Вечерни новини: Ваксини от Pfizer в България - около Нова година, бизнес климатът в страната се влошава

И още: Пламен Бобоков с трето обвинение от прокуратурата; S&P Global преговаря да купи IHS Markit за 44 млрд. долара; НАТО започва дискусия за дълбоки реформи

   ©  Надежда Чипева

Новата седмица започна с първия за сезона сняг и познатите предупреждения към шофьорите. От Агенция "Пътна инфраструктура" увериха, че близо 3000 машини са в готовност да почистват снега и да разпръскват пясък през зимата.

След Унгария и Полша не е изключено и България също да се превърне в обект на траен интерес в чуждите медии. Докато в социалните мрежи днес продължават коментарите за изпълненото с пикантни, но противоречиви сведения за снимките от спалнята му неделно интервю на премиера Бойко Борисов във Frankfurter Allgemeine Zeitung, днешна публикация на Financial Times се спира на политическите трудности на Борисов. Според изданието те повдигат трудни въпроси в Брюксел и други страни от ЕС за това доколко съюзът е успял да окаже достатъчно натиск върху правителството София да подобри управлението си. Вестникът цитира и бившия финансов министър Симеон Дянков, че европейските фондове всъщност са засилили корупцията и превземането на държавата. По думите му със средствата от ЕС управляващите си купуват медийно спокойствие.

Снощи и френско-германският телевизионен канал АРТЕ излъчи репортаж за България и продължаващите различни протести, в който беше казано, че хиляди българи се борят срещу "диктатурата на мафията".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Първите дози ваксина за COVID-19 се чакат в България по Нова година

Първите дози ще са в България в края на годината или в началото на новата, съобщава здравният министър Костадин Ангелов по време на съвещание при премиера Борисов, кадри от което се пуснати и във фейсбук профила на премиера. Ангелов допълва, че става дума за 125 хил. дози от продукта на компанията Pfizer, с които ще бъдат ваксинирани първо медиците, възрастните хора в социални домове и учителите. Подчерта за пореден път, че ваксината ще е безплатна и доброволна. Посочи, че съвместно с ръководената от главния здравен инспектор Ангел Кунчев структура усилено се работи по план за ваксиниране и се подготвя логистиката за получаването на ваксината, която се нуждае от специални условия за съхранение.

Бизнес климатът в страната отново се влошава

След няколко месеца подобрение индикаторът за бизнес климат в България отново тръгна надолу през ноември, като спадът е от 9.8 пункта през октомври на 5.7 пункта. За справка - през април стойността падна до -17.7 пункта. Влошаването идва от строителството и търговията на дребно, където оценката за бизнес състоянието на фирмите през следващите месеци намалява значително. Перспективите в промишлеността също се влошават, но с малко и оценката за бизнес климата остава относително непроменена. Икономическата несигурност остава най-голямото предизвикателство пред фирмите.

Трето прокурорско обвинение за Пламен Бобоков

Бизнесменът Пламен Бобоков от днес е с още едно, трето, обвинение - от Окръжната прокуратура в Русе за притежание на нерегистрирани археологически предмети, представляващи национално богатство. Ден по-рано в интервю за bTV братята Бобокови, собственици на "Монбат" и "Приста ойл", отново казаха, че акциите на прокуратурата срещу тях са заради желанието на депутата от ДПС Делян Пеевски да сложи ръка на бизнеса им. Наложената сега мярка за неотклонение на Пламен Бобоков е "подписка". Той вече плати 1 млн. лв. гаранция по обвинение, свързано с разследване на незаконен внос на отпадъци, по което миналата седмица Атанас Бобоков плати рекордната гаранция от 2 млн. лв. и вече е под домашен арест, след като престоя няколко месеца в следствения. От прокуратурата съобщиха, че Пламен Бобоков е бил призован още на 10 ноември, за да му бъде повдигнато третото обвинение.

S&P Global преговаря да купи IHS Markit за 44 млрд. долара

S&P Global преговаря да придобие IHS Markit за около 44 млрд. долара, което може да доведе до обединението на два от най-големите доставчици на данни на Уолстрийт, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с разговорите. IHS Markit, която предоставя данни, анализи и изследвания, беше оценена на 36.9 млрд. долара към края на петъчния ден, като от началото на годината акциите й са поскъпнали с 23%. Книжата на S&P Global са по-скъпи с 25%, което й дава пазарна капитализация 82.2 млрд. долара. Официално обявление за сделката, която ще се осъществи изцяло в акции, може да има още в понеделник, твърди източникът. Представители на двете компании не са коментирали информацията.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ НАКРАТКО

Общо 739 са откритите новозаразени с коронавирус за последното денонощие при традиционно по-нисък брой направени PCR тестове в неделя. Положителни са 37.6% от изследваните 1965 проби. Излекуваните за денонощието са 815, а смъртните случаи - 65. Към днешна дата броят на хоспитализираните пациенти е 6869, в интензивни клиники са 430 души.

София излиза от групата на областите с над 1000 заразени на 100 хил. души население, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. В критичната група с най-висока заболяемост остават Габрово и Кюстендил. Данните за заболяемост и смъртност на 100 хил. души население не са публични, според Единната информационна система за седмицата от 22 до 29 ноември новозаразените в столицата са 4939 души, или близо 20% по-малко от предишната седмица, пише "Дневник".

От днес всички ученици и студенти в България преминават към онлайн обучение като част от новите, по-строги ограничителни мерки. Те ще действат до 21 декември, но в края на миналата седмица министърът на образованието обяви 22 и 23 декември за неучебни дни, така че учениците ще се върнат в класните стаи чак след коледната ваканция, най-рано в началото на януари 2021 г. Присъствени остават само държавните изпити за студентите по медицина. Отворени ще бъдат и част от детските градини, които да осигурят грижи за децата на медиците, които са на първа линия срещу коронавируса. Дежурни градини и ясли има в София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Бургас, съобщи bTV.

Над половината от българите (56%) одобряват новите мерки срещу коронавируса, показва телефонно проучване на агенция "Галъп", проведено сред 800 души в периода 27 - 29 ноември. Общо 42% не ги харесват, малък е делът на колебаещите се. Близо две трети посочват, че кризата покрай COVID-19 е объркала живота им, отчитат от агенцията.

Moderna съобщи, че ще представи днес за спешно одобрение ваксината си срещу COVID-19 в Американската агенция по храните и лекарствата и за условно одобрение в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Moderna заяви, че вече е инициирала т.нар. процедура за непрекъснат преглед (rolling review) от ЕМА, а също и от регулаторните органи на Канада, Швейцария, Великобритания, Израел и Сингапур с цел получаването на одобрение да бъде ускорено. Компанията наскоро публикува резултатите от последващата трета фаза на своето COVE изследване, включващо 30 хил. участници, което показва, че ваксината е с над 94% ефективност.

Ръководителят на Висшия съвет по здравеопазване на Италия Франко Локатели изрази надежда ски курортите в страната да останат затворени поне до края на годината. В противен случай от туристите ще се изисква при пристигането си да се поставят под карантина. В Европа се води дебат дали трябва да се позволи ски курортите да работят тази зима на фона на усилията на правителствата да овладеят втората вълна на пандемията.

Германия ще реши в началото на януари кои от въведените ограничения заради пандемията може да бъдат отменени, каза днес премиерът на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, цитиран от Reuters. В интервю за радио Deutschlandfunk Армин Лашет отново призова хората да спазват хигиенните изисквания и правилата за физическо дистанциране, за да бъде намален броят на заразените.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Мерките срещу коронавируса ще оскъпят Токио 2020 с 1 млрд. долара

Мерките срещу коронавируса по време на олимпийските игри в Токио ще струват на организаторите близо 100 млрд. йени (960 млн. долара). Отлагането на игрите ще струва общо 200 млрд. йени. Предстоят разговори между организаторите, властите в Токио и японското правителство, на които ще бъде обсъждана темата за бюджета. Последният официално представен бюджет от Токио 2020 през декември 2019 г. беше за 12.6 млрд. долара. След това игрите бяха отложени с една година заради пандемията.

КАКВО СЛЕДИМ

Парламентът ще гледа предложението за нулев ДДС за COVID тестове и ваксини

Тази седмица депутатите отново ще прегласуват част от вече приетите текстове в Закона за ДДС заради прокараните и после отменени с този закон промени в режима на бързите кредити, върху които президентът наложи вето. Междувременно ще бъде разгледано и предложението на ГЕРБ тестовете и ваксините срещу COVID-19 да се облагат с нулева ставка по ДДС до края на 2022 г. Те идват след предложението на еврокомисията страните членки временно да освободят от ДДС или да намалят данъка за ваксините срещу коронавирус.

НАТО започва дискусия за предстоящи дълбоки реформи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще представи утре и в сряда мащабен експертен доклад за радикалното трансформиране на отбранителния алианс по време видеоконферентна среща на високо равнище с външните министри на страните членки. Работата по 67-страничния стратегически документ, наречен "НАТО 2030, обединени за нова нова ера", започна в резултат на лидерска среща миналия декември, след която френският президент Еманюел Макрон обвини отбранителния съюз, че "е в мозъчна смърт". Очаква се остър дебат по идеите в доклада, някои от които влизат в разрез с фундаментални принципи на алианса, като например взимането на всички решения с пълен консенсус. Експертите предлагат също в рамките на НАТО да могат да се правят "коалиции на желаещите" за различни операции, където няма да е нужно да се включват всички страни членки, но ще могат да се използват структурите на алианса. Дебатът ще продължи и по време на лидерска среща на върха в началото на 2021 г., в която ще вземе участие и новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън. Обект на дискусиите ще бъде вече не само ролята на Русия като основен съперник, но и заплахите, идващи от Китай.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fgg1590932097664124 avatar :-|
    Alex DelRio
    • - 1
    • + 1

    Средната продължителност за одобрение от страна на FDA на ново лекарство или храна и легалното им пускане на пазара е в порядъка на 3-6 години. Двете ваксини на Pfizer и Moderna бяха одобрени за под два месеца. Само безмозъчен дрон би позволил това нещо да бъде инжектирано в тялото му.
    PS 22+ години опит в BigPharma

    Нередност?
  • 2
    tsanovak avatar :-|
    tsanovak

    Хубаво, не се ваксинирайте.
    Поставянето на грозни етикети под псевдоним сигурно ви кара да се чувствате с много мозък!

    До коментар [#1] от "Alex DelRio":

    Нередност?
Нов коментар