🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ГЕРБ и ВМРО с данъчен подарък за родители; ЕС дава още 47 млрд. евро субсидии заради пандемията

И още: Русия осигури на Путин доживотен съдебен имунитет; Цената на биткойна мина 18 хил. долара

Коронавирусът продължава да е най-горещата тема в България и света. Надпреварата между компаниите за ефективността на ваксините е в разгара си, като германската BioNTech и американският й партньор Pfizer обявиха, че техният общ продукт показва 95% защита срещу COVID-19. В България здравната комисия в парламента премахна на първо четене задължението за болнично лечение на заразените с коронавирус.

На среща при здравния министър съсловните организации на лекарите и фармацевтите се споразумяха за спешни мерки за запазването облекчаване на натиска върху здравната система и медицинските специалисти на първа линия - лекари, медицински сестри, фармацевти. Те ще подготвят общи указания към предписващите лекари и фармацевтите в аптеките за облекчен режим на предписване и отпускане на лекарства, включително чрез снимков материал за времето на пандемичната ситуация.

Премиерът Бойко Борисов наруши мълчанието си за преговорите на Северна Македония с ЕС и обяви, че отказът на България да се съгласи те да започнат не е "заради инат", а е въпрос на принципна позиция, отразяваща очакванията на всички българи - "има неща, с които няма как нашият народ да се съгласи".

В типичния си безпардонен стил американският президент Доналд Тръмп уволни директора на Агенцията по киберсигурността Крис Кребс. Решението е заради "изключително неточно" изявление относно сигурността на изборите. През последните седмици оглавяваната от Кребс агенция твърдеше, че проведените в началото на ноември избори са "най-сигурните в американската история".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Предизборно ГЕРБ и ВМРО подаряват голямо данъчно облекчение за родители

В последния възможен момент преди гласуването на бюджета за догодина ГЕРБ и ВМРО решиха да направят още един голям подарък на голяма група избиратели: родители ще могат да си връщат до 450 лв. годишно на дете от платения данък върху доходите. Досега данъчното облекчение беше 20 лв. Това ще струва на бюджета по-малко приходи от порядъка на 300 млн. лв., което обаче ще се усети едва 2022 г., когато не е е ясно кой ще е на власт. Остават и детските помощи за семейства с по-ниски доходи. Предложението трябва да се вмъкне утре при гласуването в комисията на бюджет 2021.

Какво друго в данъчните закони: По-нисък ДДС за доставките на храна, СУПТО по желание

В сряда бюджетната комисия в парламента гласува законопроекта за промяна на данъчните закони през 2021 г., като той трябва да мине и през второ гласуване в парламентарна зала, за да бъде приет финално. Ето по-важните промени:

  • По-ниската ставка от 9% на ДДС за доставките на храни по домовете.
  • Изискванията за софтуерите за управление на продажбите ще са по желание. Фирмите, които решат да използват СУПТО, ще имат няколко данъчни облекчения, сред които да не се запечатват от НАП при първо нарушение за неиздаване на касова бележка.
  • Работодателите могат да дават на служителите си сума от 80 лв. под формата на ваучери за храна, което е с 20 лв. отгоре на тавана сега. Парите са освободени от данък общ доход и осигуровки.
  • Хората, които са правили ремонт в домовете си, могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с до 2000 лв. с платените от тях разходи за труд на майсторите.
  • Срокът за деклариране и плащане на данък печалба се измества от 31 март на 30 юни. По-дългият срок ще е валиден и за еднолични търговци и земеделски производители, както и за фирмите без дейност. Удължават се и сроковете за одитиране.
  • Предложението за увеличение на прага за задължителен одит на малки компании отпадна.

Промените в данъчните закони ще бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала още утре, 19 ноември.

ЕС осигурява допълнителни 47.5 млрд. евро субсидии за малкия бизнес и здравеопазването

ЕС предоставя на държавите допълнителни субсидии за ускоряване на икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус. Днес германското председателство на Съвета и Европейският парламент постигнаха политическо споразумение за плана REACT-EU - спешно да бъдат освободени 47.5 млрд. евро чрез структурните фондове за най-засегнатите държави и региони. Допълнителните ресурси ще бъдат на разположение през следващите две години - съответно 37.5 млрд. и 10 млрд. евро. REACT-EU е предназначен предимно да укрепва здравните услуги, работните места и малките и средните предприятия, като същевременно стимулира зеления и дигиталния преход на икономиките.

Фирми в България са получили 173 млн. лв. евросубсидии за борба срещу коронакризата

Министерството на икономиката досега е задвижило грантове и гаранции за общо 400 млн. лв. за бизнеса - по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са 200 млн. лв. безвъзмездни средства, а 210 млн. лв. са заложени по две гаранционни програми на държавната БББР. По европрограмата досега са пратени над 173 млн. лв., обяви по време на заседанието на правителството ресорният министър Лъчезар Борисов. За заплати на работници по схемите 60/40 държавата досега е платила над 530 млн. лв.

Русия осигури на Путин доживотен имунитет

Руските депутати одобриха на първо четене законопроект, който гарантира съдебен имунитет на бивши президенти - мярка, от която реално ще може да се възползва президентът Владимир Путин. Според текста, ако един човек е бил президент на Русия, той не може да бъде обект на съдебно или административно преследване, нито да бъде задържан, претърсван или разпитван. Този имунитет ще бъде предоставен също и на семейството на всеки бивш руски президент и ще засяга имуществото, транспортните и комуникационните средства на бивши държавни глави. Текстът беше предложен от сенатор и депутат, които са членове на управляващата партия "Единна Русия". Имунитетът ще може да се вдига само ако бившият президент е обвинен в измяна или друго сериозно престъпление и ако тези обвинения са подкрепени от Върховния съд и Конституционния съд и поддържани от две трети от депутатите в Държавната дума и същия брой сенатори в Съвета на федерацията. Тази законодателна инициатива породи слухове в Русия за евентуално оттегляне от поста на Владимир Путин, но Кремъл го отхвърли, като уточни, че 68-годишният лидер е в добро здраве.

Биткойнът с най-висока цена от края на 2017 г.

Водещата криптовалута Bitcoin в сряда достигна до най-високото си ниво от декември 2017 г., тъй като започва да се приема като сигурна инвестиция срещу инфлацията и има завишени очаквания, че ще започне масово да се приема от търговците на дребно, съобщава Reuters. Най-голямата криптовалута по отношение на пазарната капитализация се покачи с повече от 4% до 18 175 долара. Според анализаторите пандемията е насърчила инвеститорите да преразгледат дългосрочните перспективи за биткойн и други криптовалути като Ethereum, Litecoin и XRP, като всички са увеличили стойността си през последните месеци. Биткойн се е покачил с около 150% тази година и е нараснал с около 360% от най-ниските си стойности през март.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Ефикасността на ваксината на BioNTech и Pfizer се повиши до 95%

Германската биотехнологична компания BioNTech и американският ѝ партньор Pfizer преодоляха решителната пречка за одобрението на тяхната ваксина срещу коронавируса в САЩ. След окончателен анализ на ваксината показва 95% защита срещу COVID-19, обявиха двете компании в сряда. Те публикуваха положителни данни за безопасността на ваксината, които определиха като "крайъгълен камък" за спешното одобрение в САЩ. Сега компаниите планират да подадат заявление до американската Агенция по храните и лекарствата в рамките на няколко дни. Данните трябва да бъдат представени и на други регулаторни органи по света.

7373 MAX на Boeing отново ще може да лети

Важна новината за самолетостроенето дойде от САЩ - Федералното управление за авиация обяви, че моделът 7373 MAX на Boeing ще може да лети отново 20 месеца след като беше спрян от движение, стига самолетите да са оборудвани с нов софтуер за контрол на полета. Моделът беше спрян от движение през март 2019 г. след две катастрофи, отнели живота на 346 души.

КОРОНАНОВИНИТЕ НАКРАТКО

Нов рекорд на новозаразените за последните 24 часа бе отчетен в сряда - 4828, при направени 11 611 PCR теста, което означава, че делът на положителните е почти 43% Обичайно най-много са новите случаи в област София-град - 1301, но видимо растат тези в Пловдив - 525, и Варна - 490. Настанените в болница вече са 5463 души, като 303 от тях са в интензивни отделения. Рекордно много са и починалите - 131 души, с което общият брой на загубилите живота си от началото на епидемията достига 2413.

Маските за ученици от 5 до 12 клас стават задължителни, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на заседанието на правителството днес. Вчера около това решение се обединиха синдикати, училищни директори и експерти от министерството. За най-малките - от първи до четвърти клас, е силно препоръчително да бъдат с маски в учебно време.

По европрограма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат заделени 80 млн. лв. допълнително, с които ще се покриват разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията, съобщава правителствената пресслужба. Допълнителната сума се добавя към пакет от 120 млн. лв., от който се финансират мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал на първа линия.

От Сдружението за модерна търговия, в което членуват 12 търговски вериги, се обявиха против т.нар. "зелен коридор" за пазаруване на хора над 65 години, тъй като според тях е безполезен и създаващ конфликти. Определеното време за пазаруване на възрастните хора бе недообмислено и променяно няколко пъти, което доведе до хаос и объркване. Сега от веригите предлагат то да е препоръчително и да се направи кампания, насочена към по-младите хора, които да се въздържат от пазаруване от 8:00 до 10:00 ч.

От днес лечение на болни от COVID-19 с вливане на антитела от кръвна плазма ще може да се извършва и в Пловдив. Това става възможно, след като Центърът по трансфузионна хематология в града е получил дарение - апаратура за извличане на реконвалесцентна плазма.

В COVID кабинетите в девет ДКЦ в София могат да се преглеждат и хора без направление от личен лекар, потвърждават от Столичната община пред "Дневник". Тази възможност не се обяснява на пациентите в някои от бившите поликлиники и хората със симптоми, но без направление, си заплащат изследването и бързия антигенен тест - 40 лева, показа проверка на медията.

Само при 8% от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, се наблюдава бактериална или гъбична инфекция и антибиотик се дава правилно. На 72% антибиотик се дава, без да действа, и води до антимикробна резистентност, сочи проучване на СЗО в световен мащаб. Организацията работи и с българските власти за разработване на националния план за действие срещу антимикробна резистентност.

Нидерландският премиер Марк Рюте предупреди, че повечето от действащите карантинни мерки в страната трябва да останат в сила до средата на декември въпреки намалелия брой на новите случаи. "Това, което постигнахме заедно, е нещо хубаво, но ако се погледне в Европа, картината е доста мрачна", каза той.

Австралийският щат Южна Австралия обяви шестдневно затваряне заради епидемичен взрив с 22 нови случая на коронавирус. Всички училища, места за продажба на храна за вкъщи, пъбове, кафенета и университети ще бъдат затворени. Не се позволява и пътуването из щата.

Властите в Токио съобщиха за близо 500 новозаразени с коронавируса - най-голямото дневно увеличение в японската столица от началото на пандемията. За пръв път от август насам и Южна Корея надхвърля 300 случая за ден и се готви да затегнат мерките за социално дистанциране в района на столицата Сеул. Като цяло обаче ситуацията в тези държави е далеч от кризисните нива в Европа.

КАКВО СЛЕДИМ

Лидерите на ЕС ще обсъждат мерките срещу коронавируса

Видеоконферентен разговор за мерките срещу коронавируса ще проведат лидерите на ЕС в четвъртък. В края на октомври те се договориха за колективен отговор срещу пандемията, като фокусът да е тестването, политики за проследяване на контактите на заразените и ваксините. В дневния ред не е обявено, но се очаква лидерите на ЕС да обсъждат и как да излязат от сложната ситуация, след като Унгария и Полша наложиха вето на бюджета на ЕС и възстановителния фонд заради обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

Парламентът решава за абсолютната давност за физическите лица

Според дневния ред на парламента в четвъртък депутатите ще гласуват противоречивите текстове, които миналата седмица потайно и набързо бяха прокарани на второ четене в правната комисия. Те предвиждат всички вземания спрямо физически лица да се погасяват с десетгодишна давност, която ще спира да тече, докато траят съдебни дела по установяването им. Още при внасянето на проекта на Обединени патриоти през юни последваха остри реакции от финансовото и правосъдното министерство, международни институции като ЕБВР, местни браншови асоциации на пряко засегнати кредитори (банки, колектори и др.), работодателски организации и изтъкнати юристи. Сега преди финалното гласуване има нова канонада негативни становища, включително и предупреждения, че текстовете са противоконституционни, тъй като се предвижда да важат и за заварените случаи.

Среща на бизнеса в Пловдив

На 19 ноември (четвъртък) от 13.30 онлайн ще се излъчи уебинарът "Среща на бизнеса в Пловдив" от поредицата "Капитал Градове". В рамките на два панела ще се обсъди бизнес климатът и връзката с образованието в града, както и бъдещият му облик, новият общ устройствен план и имотният пазар. Сред участниците ще са Стефан Стоянов, зам.-кмет на община Пловдив, арх. Димитър Ахрянов, главен архитект на община Пловдив, Румен Цонев, главен изпълнителен директор, "КЦМ 2000", и др. Повече информация и линк за регистрация можете да намерите на сайта на събитието.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Чувал съм от икономисти, че бюджетът не бил ластик, та да се опъва до премала. Баце всеки ден от лятото насам хвърля на тия и ония десетки и стотици милиони. Неспирно!
    Откъде ги взема милионите този вълшебник?
    Щото заради ковид-а туризмът, транспортът, потреблението като цяло се сви драстично, а с това и приходите от ДДС. А и безумието с 9-те % върху оборота на кръчмите, които не стига, че не внасят в бюджета, а и кръчмарите масово излизат на възстановяване на ДДС и си го теглят!

    Герб ще закопаят държавата като след национална катастрофа.
    Всъщност те са националната катастрофа.
    Но пък след такива турбуленции обикновено се съдят виновниците...

    Нередност?
Нов коментар