София отделя 1.5 млн. лв. за реализацията на граждански идеи

Така за първи път Столичната община ще позволи пряко участие на гражданите в плановете си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скейт парк в квартал "Надежда", изгледна площадка с кът за отдих на "Копитото", нова визия за стълбите, свързващи Царската градинка с ул. "Будапеща", или детски парк с отношение към различните изкуства в "Младост". Това са част от предложенията, които е получило столичното кметство от граждани през последните години. Подобни идеи по принцип не са рядкост, обаче никога не са взимани предвид заради липсата на пълноценна комуникация между администрация и граждани. Сега кметът Йорданка Фандъкова обещава да промени това, като изпълни обещанието за "пряко участие" на столичани в плановете на общината чрез нова програма, наречена "София избира".

Какъв е планът

Програмата ще има бюджет от 1.5 млн. лв за 2021 г., които ще бъдат инвестирани само в граждански идеи. Такива ще може да предложи всеки в следващите три седмици (или до 25 октомври), като след това ще се избере и реализира най-харесваната от тях.

В момента комуникацията между община и граждани се случва директно единствено при представянето на бюджета за годината. Иначе предимно се води по негативен начин - при оплаквания под формата на жалби, по които общината работи доста бавно.

"Разбира се, всяка идея трябва да има приблизителен бюджет и ако той надвишава 1.5 млн. лв., няма как да я реализираме. Ако, да кажем, на първо място е избрано предложение с максимална стойност от 1.5 млн. лв., ще може да изпълним само него. Ако пък например на първите пет места са идеи, изискващи по-малко средства, ще може да изпълним и петте", обясни Фандъкова. Няма да се изисква експертна документация или архитектурни чертежи и проекти - достатъчно е да бъде изобразено достатъчно ясно какво се предлага (виж карето по-долу).

Идеята за изпълнение на граждански проекти като част от бюджета е заимствана от Париж

Все още не е ясно как ще се случва гласуването за проектите, но за това ще отговаря новоназначеният кмет по дигитализация Генчо Керезов. Той обясни, че скоро ще бъде обявена методологията - засега се мисли въвеждане на уникалност на гласа чрез телефонен номер. Освен това е доста вероятно гласуването да бъде в чат приложение и да се случва в срок от един месец.

Именно това, че гражданите избират изцяло сами коя идея най-много им допада, различава новата програма от другите подобни - като тези за култура, спорт или "Зелена София". При тях крайната оценка на подадените предложения все пак се взима от общинска комисия или жури. "Единствената намеса на експертите ще бъде само да кажат дали е възможна реализацията на идеята и ако не е възможна, да обяснят защо", поясни Керезов.

Какво се предлага

Площадката с изглед към планината, скейт паркът, площадката в "Младост" и преобразяването на ул. "Будапеща" са част от предложенията, които кметът Йорданка Фандъкова посочи за пример.

Идеята за изгледна площадка и заслон с кът за отдих на "Копитото" във Витоша е на природен парк "Витоша". Приблизителната стойност за осъществяването му е около 1 млн. лв., посочиха от пресцентъра на общината за "Капитал".

Друга идея е детска площадка, посветена на видовете изкуства, в "Младост" върху един от терените, получени от държавата за изграждане на парк. Предложението е на група млади архитекти, а приблизителната стойност - около 250 хил. лв.

Предложението за скейт парк в Северния парк в "Надежда" е на Федерацията по скейтборд и се оценява на приблизително 0.5 млн. лв. Още в началото на 2019 г. нейни членове влязоха в преговори с представители на общината и главния архитект Здравко Здравков за повече подобни съоръжения. Това лято Здравков заяви пред "Капитал", че съвсем скоро ще бъде задействан проектът за преобразяване на езерото "Баба Яга" в градинката при Паметника на съветската армия в скейт парк, но това така и не се случи.

Възстановяване на ул. "Будапеща" от ул. "Московска" до бул. "Дондуков" с изграждане на асансьор и тераса за наблюдение. Предложението е на група архитекти и е на стойност около 500 хил. лв.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-(
    m17
    • - 2

    Аз пък съм категорично против обществени средства да се управляват според хрумките на "гражданите". Защото на практика това са малобройни но агресивни активисти и/или политически групи които търсят път към медиите. Ако наистина общината реши да влага пари за да си купи индулгенции, непременно трябва да има публично обявяване и гласуване за такива проекти.

    Нередност?
  • 3
    4ibura6ka avatar :-|
    4ibura6ka

    До коментар [#1] от "m17":

    Публично обявяване и обсъждане - да, но защо да няма граждански проекти, ако са интересни, полезни и възможни? В крайна сметка, окончателните проекти и изпълнение ще бъдат опция на общината. Тя разполага с екипи, възлага поръчки и носи отговорност за качество и целесъобразност. Подкрепям обоснованите граждански проекти!

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#3] от "4ibura6ka":

    Защото освен тия граждани, общината има още стотици хиляди жители и данъкоплатци. Практиката сочи че такива проекти се прокарват или от активисти или от лобисти. И най-често в техен личен интерес.

    Нередност?
Нов коментар