🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Ниският ДДС за доставки на храна ще е от 1 декември, съветникът на Радев е бил арестуван незаконно

И още: Данъчното облекчение за деца ще е за всички родители, пристигна новото божоле

Новините за епидемията продължават да доминират и в днешния ден както в България, така и е Европа. За разлика от последните седмици днес има и положителни събития. В няколко европейски държави - тези, които наложиха по-строги ограничения, броят на заразените започва да върви надолу. Това се случва в Белгия, където натискът върху здравната система започва да отслабва, Франция и Чехия. Днес още една от компаниите, които работят по ваксини - обединението между AstraZeneca и Oxford, съобщи, че нейната разработка има висока ефективност, включително и при възрастни хора.

В България новините по тази тема са с обратен знак - от националния оперативен щаб днес заявиха, че засега не се предвижда засилване на мерките, а България в момента е на трето място в ЕС по брой починали от COVID-19 на глава от населението на двуседмична база.

Животът за щастие не се изчерпва само с COVID-19 и днес парламентът окончателно прие данъчните закони за догодина и започна гласуването в комисия на държавния бюджет, както бюджетите на НОИ и здравната каса.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Президентският съветник Милушев е бил задържан от прокуратурата незаконно

Арестът на съветника по отбрана на държавния глава Илия Милушев е бил незаконен, реши състав на Софийския районен съд (СРС), съобщи defakto.bg. Милушев беше задържан за 24 часа при нахлуването на прокуратурата в президентството на 9 юли т.г., което бе един от поводите за избухване на масови протести срещу правителството и главния прокурор. Прокуратурата тогава обяви, че той е замесен в разгласяване на секретна информация - "подбудил" бивш служител на разузнаването да му предаде секретни документи, с които да се навреди на шефа на ДА "Разузнаване".

Според съдия Петя Данаилова в заповедта за задържането липсват каквито и да е данни, от които да се предполага, че Милушев е извършил престъпление, или е свързан с него. Самият арест е бил разпореден "устно" от прокурор преди влизането на полицията в кабинета на Милушев на "Дондуков" 2, за което пред съда е свидетелствал и участвал в акцията полицай. Към момента липсва всякаква информация за развоя на разследването срещу него, както и за разследването срещу другия президентски съветник - Пламен Узунов, който пък бе обвинен заедно с бизнесмена Пламен Бобоков в търговия с влияние.

По-ниският ДДС за доставки на храна влиза в сила още от 1 декември

Преференциалната ставка по ДДС от 9% за доставките на храна от ресторанти и заведения влиза в сила по-рано от предвиденото - от 1 декември тази година, а не както се предвиждаше досега - от догодина. Това решиха депутати при финалното гласуване в парламентарна зала на текстовете за промени в данъчните закони. Извън обхвата на по-ниската ставка остават доставки на храна от супермаркети, магазини и подобни. Въпреки дългия дебат други промени по текстовете нямаше.

Голямото данъчно облекчение за деца ще е за всички родители, помощите - както досега

Всички работещи родители, независимо дали взимат социални помощи за отглеждане на деца, ще могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв. за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв. Това става ясно от доклада за второ четене в бюджетна комисия на Закона за бюджет 2021. Текстовете все още не са гласувани от депутатите, но от тях се вижда още, че се запазват сега съществуващите подоходни изисквания и размер на детските помощи. Всичко това ще струва на бюджета повече от 300 млн. лв., но ефектът ще е чак през 2022 г.

Президентът успя да спре поправката на ГЕРБ, която предвиждаше голяма глоба за споделените пътувания

Наложеното от президента Румен Радев вето върху законовите промени, с които се предвиждаха сериозни глоби за нерегламентиран превоз (включително споделените пътувания), мина успешно при гласуването в пленарната зала. Срещу спорния текст, който предвиждаше до 10 години затвор, глоба до 15 000 лв. и конфискация на половината имущество за лица, които превозват пътници без лиценз гласуваха народните представители от БСП, а колегите им от "Обединените патриоти", "Воля" и по-голямата част от независимите депутати се въздържаха.

Това е изключително рядко явление - заради силното политическо противопоставяне между президента и премиера за отхвърляне на ветата на държавния глава обикновено се мобилизират всички парламентарни сили на управляващите.

Еврото изпревари долара като най-търсена валута за плащане за пръв път от 2013 г.

Еврото е било най-използваната валута за глобални плащания през октомври, като за първи път от февруари 2013 г. изпреварва долара. Данните на Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, което обработва съобщения за трансгранични плащания за над 11 хил. финансови институции в 200 страни, показват, че след тях по използване следват британският паунд и японската йена.

Търговските сътресения, предизвикани рецесията в резултат на пандемията, подновиха натиска за намаляване на дела на международните плащания в долари. Около 37.82% от паричните преводи на системата Swift са обработени в евро през миналия месец. Това е увеличение с повече от 6 пр. пункта от края на миналата година. Използването на щатския долар е спаднало с около 4.6 пр. пункта от декември до 37.64%. Доларът остава водещата валута за финансиране, с около половината от всички трансгранични заеми и международни дългови ценни книжа, деноминирани в американска валута, посочва Банката за международни разплащания в юлския си доклад.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Пандемия или не - новото божоле пристигна и този път

Всяка година в третия четвъртък на ноември производителите на вино от малката област Божоле в във Франция пускат милиони бутилки младо вино, наречено божоле нуво. То е пивко, свежо и весело вино, с което цял свят празнува - особено Япония, която е традиционно най-големият почитател и консуматор на това вино. Заради коронавируса обаче тази година празниците масово са онлайн, като професионалистите ще правят дегустации и оценки по интернет, а потребители организират събития за пиене и наздравици с божоле нуво в социалните мрежи.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новооткритите заразените с коронавирус за денонощието са 3938. Това е с 890 по-малко от предходното денонощие, но при направени 1212 теста по-малко. Процентът открити заразени е над 39%. Починалите от коронавирус до момента са 2503, от които 117 през последното денонощие.

Антигенните тестове в България няма да се официализират като алтернатива на PCR тестовете, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той уточни, че препоръката на ЕК по темата от вчера е всяка страна сама да реши как да процедира. Ангелов допълни, че съветът е антигенните тестове да се използват паралелно с другите, което ще се прави и в България. По думите му те ще се пуснат за свободна продажба и в аптеките, но не успя да конкретизира кога ще е възможно това.

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка по случая с двама починали пациенти пред стълбите на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Според разкази на техни близки повече от два часа мъжете са чакали да им се обърне внимание от лекар. Видео, заснето от съпругата на един от пациентите, показва как двамата чакат на стълбите в болницата, като единият е с кислородна бутилка до него. Директорът на болницата д-р Карен Джамбазов посочи на пресконференция, че "логистични проблеми" са довели до забавянето на приема на двама пациенти.

Мисли се за поетапното връщане на учениците в класните стаи, но това няма да е за всички, каза днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея въведените ограничения са правилни. Към момента, до 27 ноември е въведено дистанционно обучение за всички от 5 до 12 клас.

България е на 3-то място в ЕС и на второ на Балканите по смъртност от коронавирус с 14.3 жертви на 100 000 души за последните 2 седмици. Страната е и на 13-о място в страните от ЕС по заболяемост за последните 14 дни с показател 658 на 100 000 население, съобщи държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Най-сериозна заболяемост има в областите Габрово и София - над 1000 заразени на 100 хил. души, а между 600 и 1000 е в Благоевград, Врана, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе. "Там ще се създадат лечебни заведения за COVID-19 и чисти болници за други пациенти", добави здравният министър Костадин Ангелов.

В Шумен има най-голям недостиг на легла, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг. Там предвидените COVID легла са 137%. В Габрово заетостта на леглата е 95%, а в Русе 77%.

Близо половината българи са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни, а почти една трета (30%) смятат, че трябва да са по-строги, сочи проучване на "Тренд", проведено между 2 и 10 ноември по поръчка на в. "24 часа". Повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски - 88% към 70% през месец април; 82% е делът на българите, които посочват, че спазват физическа дистанция при общуването с хората, а 79% казват, че избягват събирането с много хора.

Само 26% от българите заявяват категорично, че ще се ваксинират срещу коронавируса, когато това стане възможно, а още 29% се колебаят. Останалите 45% са категорични, че няма да го направят, сочи още изследване на "Тренд".

Над половината българи не планират каквато и да е почивка през зимния сезон. Чужбина почти отсъства от плановете за зимна почивка. Около 1.3 млн. души обаче сериозно обмислят пътувания до вили и къщи, до приятели и т.н., сочи проучване на "Галъп".

Агенцията за храните и лекарствата в САЩ (FDA) одобрибърз тест за коронавирус за домашна употреба. Продуктът на калифорнийската компания Lucira Health е първият с подобно разрешение и се очаква да постави началото на масови изследвания за COVID-19 извън болници и лаборатории. Цената му ще е вероятно около 50 долара и той ще се продава в аптеките с рецепта.

КАКВО СЛЕДИМ

Ще затвори ли Благоевград

Общинският съветник от Благоевград д-р Teодор Велчев предложи официално в сряда пълно затваряне на града и областта, така че да се ограничи разпространението на коронавируса там. Според лекаря ситуацията в областта е критична и в момента там работи - заради закриване на отделения и болни лекари, работи само една хирургия - в частната болница "Пулс". Ако и тя бъде затворена в цялата област няма да има къде да се получи хирургично лечение на което и да е остро състояние. Предложението беше направено на заседание на комисията за борба с коронавируса към общинския съвет. В четвъртък кметът на града Румен Томов заяви, че е против пълно затваряне, защото в бюджета на града няма предвидени средства за компенсация на засегнатите бизнеси. Предложението за пълно затваряне ще бъде обсъдено на следващото заседание на общинския кризисен щаб.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар