🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Банките работят по кредитна ваканция до март, правителството скоро ще има план за имунизация

И още: 804 млн. лева от Брюксел за COVID мерки догодина, "Булгаргаз" съди "Топлофикация" за 110 млн. лева

Докато българският здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов обещава тепърва да представи план за имунизация с първата одобрена ваксина срещу COVID-19 на американския концерн Pfizer и германската BioNTech, в Англия започват с поставянето на първите ваксини другата седмица. Ангелов обяви днес, че правителството сключва договори за покупка на хладилници, в които да се съхранява ваксината и че вече има координационен център за ваксинацията, който ще се оглавява от директора на БЧК проф. Красимир Гигов.

Междувременно здравното министерство, което е принципал на държавните психиатрични болници, получи унищожителна оценка от Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа. Експертите от комитета, посетили психиатрични болници и домове за хора с умствена изостаналост в страната, докладват за пациенти, връзвани с метални вериги, малтретирани и удряни с пръчки. "Българските власти все още не успяват да разберат изцяло колко е важно да има адекватен брой служители и че трябва да действат решително, за да отстранят този проблем", се казва в доклада.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Банките ще поискат удължаване на кредитния мораториум

Това става възможно, след като Европейския банков орган промени насоките си и даде възможност за това, а БНБ прие решение да ги спазва. Промяната предвижда нов краен срок на прилагане на мораториуми 31 март 2021 г., вместо вече изтеклия 30 септември 2020 г., като обаче за всеки клиент максималният срок на отсрочване е девет месеца. Това означава, че досега възползвалите се с шест месеца компании и граждани ще могат да получат още максимум три месеца, преди да трябва да се върнат към редовното обслужване. В България мораториумът беше частен, по инициатива на Асоциацията на банките, а не наложен от регулатора. Днес организацията съобщи, че работи по проект за удължаването му, който ще бъде представен на централната банка и тя трябва да прецени дали да го одобри.

Първите пари от Брюксел за COVID мерки влизат догодина и ще са 804 млн. лв.

През следващата година България ще разполага с 804 млн. лв. от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Това де факто ще са първите нови пари, които ще влязат в страната от Брюксел за справянето с пандемията. Досега България предимно пренасочва пари от съществуващи програми за подкрепа на бизнес и хора. Тези 804 млн. лв. ще трябва да покрият пренасочените досега, както и онези, които страната ще изхарчи за COVID мерки догодина. Такива например, са 182 млн. лв., гласувани днес от правителството за плащания на медици на първа линия, компенсации за работниците в затворени сектори и социален патронаж.

"Булгаргаз" заведе иска за 110 млн. лв. срещу "Топлофикация София"

След като миналата седмица държавният газов доставчик обяви, че "Топлофикация София" му дължи близо 150 млн. лв. и това поставя под риск осигуряването на банкови гаранции по международните договори за доставка на газ, днес изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов съобщи, че е завел иск срещу столичното парно. Търсената сума е 110 млн. лв., тъй като обхваща периода януари-октомври, а фактурите за ноември все още не са окончателно оформени и съответно просрочени. До подобна ситуация се стигна и преди две години, като тогава БЕХ изкупи задължения на "Топлофикация" в размер на 100 млн. лв., за да може "Булгаргаз" да няма ликвидни проблеми при разплащането към "Газпром". Сега решението вероятно пак ще е такова, но все още няма официално становище както от Министерството на енергетиката, така и от собственика на парното - Столичната община, но при всички случаи отоплението и топлата вода на столичани няма да бъдат спрени.

Затворените малки и средни бизнеси ще получат между 10 и 20% от пропуснатия оборот

Размерът на компенсацията, която държавата ще дава през преразпределени еврофондове, беше съобщена от икономическия министър Лъчезар Борисов пред парламентарната икономическа комисия. По думите му парите ще се изплащат от НАП, а кандидатстването ще започне от края на следващата седмица. За целта са заделени 156 млн. лв. от европрограма "Конкурентоспособност". Субсидията ще може да се получава само от компании в сектори, които са изрично затворени в заповедта на здравния министър за новите мерки. Ще се кандидатства електронно през специален модул в системата ИСУН, а амбициозната цел е парите да достигнат компаниите в края на декември.

Ветото на президента върху лобистките промени за неустойките по бързите кредити беше отхвърлено

Парламентарната бюджетна комисия отхвърли ветото на президента върху лобистките промени в Закона за потребителския кредит, с които се допусна неустойката по бързи кредити да достига до двойния размер на главницата. Мотивът е, че текстът, който все още не е влязъл в сила, вече е отменен с преходни разпоредби в бюджетния закон. Действителната причина е, че мнозинството не желае да допусне второ поредно вето на Румен Радев да бъде подкрепено.

Новият шеф на Агенцията за българите в чужбина, без изненада, е свързан с ВМРО

След като ДАБЧ стоя две години с временно изпълняващ длъжността, днес правителството е назначило на позицията Илия Гюдженов. Той е бивш ректор на Югозападния университет и директор на Македонския научен институт - НПО, свързано с ВМРО. ДАБЧ отдавна е в орбитата на ВМРО, защото през нея минава пътят за сдобиване с български паспорт. Бившият ръководител Петър Харалампиев и още трима бяха обвинени през 2018 г. за участие в престъпна група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари.

Пускането на метрото от "Красно село" до "Овча купел" ще е през март

Пускането на следващите четири станции по третата линия на метрото от "Красно село" до "Овча купел" ще е през март 2021 г., а не предсрочно в края на тази година. Това съобщи mediapool, като цитира изпълнителния директор на общинското дружество "Метрополитен" Стоян Братоев. Пречка е коронавирусът, който е повалил значителна част от екипа на Siemens. Фирмата отговаря за автоматизирането на системите, което трябва да се направи преди пускането на станциите. Пак заради автоматизация и свързването на старите спирки с новите метрото няма да работи на 12 и 13 декември. Коронавирусът и ефектът му върху екипа на Siemens беше посочен като причина и за забавянето на първите осем станции от третата линия с три месеца.

Търговското споразумение между ЕС и Великобритания остава несигурно

Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние е обявил пред страните членки, че търговското споразумение с Лондон продължава да е несигурно само месец преди края на преходния период след Brexit. Двете страни не могат да преодолеят различията в областите на риболова, държавната помощ за компаниите и бъдещото решаване на спорове. Барние не може да каже дали през идните дни ще бъдат постигнати условията за сключване на споразумение, заявява един от източниците на AFP. Страните от ЕС са призовали днес Барние да не се впуска в договарянето на незадоволителна търговска сделка с Великобритания само защото наближава 31 декември, каза високопоставен дипломат от ЕС. Според него някои страни предпочитат преговорите да продължат и след края на преходния период, дори ако това означава, че ще има кратък период без споразумение. Великобритания няколко пъти се обяви против удължаване на преговорите.

Продажбите на дребно в Германия с по-голям ръст през октомври

Продажбите на дребно в Германия през октомври са нараснали доста над очакванията, което е ясен сигнал, че най-голямата икономика в Европа се възстановява от корона кризата. Спрямо септември покачването е 2.6%, а на годишна база повишението е 9.4%. Заради частичната карантина, започнала през ноември и която ще продължи до 20 декември, предвижданията са, че през последното тримесечие германската икономика ще се забави.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Илън Мъск не изключва Tesla да се слее с конкурент

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск не изключва производителят на електрически автомобили да се слее с традиционен производители от бранша. "Определено няма да започнем враждебен опит за поглъщане", обяви Мъск по време на връчването на наградите Axel Springer Awards в Берлин. Но ако конкурент се обърне към Tesla с предложение, то би било обсъдено, допълни той. Мъск обяви още, че потреблението на електроенергия ще се удвои, ако световният автомобилен парк бъде електрифициран. Това ще увеличи необходимостта от разширяване на ядрените, слънчевите, геотермалните и вятърните енергийни източници. Според него ще са необходими още 20 години, за да станат автомобилите напълно електрически. Мъск беше отличен с награда от издателството, давана на "лица, които се открояват със своите иновации".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 3475 са новите случаи на заразени с COVID-19 за изминалото денонощие. Положителни са 38.4% от изследваните 9056 PCR теста. От началото на епидемията в страната са потвърдени 148 775 случаи, от които в момента активни са 91 587. В болница са 6635 пациенти, от тях 493 са в интензивно отделение. Остава висок броят на починалите за денонощие - 153 души. Оздравелите са 2435, което е вторият най-висок брой, отчитан за 24 часа.

Прототипът на българската ваксина срещу коронавирус ще е готов до Нова година, след което ще започнат тестове с животни и хора, съобщи пред bTV директорът на института по микробиология доц. Пенка Петрова. По думите й към момента няма регистрирани противопоказания, както и рискови групи, които да не могат да бъдат ваксинирани. Все пак тя посочва, че не всички трябва да се имунизират и може да се направи изключение за малките деца. Доц. Петрова посочи още, че заради по-слабото мутиране на вируса - шест пъти по-малко от грипния - ваксините ще имат дълготраен ефект, който вероятно ще пази от COVID-19 доживот.

Великобритания стана първата западна страна, одобрила ваксина срещу коронавируса. Решението на местния регулатор е взето за ваксината на фармацевтичния гигант Pfizer и германската компания BioNTech. Тя ще бъде на разположение и ще може да започне ваксиниране на територията на Великобритания от следващата седмица.

Австрия ще започне да отменя ограничителните мерки след края на локдауна на 6 декември. Подробности още няма, но според местни медии търговията и училищата ще се задействат, макар и с ограничения - маски и дистанция. Вероятно хотелите, заведенията, културните институции и спортните съоръжения ще останат затворени за публика. Затворени ще са и студията и салоните за услуги - фризьори, маникюр, педикюр, масаж. Очаква се ски лифтовете да заработят, но само за дневни туристи от Австрия. Хотели и ресторанти вероятно ще отворят през януари по схема, която се разработва в момента.

Украйна ще въведе строга карантина през декември или в началото на януари, заяви днес секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов. Според него в момента е в ход дискусия сред специалисти кога точно да бъде въведен строгият локдаун.

Националната кампания за ваксиниране срещу COVID-19 в Белгия започва на 5 януари догодина. Държавата ще има отговорност за доставката на ваксините, а приложението на стратегията ще бъде работа на властите по места. Белгия е сключила досега договори за доставка на над 20 милиона дози ваксина от няколко компании.

Полша също обяви, че е сключила договори за доставката на 45 млн. дози ваксина с няколко компании, сред които Pfizer, AstraZeneca и Johnson&Johnson. Броят на регистрираните заразявания с коронавирус в Полша надхвърли днес 1 милион.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Руска ракета излезе в орбита със спътник на Обединените арабски емирства

Руска ракета носител "Союз-СТ-А" със спътник на Обединените арабски емирства Falcon Eye-2 на борда бе изстреляна снощи от космодрума "Куру" във Френска Гвиана. Falcon Eye-2, произведен съвместно от Airbus Defence и Thales Alenia Space, ще изпълнява задачи на въоръжените сили на емирствата и ще прави снимки на Земята с търговски цели. Първият подобен спътник бе унищожен заради проблем с ракетата носител миналата година. Това е част от опита на ОАЕ - малкият съюз на емирства, който се бори за регионално лидерство в Близкия изток - да развие космическата си програма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmw46695127 avatar :-|
    gmw46695127

    The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

    Нередност?
Нов коментар