София скоро може да има граждански бюджет

Засега администрацията е любопитна към новия инструмент, който позволява на хората да определят приоритетите

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представяте ли си гражданите да са тези, които решават какви проекти общината да изпълни през следващата година срещу точно определена сума? Например ремонт на разбитата улица пред блока, създаване на нов парк или пък инвестиция в младежки дом. Подобно нещо може да изглежда странно и непознато тук, но всъщност се прилага в хиляди градове по целия свят, и то от три десетилетия насам. В момента София също се запознава с идеята. Това се случва покрай днешния символичен старт на кампанията "Граждански бюджет за София", организирана от екипа на фондация "Спаси България" и платформата Clever Together.

"Засега сме провели неформални срещи с общината, направили сме фокус група с администрацията, говорили сме с общински съветници, представители на общината в Дирекция "Финанси" и към момента срещаме положително отношение. Забелязваме, че на администрацията ѝ е интересно, отворени са за разговори', коментира Теодора Зарева, която е ръководител на проекта.

От идеята до решението

На първи етап кампанията цели да представи идеята на гражданите, администрацията и общинските съветници, за да проучи нагласите им. Именно от съвместната работа на тези две страни зависи формулирането на гражданския бюджет. Подобен инструмент в различни варианти съществува в над 6 хил. градове по света, като общините обикновено отделят за него от 1 до 10% от бюджета си. Основната му идея е гражданите да са тези, които да дават идеи за промяна - като например за нужда от улично осветление, обезопасяване на кръстовища, ремонти и др., и после да работят по отделните проекти с екипи на общината.

"Практиката по света показва, че проектите са разнообразни, много от тях са свързани с градската среда, осветление, паркове и свързването им. Но има и социални проекти, в Париж например има такъв за жилища за мигранти и бездомни, други пък са свързани с климатичните промени", обяснява Зарева.

Граждански бюджет има в съседния румънски град Клуж Напока, Варшава, както и в Милано, Ню Йорк и още хиляди. Неговата сума в Париж например се умножава през годините, достигайки до половин млрд. евро за следващите пет години

В момента участието на обикновените хора във вземането на решения за това как да бъдат изразходвани общинските средства в София е доста трудно и на практика не се случва - в деня на представянето на годишния бюджет общината събира в една зала пълни с проблеми и идеи граждани и се опитва да ги изслуша, но в крайна сметка настава хаос и не е сигурно доколко бележките на хората се взимат предвид. От друга страна, те не могат да участват продуктивно и с положителни решения - ако искат да променят нещо, трябва да минат през административния ред - чрез жалби и оплаквания, които в повечето пъти се бавят.

Да се разберем онлайн

Целта на инициативата е това да се промени, като още на пети октомври ще се проведе първия онлайн разговор за граждански бюджет. Той ще се случи през платформа, предоставена от компанията Clever Together, специализирана в демократизиране на процесите на вземане на решения. В нея всеки желаещ ще може да се включи анонимно и да изкаже мнение и предложения за промяна, като регистрация може да се направи още сега на сайта на инициативата. "Платформата е доста лесна за използване. През нея гражданин може да даде идея и тя да се коментира, а после ще се направи анализ на предложенията. Ние ще отворим с няколко ключови въпроса, по които искаме гражданите да участват - например ще ги питаме ако догодина има граждански бюджет, какъв проект биха предложили", коментира пред "Капитал" Теодора Зарева.

Целта е по този начин да се разбере какви са нагласите на гражданите, кои са приоритетите за града според тях, дали мислят на ниво район или град. Ще има и анкета с технически въпроси като например за предпочитания дали да се гласува онлайн, или на живо, както и за вариантите за директно или представително участие. После тази информация ще бъде предоставена на общинския съвет и може да послужи за създаване на гражданския бюджет или политиките в него.

"Надяваме се в този онлайн разговор да участват много граждани и да покажем, че има силна заявка от тяхна страна това да се случи. Първата реакция на администрацията засега е да ни питат как това може да стане и какво точно предлагаме, но нашата роля не е да им кажем точно как, а да създадем процес, в който гражданите и общината да измислят заедно как", казва Зарева.

Следващата стъпка е създаването на работна група в общинския съвет с участието на представители от всички партийни групи, общински съветници, граждани и неправителствени организации. На този етап се мисли за вариант да бъдат поканени на случаен принцип някои от гражданите, участвали в онлайн разговора. "Това обаче предстои и зависи дали ще съберем одобрението на всички партийни групи", обяснява ръководителката.

Какво ако...

Целта на фондацията "Спаси България", е инструментът да залегне още в бюджета за 2021 г. Това все пак е доста амбициозна цел, предвид традиционната бавна организация в администрацията, особено при сблъсъка с нещо ново. Всъщност във вече приетата от общинския съвет дългосрочна стратегия за развитие на града - "Визия за София", е предвидено граждански бюджет да има през 2027 г. Идеята фигурираше и в предизборната програма на независимия общински съветник Борис Бонев.

Ако Столичната община все пак реши да изпълни идеята, като най-голямо предизвикателство се очертава промяната в комуникацията с гражданите. Докато сега администрацията изглежда по-скоро като затворен балон, който отблъсква търсещите помощ и ги препраща към следващия отговорен по стълбата, тя ще трябва да ги предразполага към иновативно мислене и да уважава идеите им. От друга страна, активните граждани ще се запознаят с цялостния процес по подготовката на един проект, както и с времето, което изисква, и ще могат да следят как се изразходват средствата по него.

Най-големият риск тук обаче е дали новата идея за граждански бюджет наистина ще се осъществи по правилния начин и с нужното желание, или ще остане като поредното предложение, което ще продължи да се коментира неизвестно време. Друг лош вариант би било тя да се използва като пиар ход, след който при лош краен резултат да се обвиняват гражданите.

Кои са инициаторите

Проектът "Граждански бюджет за София" е създаден по схема за финансиране на малки инициативи на фонд "Активни граждани България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021. Проектът е на стойност 10.7 хил евро, от които 9.9 хил. евро са предоставени безвъзмездно.

Инициативата е подкрепена от редица организации в столицата, сред които Асоциация за развитие на София, "Жените за Драгалевци", "За Земята", "Заедно ЗА Манастирски ливади-запад", "Заедно за Овча купел", ИК "ЗА Владая", ИК "Ремонт Шишман", ИК "Манастирски ливади-изток", ИК "Обединена София", ИК "Обеля", "Общност на софийски граждански сдружения - Инициатива "Граждани за зелена София" (ОСГС-ИГЗС), "Спаси София", Съюз на урбанистите в България, "Термално - нормално", "Трансформатори", "Тук-там", "Фабрика за идеи", "Форум Гражданско участие".