Съмнения за фалшификации опорочиха идеята за граждански бюджет на столицата

Вотът за избора на проекти по програмата "София избира" е манипулиран, твърдят от "Спаси София", които също участваха в конкурса

Борис Бонев показва данните от 10-ия ден на гласуването, когато са анулирани 1407 фалшиви гласа.
Борис Бонев показва данните от 10-ия ден на гласуването, когато са анулирани 1407 фалшиви гласа.
Борис Бонев показва данните от 10-ия ден на гласуването, когато са анулирани 1407 фалшиви гласа.    ©  Юлия Лазарова
Борис Бонев показва данните от 10-ия ден на гласуването, когато са анулирани 1407 фалшиви гласа.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият и единствен досега шанс софиянци да решат какво да се промени в града със средства от бюджета за 2021 г. изглежда пред пълен провал. След като кметът Йорданка Фандъкова обяви програмата "София избира", където хора и граждански организации можеха да кандидатстват с проект на стойност за реализация до 1.5 млн. лв., се разбра, че има съмнения за манипулации при гласуването кой от тях да се изпълни. За това още в началото на седмицата сигнализираха от инициативата "Спаси София", а днес дадоха и пресконференция с повече данни.

"Спаси София" участва в конкурса със свой проект - за трансформация на бул. "Патриарх Евтимий" с изграждане на велоалея и буслента, зад който по принцип застана и кметът Фандъкова при обявяването му, но после така и не осъществи. Именно този проект изненадващо е изместен от първото място заради получилите се в последните часове на конкурса огромен брой гласове.

Ще бъде както кажем ние

Случващото се обаче е притеснително не толкова заради това точно за кой проект ще бъдат изхарчени въпросните 1.5 млн. лв., а по-скоро защото манипулациите, ако бъдат доказани такива, може да погубят гражданска енергия. А това е опасно защото налага безгласност и чувство на безпомощност в хората, които пък за първи път са видели възможност да "говорят" с кметството, като предложат свои идеи. По принцип повечето проекти така или иначе са за базови нужди, като например за нормални тоалетни помещения в училищата, градинки, навеси или паркове - все неща, които общината по принцип има ангажимента да прави.

Обстоятелствата, при които беше създадена въпросната програма "София избира" също са доста съмнителни и отново говорят за това, че администрацията не би приела "чужда намеса" - нещо съвсем обратно на идеята за граждански бюджет, която обещава. Дни преди да обяви програмата, кметството водеше преговори с гражданската инициатива "Граждански бюджет за София", която цели внедряването на цялостен инструмент. Те предложиха да "подарят" на общината своята платформа, предоставена им от компанията Clever Together и специализирана в демократизиране на процесите на вземане на решения. Въпреки уж позитивната първоначална реакция на общината, екипът така и не получи отговор, дори след като са предоставили на кметството социологическо проучване сред НПО, граждани и администрация, както и мнения и идеи как да бъде похарчен и структуриран този механизъм в София. Вместо това, в деня, в който стартира организираното от тях онлайн обсъждане за идеята за гражданския бюджет в София, кметът Йорданка Фандъкова изненадващо обяви своята програмата "София избира".

Предполага се, че създаването и е било спешно, в рамките на няколко дни, за да може общината да излезе със свой проект, без да приеме модерната платформа и вече свършената работа на екипа на "Граждански бюджет на София".

Гласове в последния момент

Данните на "Спаси София" показват, че в последния ден от гласуването - 30 ноември, броят на гласовете за вторият към онзи момент проект - за нови тоалетни в училищата, се е вдигнал рязко. Отчетени са близо 2 хиляди гласа, което е повече от общия брой на гласовете за него за целия период. Този "бум" пък се е случил след "свалянето" на сайта за повече от осем часа, твърдят от организацията.

"Не наблюдаваме подобна мобилизация за нито един от останалите 38 проекта. В последния ден конкретният проект има повече гласове от всички останали, взети заедно, което силно противоречи на разпределението на гласовете през всички останали дни от гласуването. При положение че ние получавахме десетки сигнали, че системата не работи добре и гласуването е затруднено, чудим се как тези над 2000 гласа са успели да подкрепят безпроблемно за проекта?", коментира днес Андрей Зографски от "Спаси София'. Засега обаче не може да се каже дали въпросните гласове идват от роботи, или става дума за организирана агитация. От организацията разчитат общината да се задейства и да разбере откъде идва аномалията.

В отговор кметът Йорданка Фандъкова заяви пред "24 часа", че зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов вече е обявил опитите за проникване в системата и сезирането на компетентните органи. "Да не се окаже накрая, че крадецът вика дръжте крадеца", коментира тя. Основният ѝ аргумент е, че се съмнява в данните, обявени от "Спаси София".

Те са достъпни на създадения от тях сайт и са извлечени с помощта на компютърен специалист, който е установил, че на практика всеки с нужните умения е можел да следи гласуването в реално време чрез отворения код. "Единственото, което правихме е да ги записваме с дата и час и да ги анализираме, за да видим какво се случва като движение. Направихме графиките, за да се виждат тенденциите, където ни избодоха очите тези фалшификации", коментират от екипа на организацията.

Въпреки че гласуването е онлайн, впечатление прави, че на общината ще ѝ трябва седмица, за да обяви официалните резултати. Това ще бъде направено от комисия, в която не участват външни хора или общински съветници от различни политически групи, а само такива от кметската администрация, обясняват от "Спаси София".

Проблем с решенията на комисията имаше и в началото на кампанията, когато тя, обратно на изискванията а граждански предложения, допусна предложение на държавния "Природен парк: Витоша" за изгледна площадка на "Копитото". В първите седмици от кампанията подкрепата за въпросния проект бе много висока, но по сигнал на независимия общински съветник Борис Бонев за странен ръст на гласовете в малките часове на нощта, зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов е проверил системата и е решил да анулира 1407 фалшиви гласа за проекта за "Копитото". После проектът е продължил в надпреварата. Отново по предложение на "Спаси София" малко след това в платформата за гласуване е добавена системата за сигурност Captcha.

Не става въпрос за проект, а за подмолни цели

Проектът за обновяването на тоалетни в столичните училища, който излиза начело, е за максималния бюджет от 1.5 млн. лв., като се планира отпускането на 50 хил. лв. за всяко отделно училище. Така, ако той спечели, бюджетът от 1.5 млн. лв. няма да стигне за осъществяването на следващия по списък проект.

"Почти нямам съмнение, че който и проект да беше след нашия, щеше да бъде подкрепен с цел да не спечели нашият. Защото ако беше станало, това поставяше Фандъкова и управляващото мнозинство в общината в неизгодната позиция да реализират проект, зад който тя лично първоначално застана и искаше да се реализира, след което изведнъж спря да го подкрепя и забрави за него", обяснява Бонев.

Една употребена идея

От организацията "Граждански бюджет за София", които са вдъхновили идеята за общинската програма "София избира", изразяват разочарованието си от поведението на кметството. "Обявената сума от 1.5 млн. лв. можеше спокойно да е отделена за официален пилотен проект на Гражданския бюджет, който можеше да се случи с необходимата подготовка и сътрудничество между администрацията и гражданите.

Вместо това, прибързано сформираната програма "София избира", която дори няма официален ръководител, имаше очевидни пропуски в своя дизайн и имплементация като липсата на добра комуникация, прозрачност, ясни правила и възможност за отворен диалог с гражданите", коментира пред "Капитал" Теодора Зарева, която е ръководител на кампанията "Граждански бюджет за София".

Отказът на общината да приеме идеята за постоянен инструмент пък само говори за липсата на желание за комуникация с гражданите.

"Искрено се надяваме след това първо издание на "София избира", кметът, общинският съвет и администрацията да се поучат от грешките, които бяха допуснати и да включат гражданите и неправителствения сектор в създаването на дългогодишна програма за граждански бюджет, която да следва световните добри практики за реализация на този демократичен механизъм и която да отговаря на нуждите и желанията на софиянци", призовава Зарева.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-@
    Rational
    • + 6

    Така. Когато нещо се прави за първи път е нормално да има пропуски. Проблемът е, че тук няма дори базови критерии за организация, прозрачност и желание да се случат нещата.

    Първо, как може в 2-милионна София да спечели проект с малко над 5 хиляди гласа. Това говори за липсата на желание у общината реално да популяризира инициативата и да даде реална власт в ръцете на гражданите.
    Второ, защо им е било нужно на общинските съветници от ГЕРБ да се обявяват за определен проект. А) или имат личен интерес от въпросния проект или Б) искат на всяка цена да попречат на Спаси София да изпълнят идеята си. И в двата варианта - срам за ГЕРБ. Да не говорим, че явно са знаели как върви гласуването през цялото време.
    Трето, поредно доказателство, че властите нямат капацитет за дигиталната ера. Щом всеки средно кадърен програмист е можело да следи в реално време как се гласува. Липсата на Captcha е просто смехотворно.
    Четири, това е показателно как изобщо се изразходват публични средства. Лобиране за определени изпълнители и съмнения за корупция.

    Нередност?
  • 2
    sveon avatar :-|
    SV
    • - 1
    • + 4

    Кратко уточнение: Резултатите бяха публикувани на самия сайт на Общината, но това не беше оповестено публично. Изискваше малко усилия и елементарни технически умения, за да се намерят (виждаха се в самия Javascript).

    Единственото, което правихме е да ги записваме с дата и час и да ги анализираме, за да видим какво се случва като движение. Направихме графиките, за да се виждат тенденциите, където ни избодоха очите тези фалшификации.

    Всички данни са тук: https://sofiaizbira.spasisofia.org

    -- Спаси София

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Кой беше унгарският политик (преди да си подаде оставката!), който призна: лъжехме сутрин, лъжехме по обед, лъжехме вечер? Герберите лъжат по всяко време!

    Нередност?
  • 4
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 5

    По принцип би трябвало, т.к. има сериозен обществен интерес, системата да се одитира от независима организация, и да се верифицират гласовете.
    Т.е. ако от системата няма начин да докажат, че гласовете са валидни, то и резултатът трябва да е невалиден.

    Минималното е да се видят от какви IP-ta са правени, кога е гласувано и т.н.

    От друга страна, това е да живееш в град Рак (расте и не старее) - - има общо 1.5млн лева и трябва да се избира между 10+ неща, всяко от които е отговорност на общината.Докато ремонта на западния парк си точи пари безразборно.

    Нередност?
  • 5
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Не виждам повод за учудване - при герберастията филшификациите са издигнати в ранг на държавна политика.

    Нередност?
  • 6
    patnapomoshtplv avatar :-|
    Пътна помощ пловдив
    • + 1

    Нищо ново при управлението на ГЕРБ фалшификацията е нещо нормално!


    https://www.nature-pet.de/
    https://www.avtopomosht.com/
    https://www.mcsteroids.am
    https://www.luxurybrandgang.com
    https://www.gfellas-apparel.de/

    Нередност?
  • 7
    nikshtain avatar :-(
    nikshtain
    • - 1

    Намерихте на кой да се вържете. След бясната пропаганда на Бонев. И спамене на Личните съобщения на хората. И писане в Абв пощите.
    Да не говорим за обещанията на Спаси София. Да има прозрачност, да се изкарат едни доклади за който Бонев се бие в гърдите. И изведнъж заглъхнаха всички обещания.
    Щеше паркинги да прави на 2 на 3 етажа.
    И в крайна сметка получихме само прах в очите. 5100 човека избрали и той излиза нашия и казва: София Избира.
    5 хиляди човека ли са извадка за целия град.
    5 хиляди човека от които всички са с 2-3 акаунта влезнали да трупат гласове :D
    Смешно.
    И всеки който ги попиташе нещо по-така за проекта биваше блокиран. И имаме хора само с подкрепа другите не ги зачитаме.
    Но усещам, че ще стане точно като с идеите за затваряне на улици в София. Ще има протести и пак ще се покрие безславно някъде...

    Нередност?
Нов коментар