🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще осигури 15 хил. безплатни климатика и газови котли при отказ от дърва и въглища

Заради малкото кандидати обаче общината може да не усвои финансирането от 34.2 млн. лв. по програма "Околна среда"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След множеството обещания за справяне с мръсния въздух Столичната община най-сетне обяви конкурс за фирми, които да доставят 25 хил. климатици, радиатори и нови печки за отопление на пелети и природен газ вместо на въглища и дърва. Поръчката е на стойност 34.2 млн. лв. без ДДС, осигурени по европейската оперативна програма "Околна среда", и цели ограничаване на замърсяването с фини прахови частици.

Дейностите трябва да бъдат завършени до края на 2023 г. Но това може да се окаже изключително трудна задача, тъй като желаещите да подменят старите си печки липсват. Причината пък е в това, че помощи се дават именно за дърва и въглища, поради което, макар и с безплатна нова печка, отоплението с природен газ например излиза по-скъпо.

По официални данни на общината с въглища и дърва в София се отопляват над 55 хил. домакинства.

Изпълнението е трудно

Заявеният брой на новите отоплителни уреди, които се поръчват, е 14 621, а радиаторите към тях - 11 023. С тях според общината ще могат да се оборудват 9300 домакинства, тъй като може да се кандидатства за няколко уреда наведнъж. Въпросът е ще има ли желаещите да подменят печките? В досегашните кампании кандидатите са двойно по-малко - 5506. От кметството се надяват броят им да нарасне след обявяването на втората покана за набиране на заявления, която ще стартира този месец.

Основната причина да няма кандидати за безплатна подмяна на старите уреди е притеснението, че така разходите за отопление ще станат по-големи. Проблемът е, че на практика общината предлага монтаж на нов уред, след което оставя гражданите да поемат разходите за използването му, които са много по-високи от тези за субсидираните с помощи дърва и въглища.

Макар и кампанията за подмяна на стари печки по програмите "Лайф" и "Околна среда" да стартира през 2019 г., и тази зима не се усети ефектът от нея.

Какво включва поръчката

Обществената поръчка с прогнозна стойност 34.2 млн. лв. е разделена на три позиции. Първата е за общо 8543 климатика от шест различни вида според капацитета на катализаторите. За тях общината е отделила 11.6 млн. лв. без ДДС. Условието е гаранционният срок на уредите да е поне 24 месеца.

Търси се и доставчик на 5285 камини на пелети със затворена горивна камера, камини с водна риза, пелетни котли и 9444 стоманени панелни радиатора с различни характеристики. Тяхната прогнозна стойност е 19.7 млн. лв. без ДДС.

Третата позиция е за общо 793 котела на природен газ и още 9444 стоманени панелни радиатора. Тяхната прогнозна стойност е най-ниска - 2.85 млн. лв.

Най-значим критерий за избор на изпълнител е цената - с тежест 80%, докато качеството е с 20%. Изискването към кандидатите е през последните три години да са доставили минимум 100 броя от съответните уреди. В условията се казва още, че в случай на удължаване или спиране на проекта срокът на рамковото споразумение може да бъде удължен, като в този случай е възможно новите уреди да бъдат доставени за над 4 години.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Излишно харчене на пари. Хората, които се топлят на дърва и въглища, просто не могат да си позволят по-скъпо отопление. Трябва да се определи прагът на енергийната бедност и хората с ниски доходи да получават помощи за отопление на електричество, газ и или пелети. Тогава те биха се съгласили да си сложат нови отоплителни уреди. И това трябва да се направи не само за София, а за цялата страна. Но ... пари няма. Няма, защото се крадат и пилеят стотици милиони. Ето и новогодишния ни подарък - 3 милиарда заровени в руско-турско-сръбската тръба. Даже прерязване на лентичка от наша страна нямаше.

    Нередност?
  • 2
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 3
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
Нов коментар