Вечерни новини: София взима заем от 60 млн. евро за булеварди, бизнесът не планира инвестиции

И още: Газът поевтинява леко; Ръстът на производствената активност в еврозоната се забавя

   ©  Цветелина Белутова

След като седмицата започна със сняг, днес термометрите отбелязаха първите зимни стойности. Подобен е и новинарският поток във вторник - сравнително студен откъм събития.

За сметка на това продължават реакциите и коментарите след интервюто на премиера Бойко Борисов пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung. Той заявява, че "през всичките тези години, когато една дама ме е посещавала (в резиденция Бояна - бел. ред.), охраната не е претърсвала и контролирала чантата й". Днес от НСО разпространиха позиция, в която се посочва, че в обектите, охранявани от службата, не се допускат непроверени лица. Тоест и гостенката на Борисов е била проверявана за опасни предмети и вещества, но за такива не се смятат пачки с пари и кюлчета злато.

От днес - 1 декември, всички чужденци, които искат да работят във Великобритания от 1 януари догодина, ще трябва да кандидатстват онлайн за виза. Продължават обаче преговорите за постигане на търговско споразумение с ЕС, което е важно за бизнеса.

Неяснотата около продължителността на коронакризата пък прави българските компании песимисти, показва бизнес анкета на БСК, която беше представена на конференцията на Български икономически форум. Според допитването половината от бизнеса не е ползвал нито една от мерките за подкрепа, които предлага държавата, а 5% посочват, че те изискват корупционни ангажименти. Масово компаниите се отказват от нови инвестиции, а 45% планират съкращение на персонала.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Заем от 60 млн. евро ще тегли София за нови булеварди

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова предложи днес общината да изтегли инвестиционен заем за 120 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да се финансират 10 обекта от транспортната инфраструктура. Средствата ще отидат за изграждането на булевард "Тодор Каблешков" до бул. "Черни връх", за бул. "Копенхаген" до "Ал. Малинов", бул. "Рожен" до околовръстното, на Източната тангента, както и за реконструкция на трамвайни трасета и други обекти, които София залагаше, но не успя да реализира през изминалите 10 години. Според зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов заемът ще е със срок от 20 години, а лихвата ще е под 0.5%, като общината ще трябва да съфинансира от бюджета си проектите с поне още 70 млн. лева. Плановете са новите булеварди да бъдат завършени в срок от 5 години, което е твърде оптимистично предвид темповете на работи на кметството.

Варна ще се лиши от вода за сметка на Бургас

Варна, образно казано, ще се лиши малко от водата от яз. "Камчия", за да може да помогне за Бургас, обяви екоминистърът Емил Димитров днес. Язовирът снабдява двата града и няколко по-малки, но заради ниското му ниво Варна ще използва вода, добита с помпи. По думите на Димитров до февруари трябва да се изгради инфраструктура, за да се използва и водата от напоителните язовири "Порой" и "Ахелой". Не е ясно как това може да се случи за краткия срок от по-малко от три месеца, тъй като тепърва трябва да се възложи работата на избран изпълнител, а дори не е ясно дали са готови идейните проекти.

Цената на природния газ ще е малко по-ниска през декември

Природният газ за декември поевтинява минимално с 2% до 27.70 лв./мВтч без таксите за достъп, пренос, акциз и ДДС, реши днес енергийният регулатор (при 28.21 лв./мВтч за ноември). В тази стойност са отразени пазарните индекси на европейските газови хъбове за ноември. По-ниска се очаква да бъде и стойността на газа през първия месец на 2021 г. "Булгаргаз" е поискал 25.07 лв./мВтч (спад от почти 10%). Обсъжданията по това заявление предстоят.

Ръстът на производствената активност в еврозоната се забавя

През ноември ръстът на производствената активност в еврозоната се е забавил, след като подновените мерки за справяне с коронавируса понижиха търсенето. Това показва проучване, според което Германия остава движещата сила зад възстановяването на производството във валутния съюз. PMI индексът на IHS Markit за производствения сектор се понижава до 53.8 пункта през ноември от 54.8 през октомври, но въпреки спада остава на по-високо ниво от прогнозираните 53.6 пункта.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Шефът на Unicredit се оттегля

Главният изпълнителен директор на италианската банка Unicredit Жан-Пиер Мустие се оттегля от поста. През последните няколко месеца стана ясно, че идеите ми за стратегия не са в съответствие с тези на борда на директорите, каза Мустие в понеделник вечерта. Мениджърът и банката са се договорили той да напусне компанията след изтичане на договора му през април. Французинът е начело на финансовата институция, която притежава и най-голямата банка по активи в България, от юли 2016 г. Той проправи мерки за строги икономии.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са потвърдени 2814 нови случая на COVID-19. Изследвани са 6825 PCR теста, от които положителни са 41.2%. Общият брой заразени от началото на епидемията е 145 300, активни към момента са 90 700. Данните показват рекорден брой починали за денонощие - 221 души, като числото вероятно включва и някои неотчетени през уикенда случаи. Оздравелите за последните 24 часа са 1971 души.

Европейската комисия одобри българска схема за държавна помощ за превозвачи в размер на 30 млн. лв. Със средствата ще бъдат подпомагани микро-, малки и средни компании за автобусни превози, засегнати от пандемията. Кандидатите ще могат да получат между 3 хил. и 450 хил. лв., с които да бъдат покрити частично оперативните им разходи за превоз на пътници от 1 февруари 2020 г. до шест месеца след влизането в сила на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, сключено с Министерството на транспорта.

Епидемията е повишила финансовата култура на българите, показва анализ на "БНП Париба Лични финанси". От банката отчитат увеличаване на използването на дигитални канали за кандидатстване за кредит - за периода май-октомври онлайн са били подадени 45% от заявленията за потребителски заеми спрямо 37.5% за същия период на 2019 г. За по-високата финансовата култура говори и повишаването на средната сума на заявките за кредити за обединяване на задължения - за последните шест месеца тя расте с 5% и вече е 9991 лв. Освен това хората приоритизират проектите, за които търсят средства, и наблягат на такива, които осигуряват финансова стабилност или не търпят отлагане (обединяване на задължения, лечение и автомобилни ремонти).

Продажбите на книги са спаднали с между 20% и 30% от началото на годината до края на октомври спрямо същия период на 2019 г., показва анкета на Асоциация "Българска книга" сред издатели и търговци. Най-слабите месеци са били април и май, когато продажбите са намалели с 50-70%. Общо 72% от анкетираните са успели да възстановят само частично дейността си, а 18% още изпитват сериозни затруднения. Близо 30% са били принудени да намалят служителите си с до 20%. Същевременно 46% посочват, че са разработили собствен онлайн магазин, докато 54% не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата.

Pfizer и партньорът им BioNTech обявиха, че са подали документи за разрешение от регулатора на ЕС за прилагане на ваксината им срещу коронавируса. Ако получи одобрението на базираната в Амстердам агенция, ваксината потенциално може да бъде използвана в Европа преди края на 2020 г., което се и очаква. Двете компании вече поискаха разрешение и от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. Вчера и другата компания, чиято ваксина е в силно напреднала фаза и също показа отлични резултати на междинните тестове - Moderna, също съобщи, че е поискала разрешение в САЩ и Европа за прилагане на ваксината си.

Ирландия излиза днес от втората си карантина. След шестседмични ограничения отново отварят врати магазините, фризьорските салони, спортните зали, музеите, галериите, библиотеките, кината и храмовете в страната. От петък ще могат пак да посрещат клиенти ресторантите и пъбовете, предлагащи храна, но без да сядат на една маса хора от различни домакинства.

Австрия започна днес масово изследване за коронавирус с изпитателно тестване в градчето Анаберг-Лунгьоц близо до Залцбург, преди същинското масово тестване да започне в края на седмицата. Правителството е поръчало 10 милиона бързи теста с цел да изследва значителна част от 9-милионното население на страната на два етапа. Първият етап ще започне в петък във Виена и в провинциите Тирол и Форарлберг.

Очаква се рекордните 235 милиона души да се нуждаят от хуманитарна помощ догодина заради пандемията от новия коронавирус, с 40% повече, отколкото през тази година, се казва в публикувана днес прогноза на ООН.

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън e дал положителен резултат за коронавируса и ще пропусне второто състезание в Бахрейн. Англичанинът, който на 15 ноември спечели седмата си титла, е усетил леки симптоми, след което се е изследвал, съобщиха от "Мерцедес". Пилотът вече е изолиран и за пръв път от дебюта си в Австралия през 2007 г. ще пропусне състезание.

КАКВО СЛЕДИМ

На 2 декември е конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

Традиционният форум, който осигурява среща на финансовия сектор с различни по големина компании от различни сектори на икономиката, за пръв път ще се проведе в изцяло дигитален формат. На събитието топ мениджъри във водещи банки в страната очертават перспективите и предизвикателствата пред сектора, като тази година естествен фокус ще са последиците от пандемията. Акцент в програмата са и технологичните революции в сектора. Повече информация може да откриете на сайта на събитието, където има и форма за безплатна регистрация.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Общината на Лисабон планира да наеме хиляди Airbnb апартаменти

Общината в Лисабон планира да наеме хиляди частни апартаменти в центъра на града, отдавани краткосрочно в платформи като Airbnb, които сега пустеят заради епидемията и липсата на туристи и задълбочават проблема с обезлюдяването на централните части. Инициативата предвижда собствениците да получат за срок от поне 5 години до 1000 евро на месец - по-малко, отколкото в нормален туристически сезон, но пък с вариант за изплащане на 3-годишен аванс сега. Общината ще намира наематели за тези апартаменти срещу субсидиран наем, който не бива да надхвърля една трета от чистия доход на домакинството.

Подобни инициативи има и на други места, припомня Guardian - в Англия властите обещават до месец май 2021 г. да намерят 3300 жилища на достъпна цена, Венеция се договори със собственици да дадат апартаментите си на студенти, а в Барселона властите уведомиха банки и инвестиционни фондове, че стотици жилища и сгради пустеят и ако не им намерят наематели до месец, имотите ще бъдат експроприирани на 50% от пазарната цена и ще настанят в тях социално слаби.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар