🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отложеният ремонт на площад "Александър Невски" вероятно ще започне през лятото

Общината ще усвои 18 млн. лв. за преработения проект, който всъщност не предвижда големи промени в зоната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновяването на площада около храм-паметника "Александър Невски" в София, което е част от реконструкцията на т.нар. "Зона 4" в центъра на столицата, най-вероятно ще започне през лятото. Общината ще обяви тръжната процедура до март и ще разполага с 18 млн. лв. за покриването на дейностите, научи "Капитал".

По принцип ремонтът на зоната трябваше да започне още през 2019 г., но след фиаското с "Графа" и заради местните избори бе отложен. Впоследствие, през пролетта на 2020 г., кметът Йорданка Фандъкова обяви, че той ще започне през 2021 г., но след провеждането на нова процедура за избор на изпълнител, за да се избегне евентуално некачествено изпълнение след фаловете, направени от изпълнителя при предишния търг - "ПСТ груп". И сега обаче няма формална забрана същият кандидат да участва в конкурса и да го спечели, ако предложи най-добрата оферта.

Формално пускането на новата поръчка пък се аргументира със сериозните промени в проекта, които бяха нанесени като препоръки от главния архитект Здравко Здравков в началото на 2020 г. Преди това пък отпаднаха амбициозните идеи за златни плочки с имената на важни за града хора, златна нишка по паветата с различни туристически маршрути, масивни каменни пейки в тревата и големи осветителни мачти.

Милиони за ремонт без промени

На практика новият проект предвижда запазване на сегашното състояние на зоната - паркингът около площад "Александър Невски" ще се запази, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Единствената по-забележима промяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. "Г. Раковски". По този начин изглежда, че общината по-скоро се застрахова от критики, като обаче все пак ще усвои 18-те милиона лева, като формално прави ремонта.

Срокът за приключване на дейностите и усвояването на финансирането е декември 2023 г. и е достатъчен за реализиране на строителните дейности, пише зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов в отговор на заявление за достъп до обществена информация, което "Капитал" изпрати. Това на практика значи, че общината ще има две години и половина за завършването на ремонта, ако изпълнител бъде избран в срок. Все пак, ако за това време обаче не са изпълнени предвидените строителни дейности, те ще трябва да се финансират със собствени средства от общината. Към момента все още се подготвя тръжната документация и се чака да влезе в сила заповедта за новия проект, за да бъде обявена процедурата.

Какво беше направено досега

"ПСТ груп" започна да ремонтира "Зона 4" през 2018 г., но впоследствие договорът ѝ беше прекратен заради забележки по качеството от страна на общината. Най-запомнящ беше ремонтът на градинката при Софийския университет, при който поставянето на шахтите, фугите и настилката бяха извършени неправилно. Заради лошото изпълнение тогава от общината обещаха, че ще наложат на изпълнителя максимални санкции от 185 хил. лв., но от отговора, който "Капитал" получи сега, се вижда, че те са в двойно по-малък размер - 99.7 хил. лв.

Търгът от 2017 г., който "ПСТ груп" печели, е с прогнозна стойност 20.09 млн. лв. без ДДС, като фирмата е предложила сумата 17.8 млн. лв. без ДДС. Заради предсрочното прекратяване на договора за извършените дейности общината е платила 4.596 млн. лв. без ДДС на фирмата, като 66.13% от средствата са европейско финансиране.

Тези 4.6 млн. лв. "ПСТ груп" е получила за дейностите по ремонта на ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до "Дунав", както и за ул. "11 август" от "Дунав" до градинката "Кристал", ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Цар Освободител" до "Аксаков", градинката "Св. Климент Охридски" и бул. "Васил Левски" от "Цар Освободител" до кръговото на булеварда.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rwc28392756 avatar :-|
    Kreader
    • + 4

    Страх ме хваща как ще го омацат

    Нередност?
  • 2
    vasilangelov avatar :-(
    Vasil Angelov
    • + 3

    по добре да не почва, честно казано!

    Нередност?
  • 3
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • + 1

    Нямат капацитет дори паветата да пренаредят.

    Нередност?
  • 4
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638
    • + 3

    Какво му има за оправяне на пл. Александър Невски? В панелния квартал, в който живея, липсват тротоари, поддържани зелени пространства, парк. За 18 милиона лева може да се създаде адекватна среда за живот. Защо се чупят луди пари за ремонти на ремонта в центъра и в Борисовата градина, където нещата са си окей? А в кварталите, където реално живеят повечето софиянци - даже и уж престижните, цари мизерия.

    Нередност?
  • 5
    mdk_ avatar :-|
    mdk_
    • + 2

    Пълна глупост ще е този ремонт. Хем няма да махнат безумния паркинг точно пред най- красивата част на катедралата, хем ще оставят огромните павета, хем няма да го трансформират в пешеходна зона. Да паветата са много здрави, но все пак големите гранитени плочи са по-красиви и по - приятни за разходка. Та ако се направи изцяло пешеходна зона с красива гранитена настилка, с множество пейки, зеленина и вместо този паркинг да има красив кьоск-кафене с приятни масички като в Лисабон например би си струвало. Лятото и пролетта всеки ще иска да изпие едно кафе пред красивата катедрала. Вместо това пак паркинг, пак старите павета и пак автомобили... Само пари на вятъра. В момента тази красива зона е мъртва -няма хора и уживление там, след ремонта пак ще си остане мъртва зона за жалост ...

    Нередност?
Нов коментар