🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Президентът обсъжда вота в условията на епидемия; НАП се хвали с ръст на приходите и през 2020 г.

И още: Пеевски циментира позициите си в ДПС; Георги Гергов може да бъде изгонен от БСП; Държавата бавно избра на кои средни фирми ще даде грантове

След близо две седмици ваканционно затишие вътрешнополитическите страсти в България отново започнаха да клокочат. Вторият работен ден от новата година мина под знака на задочната размяна на реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по въпроса кога точно да са парламентарните избори. Държавният глава свика среща с медицински експерти по въпроса как да се осигури избирателното право на карантинираните. Министър-председателят обаче провидя в срещата потенциално намерение на президента да се отметне от вече обявената дата 28 март и да отложи изборите. По ирония на съдбата Борисов отправи своите обвинения от борда на хеликоптер, с който инспектираше строежа на магистрала "Хемус", само ден след като стана ясно, че България няма капацитет да осигури вертолет за планинско спасяване.

Снощи окончателно стана ясно, че слуховете за постепенното оттегляне на депутата Делян Пеевски от властовите позиции в ДПС са били силно преувеличени. Въпреки че не присъства лично на Националната конференция на партията вчера, народният представител не просто запази позициите си в ръководството, но и ги циментира още повече. За сметка на това от Централното оперативно бюро излизат хора като бившите депутати Рушен Риза, Тунчер Кърджалиев и Четин Казак, които се приемат като противници на даването на по-голяма власт на бизнес-крилото в ДПС.

Вътрешният министър Христо Терзийски изненадващо лансира по bTV странната и лесно оборима теза, че по време на есенните протести в София, условно наречени "Велико народно въстание", полицейско насилие... не е имало. "Не мога да говоря за полицейско насилие, аз говоря за нарушаване на разпоредби, нормативни документи и нормативи, при които трябва да работи един полицай", коментира ръководителят на МВР. Оказва се също, че служебната проверка по повод непровокирания полицейски побой над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров тихомълком е била приключена на 3 декември.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Радев започна консултации за изборите, но кога ще са те и как ще гласуват карантинираните остава неясно

Без отговор на най-важните въпроси - кога точно ще се случат парламентарните изборите на пролет и как ще се проведат безопасно в епидемията, приключиха първите консултации на президента за предстоящия вот със здравните власти днес. Радев поиска от здравния министър и експертите прогноза за развитието на епидемията, ваксинацията и план как ще гласуват болните и карантинираните заради вируса. Те от своя страна пък го призоваха първо да насрочи датата и тогава щели да споделят здравния протокол за вота, по който работели от два месеца. До момента обаче нищо около плана не е известно. Особено неясен е въпросът как ще гласуват карантинираните, тъй като по закон те не могат да прекъсват изолацията си, а в същото време властта е длъжна да осигури начин да упражнят конституционното си право. Алтернативите изискват законови промени. Въпреки че президентът миналата година бе обявил, че смята да насрочи изборите на първата възможна дата - 28 март, наскоро от екипа на държавния глава допуснаха, че тя може да се ревизира, ако здравната обстановка го налага.

Георги Гергов може да бъде изгонен от БСП

Изпълнителното бюро на БСП ще поиска бизнесмена Георги Гергов да бъде изключен от партията. Предложението идва от от работната група, оглавявана от Кристиян Вигенин, която е сформирана по повод противоуставно свикване на заседание на областния съвет в Пловдив. Бизнесменът, който се ползва с имиджа на ловък политически брокер, е в тежък конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова и един от нейните най-неприкрити опоненти. Решението дали Гергов да бъде изгонен ще бъде взето от Националния съвет на партията.

Над 1200 средни фирми ще получат субсидии от 178 млн. лв. заради COVID кризата

Четири месеца след кандидатстването 1285 компании са одобрените за грантове по една от антикризисните мерки по европрограмата "Иновации и конкурентоспособност". Става въпрос за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", по която документи се приемаха до края на август и можеха да кандидатстват фирми със спад в оборота от над 20%. Мярката е с бюджет от малко над 178 млн. лв., а целта й беше осигуряване на оперативен капитал за справяне с последиците от пандемията. От Министерството на икономиката съобщиха, че оценка са преминали успешно и 418 кандидати, като за тях ще се търси допълнително финансиране от 55.1 млн. лв., или грубо по около 130 хил. лв. на фирма. Няма информация и кога ще бъде платено на вече одобрените.

НАП се похвали с ръст на приходите и през кризисната 2020 г.

Близо 25 млрд. лв. са постъпленията от данъци и осигуровки в НАП през 2020 г., което е с над 1.1 млрд. повече от предкризисната 2019 г., съобщиха от агенцията. Ръст има при почти всички администрирани от НАП приходи, като с минимален спад от под 0.5% са тези от корпоративен данък. Най-голямо е увеличението при ДДС от сделки в страната - 10% или 690 млн. лв. повече до общо 7.6 млрд. лв., уточняват от НАП.

Великобритания увеличава помощта за бизнеса с 4.6 млрд. паунда заради новия локдаун

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак обяви нови стимули от 4.6 млрд. паунда в подкрепа на британския бизнес, който трябва да затвори започналата трета национална блокада заради пандемията от коронавирус. Предприятията за търговия на дребно, хотелиерство и развлечения ще имат право на еднократни безвъзмездни средства от около 9 хил. паунда, за да издържат до пролетта. До момента борбата с вируса и подкрепата на компании и работни места през пандемията струва на правителството 280 млрд. паунда. Великобритания въведе снощи най-тежките възможни ограничения, като жителите не трябва да напускат домовете си, освен ако нямат основателна причина за това.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Китай осъди на смърт шеф на държавна инвестиционна компания за подкупи

Бившият председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong и секретар на партиен комитет Лай Сяомин беше осъден на смърт днес по обвинение в "корупция и бигамия", съобщи AFP. Той е бил признат за виновен в получаването на 215 млн. евро подкупи, както и че е "е живял дълго с други жени" извън брака си и е имал незаконни деца от тях. През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой. Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп. Съдът нареди смъртната присъда да бъде изпълнена.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новопотвърдените случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие са 1029. Положителни са 9.6% от направените общо 10 774 тестове, от които 5435 PCR и 5339 антигенни. Общият брой на регистрираните от началото на епидемията случаи е 204 080, като към момента активни са 71 621. В болници са настанени 4405 пациенти с COVID-19, 411 са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа има 157 нови смъртни случая и 2213 излекувани души.

Следващия четвъртък (14 януари) ще има яснота дали учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в класните стаи. Това стана ясно при посещение на премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев в училище във Велико Търново. Двамата се обединиха около тезата, че е необходимо да се направи анализ на данните за хода на епидемията през настоящата пълна работна седмица. От вчера отново присъствено се обучават децата от 1 до 4 клас.

Вече има косвени доказателства, че новият вариант на коронавируса от Великобритания е и в България. Доказателствата се очакват при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. Това казва в интервю за Dir.bg проф. Тодор Кантарджиев от НОЩ. Според учени от Великобритания има данни, че новият вариант на вируса е значително по-заразен. Той вече е засечен в над 30 държави по света. Българските здравни власти обаче не изглеждат притеснени, като вчера държавният здравен инспектор доц. Кунчев коментира пред БНТ, че не очаква съществен ръст на случаите след празниците.

Израел одобри и ваксината на Moderna. От компанията обявиха, че израелското здравно министерство е запазило 6 млн. дози, а първите доставки се очаква да започнат този месец. Израел започна ваксинация на населението с бързи темпове още на 19 декември с ваксината на Pfizer и вече е ваксинирал над 10% от населението си. Очаква се препаратът на Moderna да получи одобрение до дни и в ЕС.

Властите в популярни дестинации за зимен туризъм в Германия обявиха, че ще опитат да ограничат достъпа на любителите на ските до склоновете след огромния наплив през изминалия уикенд. Сред планираните мерки са блокиране на достъпа до паркинги, затваряне на писти и блокиране на пътища. Миналия уикенд планински райони в централната и южната част на Германия бяха залети от туристи, въпреки че ресторантите и лифтовете не работят. На фона на прогнозите за сняг местните власти очакват това да се повтори.

Осем канадски политици подадоха оставки или бяха понижени, след като стана ясно, че са пътували в чужбина по време на коледните празници въпреки настояванията на държавните служители да избягват несъществени пътувания заради пандемията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Горният пост е дублиран тук от мен по погрешка. Моля модераторите да го изтрият, защото го има другаде.

    Тук се гласях да попитам Капитал защо не видяха новината, че британски съд отказа да предаде Джулиан Асандж на САЩ?

    Или случаят Асандж не е събитие, което макар и косвено касае така болезнения в БГ въпрос за свободата на словото? Защото медията Капитал видимо не е свободна да отразява факт, обиколил световните медии.

    За мен е пределно ясно, че на принципа "врагът на моя приятел е и мой враг" Капитал застава зад демократите и Обама, чиито мръсни тайни Асандж публикува, защото финансирането му зависи по веригата от Демократическата партия на САЩ.

    Но освен като доларови буби, чиновниците от Икономедия се афишират и като журналисти. Някой дори твърдят, че са разследващи журналисти...

    Всъщност един от еталоните за разследваща журналистика е Джулиан Асандж.
    Който за Капитал не съществува...

    Нередност?
  • 3
    capital avatar :-|
    capital

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Коментарът, който докладвахте, е изтрит, а новината "Британски съд реши, че основателят на WikiLeaks не трябва да бъде екстрадиран в САЩ" е забелязана и включена във вечерните ни новини още в понеделник: https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/01/04/4159517_vecherni_novini_dostavka_na_oshte_25_hil_vaksini_na/

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#3] от "capital":

    Благодаря и за триенето, и за уточнението.

    Нередност?
Нов коментар