🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Чуждите инвестиции са с една трета по-малко, България блокира Северна Македония за ЕС

И още: Държавните субсидии за заплати вече са над 500 млн. лева, Минимална заплата от 15 долара на час предлага Байдън

България отказа да подкрепи началото на преговорния процес за присъединяване на Северна Македония към ЕС по време на днешното заседание на Съвета на ЕС. Външният министър Екатерина Захариева мотивира позицията с това, че няма напредък по подписаното още преди две години споразумение със западната ни съседка. По този начин темата членството на Република Северна Македония няма да отпадне, но ще бъде отложена във времето, което може да предизвика ново напрежение в двустранните отношения, както и негативи за България в ЕС.

Със застудяването на времето пък новините за опасно мръсния въздух в българските градове отново станаха актуални. И по традиция отново конкретни мерки за справяне с проблема липсват, тъй като властта е заета с друго - разпределението на пари. На извънредно работно съвещание с няколко министри премиерът Бойко Борисов отпусна извънредна помощ от 305 хил. лв. за служителите в етнографските музеи и каза, че исканото увеличение за заплатите на полицаите с 30%, така както е в други администрации, няма да се случи и максимумът, с който ще се увеличат възнагражденията през 2021 г.,, е 15%. А тъй като протестите на служителите на МВР продължават, той обеща допълнителен бонус догодина, ако има пари в бюджета.

Националната статистика пък отчете, че общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2020 г. е бил 1754 лв. общо за юли, август и септември, като спрямо същия период на 2019 г. се повишава с 2.2%. Ръстът е основно заради повишения размер на пенсиите, докато постъпленията от заплата в общия среден доход остават непроменени.

А според тазгодишната класация на Global Finance за най-добрите градове за живеене в света, която отчита и факторът COVID-19, на първо място е Токио, следван от Лондон, Сингапур и Ню Йорк.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Чуждите инвестиции в страната превишават 700 млн. евро

Към края на деветмесечието преките чуждестранни инвестиции в България приближават 730 млн. евро по предварителни данни на БНБ. За справка, година по-рано сумата беше малко над 1 млрд. евро, но данните не са финални - те ще бъдат ревизирани през следващите месеци. По-голямата част от чуждите капиталовложения (440 млн. евро) идват в страната под формата на реинвестирана печалба. В сметките за дялов капитал и дългови инструменти се виждат прилив и отлив на около 1 млрд. евро през третото тримесечие, което вероятно са финансови операции по голяма единична сделка (вероятно придобиването на БТК). Ефектът за България от операциите обаче е нулев.

Държавата е платила над 530 млн. лв. субсидии за заплати на работниците

За седемте месеца от началото на корона кризата държавата е изплатила общо 531.4 млн. лв. по схемите 60/40 за компенсации на заплатите на служителите в засегнатите от ограниченията фирми. По първата мярка, действала от средата на март до края на юни, сумата е 186 млн. лв., а по втората, която бе затворена за кандидатстване на 30 септември, платените досега средства са 330.6 милиона и ще се увеличават в следващите седмици, тъй като преводите от НОИ продължават. Освен това още 14.8 млн. лв. са дадени на служители от секторите "Хотели и ресторанти", "Туризъм" и "Транспорт". В момента тече кандидатстването за третия вариант на 60/40, който ще действа до края на годината, като очакванията на държавата са да бъдат заявени помощи за около 450 млн. лв. Всички тези разходи сега се плащат през бюджета на общественото осигуряване, но ще бъдат възстановени, след като страната усвои за целта кредит от 1 млрд. лв. по фонда SURE на ЕС.

Германия помага с 14 млрд. евро на засегнатите компании от новата блокада

Близо 14 млрд. евро ще бъде пакетът със стимули за фирмите в Германия, които са засегнати от новите блокади заради нарастването на заразените с коронавирус. Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че компаниите могат да получат до 20 хил. евро месечно за покриване на фиксирани разходи като наеми, а малки предприемачи - до 5000 евро.

Байдън ще направи 15 долара на час минималната работна заплата

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън се обяви за незабавна подкрепа за икономиката, която продължава да е отслабена от корона кризата и повтори основните цели в предизборната си кампания - създаване на "добре платени" работни места и минимална работна заплата от 15 долара на час. Байдън, чиято победа все още не е призната от президента Доналд Тръмп, направи това изявление на пресконференция в град Уилмингтън, щата Делауер, след виртуална среща със синдикални лидери и шефове на големи компании. Това беше първото му изказване по икономически въпроси. Байдън изтъкна, че задължителното условие за икономическо възстановяване е контролирането на коронавируса. Едновременно с това Конгресът трябва "в най-скоро време" да гласува план за "незабавно подпомагане" на икономиката. Официално минималната работна заплата в САЩ е 7.25 долара на час, но в много щати и градове тя е по-висока. Към май тази година средната минимална заплата в страната е 11.80 долара на час.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

От днес в България ще се плаща безконтактно с Google Pay

Потребителите в България вече могат да извършват безконтактни и онлайн разплащания със своите карти Visa и Mastercard чрез Google Pay, съобщават от двете компании. Visa въвежда Google Pay в България в партньорство с Google и финтех компанията Revolut. Google Pay от днес ще е достъпна и за всички ползватели на Mastercard с издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, Curve, Transferwise и Phyre в България. Промяната е съществена за българския пазар, тъй като над 85% от устройствата в България използват операционната система Android.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Във вторник България отчете най-високия от началото на пандемията досега дял на положителните тестове за коронавирус - 44%, или 3519 нови случая при направени 7934 PCR теста. Най-много като брой традиционно са новозаразените в София - 1163, следва Пловдив - с 311, и Благоевград - с 224 нови случая. Общо 5353 пациенти са в болница, от които 288 - в интензивни отделения. Рекорден е броят на починалите - 152 души, като в това число се включват и някои недокладвани случаи от уикенда.

От днес може да се дарява кръвна плазма и във Варна, след като вече пристигнаха т.нар. сетове, чрез които ще се извлича плазмата от преболедувалите COVID-19 пациенти, съобщи "Нова тв". За да се избегне струпване на желаещи да дарят, ще бъде направен предварително определен график. Центърът може да обслужи между 10 и 12 души на ден.

Лекарите в най-големия онкологичен диспансер в България - Комплексен онкологичен център - Пловдив, са изпратили писма до областната и общинската управа. Оказва се, че освен че трябва да дават дежурства в COVID отделение в самия център, те трябва да дежурят и в COVID болницата в града. Медиците изтъкват, че лекуват хиляди пациенти месечно и не биха искали да им пренесат заразата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинов има отрицателен PCR тест и се е излекувала от COVID-19. Тя бе приета в болница на 31 октомври с положителна проба. Сега тя се връща на работа, а скоро ще бъде и доброволец, се разбира от нейна публикация във Facebook.

Националната организация на фелдшерите и лекарските асистенти, които основно практикуват в Спешна помощ, сне доверието си от правителството и здравния министър заради недалновидните и хаотични мерки за овладяване на корона кризата, като освен това смята, че оставката на правителството е единственият полезен за хората акт.

Германските федерални и регионални лидери решиха да отложат за 25 ноември решението за евентуални нови карантинни мерки, които да забавят втората вълна от заразявания с коронавируса. Повечето местни лидери не искат засилване на ограниченията преди следващата седмица, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Частичната карантина, наложена в Германия в началото на месеца, успя да спре острия ръст на случаите, но броят на заразените трябва да намалее още много, заяви тя.

Белгия се подготвя да осигури безплатна ваксина срещу COVID-19 за всички свои граждани, но поставянето й няма да бъде задължително, съобщават местни медии. Предвижда се да бъде създаден национален щаб по въпроса с ваксинацията, в който да присъстват специалисти по комуникация, за да се създаде обществено доверие за нуждата от поставянето на ваксина.

Южна Корея ще затегне за две седмици превантивно мерките за социално дистанциране в района на столицата Сеул и някои източни части на страната, за да бъде пресечена нова поява на коронавируса там, след като за четвърти ден са засечени над 200 новозаразени.

КАКВО СЛЕДИМ

Бюджетът и данъчните закони ще се обсъждат в парламентарните комисии

Утре в ресорната бюджетна комисия в парламента започва второ четене на промените в данъчните закони за догодина, а в четвъртък и на бюджета на държавата, на здравната каса, както и на държавното обществено осигуряване. ОТ ГЕРБ предложиха доставките на храна за вкъщи също да се облагат с намалената 9% ставка по ДДС, а ваучерите за храна да станат 80 лв. (при 60 лв. в момента). И тук се очертава първият им сблъсък с малкия коалиционен партньор, който предлага ваучерите да се вдигнат до 100 лв. Вторият ще е по бюджета на държавата за догодина, като от ГЕРБ предложиха да няма детски надбавки за всички родители, а спестените разходи да се пренасочат към увеличение на заплатите на полицаите с още 5% до достигане на 15%, както и за добавки към заплатите на лекари и медицински работници.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Френски политици и общественици искат Коледа без Amazon

Кметът на Париж Ан Идалго, депутати от левицата, природозащитници и редица общeственици и асоциации се присъединиха към петиция, призоваваща да не се използва платформата на Amazon около Коледа. "Скъпи Дядо Коледа, тази година поемаме ангажимент за #NoelSansAmazon", изтъкват подписалите. Te подчертават социалните, фискалните и екопоследиците от доставките на Amazon и пледират за използване на местните магазини и кръговата икономика за коледни подаръци. Наскоро френското правителство обеща да защити обичаните от французите малки независими магазини, които се страхуват, че ще загубят бизнеса си от международни гиганти като Amazon. Кметове дори издадоха местни укази, позволяващи на малките магазинчета да останат отворени въпреки пандемията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар