🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София изтри още 18 млн. лв от бюджета си за 2020 г.

Втората актуализация на общината предвижда да бъдат насочени допълнителни средства за градския транспорт и за осветление

След като през май съкрати бюджета си за 2020 г. с близо 24 млн. лв., днес Столичният общински съвет реши да изтрие още 17.7 млн. лв. от него. Причината е очаквано неизпълнение на приходите от данъци и такси като то ще е за сметка на по-малко ремонти на улици и инфраструктурни проекти. В същото време отпуснатите от правителството 50 млн. лв. за детски градини позволяват на общината да намали разходите за тях и да увеличи средствата за транспорт и осветление.

Съкращението на бюджета на общината след двете актуализации възлиза на общо 41.3 млн. лв.

Кои приходи няма да се изпълнят

В своя доклад зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов предвижда най-сериозен спад на приходите при данъците за недвижими имоти, приходите от продажби и таксите за детски градини. Най-много, със 7.6 млн. лв., се намаляват очакваните приходи от продажбата на земя. Надолу с 3.5 млн. лв. е прогнозата за приходи от продажба на сгради, а с 3.1 млн. са постъпленията от внесен ДДС.

Макар и в началото на тази година да увеличи данъка върху сделките с имоти до максималните по закон 3%, общината няма да успее да достигне очаквания резултат и затова намалява приходите от него с 800 хил. лв. Очаквано, най-голям спад е имало в периода на извънредното положение, като през следващите месеци се забелязва леко възстановяване. Така например през август са събрани със 162 хил. лв повече от данъка в сравнение с миналата година.

Според общинския съветник и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев обаче може да се мисли за по-добри решения в тази посока. Той даде за пример Нидерландия, където от 1 януари данъка за възмездно придобиване ще бъде нулев за хора под 35 години, които ще живеят в новозакупено жилище. " В период на криза това би бил добър стимул за влагане на спестяванията от банките, които са за десетки милиарди и стоят в тях без много инвестиционни възможности", казва той.

Приходите от такси за детски градини се предвижда да се свият с 1.5 млн лв заради затварянето на детските заведения по време на карантината. Другият засегнат данък е туристическият. Новата актуализация на общината предвижда приходите от него да спаднат с 400 хил. лв. Тук Панев припомни за дебатите от началото на годината за облагане на платформите за отдаване на апартаменти под наем. "Те са приравнени към най-ниската категория и трябва да плащат по 250 лева годишно, и то в година, в която приходи в отрасъла почти няма. Редно е вече да мислим и за бюджета за 2021 г.", заяви той.

В подкрепа на транспорта

"Благодарение на усилията на кмета беше осигурено държавно финансиране (за детски градини, бел. авт) в резултат на което може да използваме общинските средства за други дейности", обобщи общинският съветник от ГЕРБ и председател на комисията по финанси и бюджет Георги Георгиев. Той обясни, че е нужно увеличение на средствата за градски транспорт заради това, че той е работил без промени в разписанията по време на карантината, макар и да е обслужвал в пъти по-малко пътници. С цел да подпомогне натрупаните загуби, общината сега отделя 5 млн. лв повече за транспорта.

Освен това се отделят допълнителните 1.2 млн. лв за осветление на улици и площади. Защо има нужда от още финансиране за тези дейности, при положение, че в момента тече търг за избор на изпълнител за поддръжка на столичното осветление, който е на стойност 73 млн. лв, обаче така и не стана ясно.

В резултат на актуализацията се намалява капиталовата програма на София с почти 2.5 млн. лв. С 1.18 млн лв се съкращват разходите, предвидени за изграждане и възобновяване на публични пространства в "Зона 2", в която влизат улиците "Шишман" и "6-ти септември". С 1.23 млн. лв. се орязват парите за "Зона 4", като основното перо е за ремонта на прострнството около катедралата "Св. Александър Невски".

Без промени в плана за детски градини

Най-голямо съкращение в разходите си общината прави за придобиването на сгради за детски градини - 9.4 млн. лв. Промени в плановете за строежа им обаче няма да има, защото те ще се изграждат с част от средствата, отпуснати от правителството на общината на обща стойност 65 млн. лв. Така освен сегашните планове, в капиталовата програма се добавят и още четири детски градини и три разширения и реконструкции на стойност близо 4 млн. лв.

Нови сгради се предвиждат в кварталите "Филиповци", "Павлово", Сеславци и Горна баня, а разширение на детска градина с три групи и обновяването ѝ ще се прави в район "Възраждане" за 672 хил. лв.

Опозицията - няма реформи

Предложената от ГЕРБ актуализация беше разкритикувана от опозицията за това, че не се мисли за по-мащабния ефект от кризата, както и че не са включени техни предложения.

"Изоставането на приходите е обективно, но трябва да се каже, че реформите също изостават", коментира общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. От БСП също бяха против предложението, тъй като според тях не са изпълнени предишни обещания, свързани с облекчения за хората и бизнеса, а независимият Борис Бонев подчерта, че нито едно от неговите предложения, свързани с увеличение на приходите, не е прието.

"Отхвърлихте предложението ми за сливане на петте дружества за пазари. Ако то беше станало, щяхме да спестим 2 млн лв от заплати. Не приехте и реформата за паркирането в София, която щеше да доведе до повече приходи за Центъра за градска мобилност. Казвате, че опозицията нищо не предлага, но като ви се дават предложения за оптимизация, отказвате да ги приемете", посочи той.

Така, предложението за актуализация мина с гласовете на ГЕРБ и ВМРО (общо 31), 17 гласа "против" и 8 "въздържали се".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар