 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ". По план доставките на газ от каспийския регион трябва да стават точно през интерконектора между Комотини и Стара Загора, но изграждането му се бави значително и няма да бъде завършен поне още 10 месеца. Това, което Борисов не казва, е, че азерският газ ще започне да влиза в България през съществуващото сега трасе при Кулата, което служи за доставката на руски газ за Гърция през България, но в случая ще се използва реверсивно. Затова и капацитетът на доставките ще бъде намален. Но по-важното е, че Борисов не казва и на каква цена "Булгаргаз" ще купува природния газ от Азербайджан.

Moderna обяви 94.5% ефективност на своята експериментална ваксина срещу COVID-19

След като преди броени дни компаниите Pfizer и BioNTech обявиха 90% ефективност от ранните данни по изпитанията на разработваната съвместно от тях ваксина срещу коронавирус, сега американската биотехнологична компания Moderna съобщи още по-добри резултати за своята експериментална ваксина - ефикасност от 94.5%. Това е било констатирано в първия междинен анализ на прилагането на ваксината и на плацебо по време на клинични изпитания във фаза 3 на проучването в САЩ. Той е включвал 95 участници. От Moderna уточняват и че са успели да удължат значително - до 30 дни, срокът за съхранение на ваксината при хладилна температура - между 2 и 8 градуса по Целзий. По-ранното предвиждане бе само за 7 дни. Pfizer и Moderna са първите, оповестили добри новини, които носят огромна надежда за обозрим край на огромния проблем с епидемията по света, а още десетина компании са във или близо до фаза 3 на проучванията. Финансовите пазари очаквано реагираха с ръстове на новината, макар и не толкова резки като при анонса от миналата седмица.

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС

Унгария и Полша изпълниха заканата си да блокират приемането на седемгодишния бюджет на ЕС, защото са недоволни от новите условия в него, които обвързват достъпа до еврофондове с върховенството на закона. На днешната среща на посланиците на страните от съюза техните представители са блокирали приемането на бюджета и възстановителния фонд. Те са блокирали и приемането на метода за набиране на собствени ресурси на съюза, които целят да облекчат ЕС от зависимостта от вноските на националните държави и да увеличат собствените му приходи. Правителствата в Будапеща и Варшава, които ЕС обвинява, че подкопават независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро в еврофондове, ако бъдат въведени новите условия. Условията на ЕК са такива, че ако не бъде постигнато споразумение, новият бюджет следва правилото за "условната дванадесета част": това означава, че всеки месец може да се изразходва сума, не по-голяма от 1/12 от бюджета за предходната година.

Бундесбанк предупреди за проблеми пред германската икономика

Германската икономика вероятно е в застой или се свива, защото новите ограничения в страната и чужбина заради втората вълна на пандемията удрят по развлекателния сектор и износа, предупреди централната банка на страната Бундесбанк. Берлин избра по-мек подход в сравнение със съседите си в борбата срещу вируса и училищата са отворени, а ограниченията засягат главно ресторантьорството и хотелиерството. Негативни ефекти обаче ще има заради по-слабото търсене в чужбина. Така в края на годината икономиката може да е в стагнация или дори да се понижи след големия ръст през през лятото, отбелязва Бундесбанк в месечния си доклад. Все пак според банката е малко вероятно да се стигне до икономически спад като този през пролетта. Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на провинциите се срещат днес, за да удължат ограниченията, които трябваше да бъдат в сила до края на ноември.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Проевропейският кандидат Мая Санду спечели президентските избори в Молдова

Кандидатът на проевропейската опозиция в Молдова Мая Санду спечели балотажа на президентските избори. Тя взема 57% от гласовете срещу 43% за проруския президент Игор Додон. По последни данни на ЦИК избирателната активност е била малко под 53%. Така бившата министър-председателка, която сега е председател на проевропейската Партия на действието и солидарността, взе реванш от проруския държавен глава за загубата си от него на предишните президентски избори - през 2016 г. Санду обяви като свои приоритети обединяването на обществото и възстановяването на икономиката, за да може молдовските емигранти да се върнат в страната. Ръководителят на консултантската компания "Интелектгруп" Ян Лесневски обясни пред ТАСС победата на Санду с "агресивната тактика" на нейния щаб "да критикува Додон", както и с "мобилизацията на молдовските имигранти в западни страни, повечето от които я подкрепиха". На балотажа са гласували рекордните близо 258 хил. молдовци, живеещи в чужбина, срещу 150 хиляди на първия тур. От тях 86% са подкрепили Мая Санду. Санду е първата жена, която ще стане президент на Молдова. Бившата съветска република с население от 3.5 млн. души е една от най-бедните страни в Европа, като според оценки до 40% от нейните жители са заминали за чужбина, за да избягат от бедността.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Традиционният за понеделник рязък спад на новите случаи на коронавирус - 816 новозаразени, при направени и много малко тестове - едва 2716, сочат данните в България. Така малко под една трета от пробите са положителни - 30%. Най-много случаи има традиционно в столицата (193), а на второ място излиза Бургас (81), след това Варна (64). Тревожно висок остава броят на хората, настанени в болниците - 5247, от които 293 са в интензивни отделения. Смъртните случаи за денонощието традиционно също са малко - 39, обичайно част от тях се отчитат чак във вторник.

Антигенният тест ще бъде приравнен с PCR теста и ще служи за поставяне на инфектиран с коронавируса под карантина. Това е потвърдил с писмо до Българския лекарски съюз Тодор Кантарджиев от щаба. На 18 ноември се очаква Еврокомисията да обяви препоръките си дали антигенните тестове да бъдат ползвани наравно с PCR изследването на европейско ниво.

Варна става вторият град в страната, където преболедували от COVID-19, могат да дарят кръвна плазма, съобщи bTV. От днес започва работа център, чийто капацитет е за обработване на 10-12 даряващи на ден.

Управляващите предлагат и догодина да се удвои срокът на неплатения отпуск, който се признава за осигурителен и трудов стаж. По закон той е 30 дни, но заради кризата с коронавируса от средата на тази година беше удвоен. Промяната е записана в проект за изменение на закона за извънредното положение, съобщава "Сега". Тази мярка е в помощ на хората, които са в принудителен отпуск.

Увеличават се тежките случаи при млади хора с COVID-19, които стигат до апаратно дишане, коментира пред bTV директорът на "Пирогов" Асен Балтов. Той уточни, че основната причина е неспазването на мерките, а след това - неглижиране на симптомите: младите хора отивали в болница след 2-3 седмици боледуване, което са карали на крак, защото са здрави организми.

Американската Johnson&Johnson - една от двете компании, с които България има предварителен договор за доставка на ваксина за COVID-19, обяви, че влиза във фаза на мащабно тестване на своята експериментална ваксина. Изпитанията трябва да съберат до 30 хил. доброволци. Това вероятно ще отнеме няколко месеца, като реалните изпитания ще започнат през март 2021 г, а резултатите вероятно ще бъдат известни след 6-9 месеца. Така при оптимистичен сценарий към края на 2021 г. ваксината може да е готова за ползване.

Една пета от българите продължават да смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност и "напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника", това сочат данни от бърз телефонен сондаж на агенция "Галъп", проведен между 12 и 15 ноември сред 810 души. Сходен е делът на хората в другата крайност, които приемат заразата като "смъртоносна опасност за човечеството". Половината пък са на мнение, че вирусът е "опасен, но в крайна сметка е просто силен грип".

СЗО е регистрирала рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие - 660 905 новозаразени по света в събота. Предишният рекорд от 645 410 случая бе поставен едва в петък. От началото на пандемията по света са регистрирани повече от 53.7 млн заразени. Над 1.3 милиона души са починали.

Американските щати Мичиган и Вашингтон наложиха в неделя меки вариации на локдаун за поне 3 седмици заради острия ръст на случаите. Забранени са публични събития в концертни зали, казина, киносалони, пързалки и др., затварят се ресторанти, както и присъствените обучения в гимназиите и колежите. Събирания в домовете са ограничени до 10 души от не повече от две домакинства.

КАКВО СЛЕДИМ

Бюджетът и данъчните закони напредват към второ четене

Тази седмица в ресорната бюджетна комисия започва второ четене на промените в данъчните закони за догодина, както и на бюджета на държавата, на здравната каса, както и на държавното обществено осигуряване. ОТ ГЕРБ предложиха доставките на храна за вкъщи също да се облагат с намалената 9% ставка по ДДС, а ваучерите за храна да станат 80 лв. (при 60 лв. в момента). И тук се очертава първият им сблъсък с малкия коалиционен партньор, който предлага ваучерите да се вдигнат до 100 лв. Вторият ще е по бюджета на държавата за догодина, като от ГЕРБ предложиха да няма детски надбавки за всички родители, а спестените разходи да се пренасочат към увеличение на заплатите на полицаите с още 5% до достигане на 15%, както и за добавки към заплатите на лекари и медицински работници.

Българско вето за македонското еврочленство

На заседание по общи въпроси утре Съветът на ЕС ще вземе решение за евентуалното начало на преговорите на Република Северна Македония с ЕС. Очертава се България, според която Северна Македония няма готовност да изпълни условията на страната ни, да е единствената страна, която ще наложи вето. По този начин темата членството на Република Северна Македония няма да отпадне, но ще бъде отложена във времето, а България рискува да остане изолирана от останалите страни-членки в ЕС заради позицията си.

Онлайн конференцията Cybersecurity and Data Protection Forum

На 17 ноември ще се проведе конференцията Cybersecurity and Data Protection Forum. Тя е организирана от "Капитал" и ще бъде изцяло дигитален формат. Събитието поставя акцент върху актуалните предизвикателства пред киберсигурността на фона на навлизащите нови технологии и масовата работа от вкъщи. Повече информация може да намерите тук, а за регистрация - тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар