Патентният данък за Airbnb обекти и за малки мотели в София пада от 250 на 25 лв.

Решението на финансовата комисия към Столичния общински съвет е с цел да облекчи бизнеса заради кризата

Отдаващите апартаменти чрез платформата Airbnb или собствениците на малки мотели, категоризирани без или с една звезда, ще плащат 25 лева патентен данък от следващата година вместо сегашните 250 лв. По-ниската сума ще важи само за места за настаняване, разполагащи с до двадесет стаи, и е част от мерките за облекчаване на бизнеса, които София обмисля. Намалението с близо 90% от сегашната стойност на данъка предложи общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев с участието на общинските съветници от ГЕРБ Георги Георгиев, Николай Стойнев, Екатерина Йорданова.

То беше прието почти единодушно от членовете на постоянната комисия по финанси и бюджет, на която Георгиев е председател. Окончателното гласуване ще бъде следващия четвъртък по време на редовното заседание на общинския съвет, като очакванията са, че ще бъде подкрепено от всички политически групи.

Коронакриза и време за промяна

Главната причина за нуждата от такова предложение е директният удар, който пандемията от COVID-19 нанесе върху краткосрочния пазар на наеми и имотите, предлагани през Airbnb и Booking. "Коронакризата сви до минимум работата на обектите през тази година. В духа на консенсусните решения в общинския съвет за облекчаване на най-пострадалите от пандемията бизнеси смятам, че е нужно да предприемем такава стъпка и по отношение на този бизнес", коментира пред "Капитал" вносителят на предложението Владислав Панев.

В момента патентният данък е с максимално разрешената стойност по закон от 250 лв. на стая. От 1 януари догодина той би трябвало да падне до най-ниската възможна сума от 25 лв. Това обаче няма да има особено финансово отражение за самата община - сега приходите от наем на стаи към платформата Airbnb или малки хотели заемат под 0.1% в общинския бюджет. Точната сума липсва в отчетите на общината, но според Панев е не по-висока от 20 хил. лв.

Другият аргумент на Панев за внасянето на това предложение е нуждата от разширяване на базата на облагане на услугата. "Нямам точни данни от администрацията, но по мои сметки едва няколко процента от хората и фирмите, които отдават места за кратковременно настаняване, са регистрирани и плащат патент за услугата", казва той. Начинът това да се промени е облагането да е ниско. Друго, по-кардинално решение е свързването на системите на онлайн платформите за настаняване с НАП, но това не е от компетенциите на общинските съветници, подчертава Панев.

Година на новите данъци

По ирония властта реши да въведе нов вид данъчно облагане за този бизнес в годината, в която той пострада значително заради пандемията. От началото на 2020 г. отдаващите апартаменти и стаи за гости чрез онлайн платформи дължат туристически данък, който е приравнен с този на хотелите и туристическите обекти с най-ниската категория - една звезда. Изчисленията при въвеждането му бяха, че по този начин собствениците на апартаменти и стаи в големите градове и курорти ще внасят в общинските бюджети средно между 0.40 и 0.80 лв. за нощувка.

Такъв вид дребна такса по принцип се събира в много градове в Европа, но притеснението при въвеждането на туристическия данък в България беше свързано с това, че не е известно реално доколко общините извършват контрол. Затова и често има съмнения, че хотелите спестяват туристическия данък.

Пак в края на миналата година беше въвден и патентният данък с размер между 25 и 250 лв. Преди това физическите лица дължаха данък общ доход върху получените от наем суми.

Междувременно заради коронакризата много от собствениците на такива имоти ги пуснаха за продажба или се прехвърлиха на пазара на дългосрочни наеми.