🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборни трусове и прегрупирания при извънпарламентарни формации

Трусове в обединението на Мая Манолова и партията на Цветан Цветанов. Ново гражданското сдружение ще се бори за гласовете на мюсюлманите

Пресконференция на "Системата ни убива" и "Изправи се.бг" за окупацията на Народното събрание.
Пресконференция на "Системата ни убива" и "Изправи се.бг" за окупацията на Народното събрание.
Пресконференция на "Системата ни убива" и "Изправи се.бг" за окупацията на Народното събрание.    ©  Георги Кожухаров
Пресконференция на "Системата ни убива" и "Изправи се.бг" за окупацията на Народното събрание.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месеци преди парламентарните избори една част от малките формации започнаха да се съюзяват за участие във вота, а при други започнаха драматични сътресения.

Трус в "Изправи се. БГ"

Седмица след като Мая Манолова подписа споразумение за съвместно участие на парламентарните избори с Отровното трио, от една от гражданските организации в платформата й "Изправи се.БГ" - "Системата ни убива", обявиха, че се дистанцират от обединението. Причината - майките на деца с увреждания не приемат партньорството за парламентарния вот на Манолова с триото. "Мили хора, не очаквайте от нас да подкрепим която и да е политическа или гражданска формация на предстоящите парламентарни избори, имаща нещо общо с т.нар. Отровно трио. Компромиси няма да правим, позицията ни е принципна и датира от 2018 г. Запознатите знаят, че не е безпочвена", написаха майките на фейсбук страницата на "Системата ни убива" преди няколко дни. Пред "Капитал" една от майките - Вера Иванова, обясни, че проблемът е по-конкретно с двама души от триото - адвокатът Николай Хаджигенов и PR експертът Арман Бабикян, и датира от преди две години. "По време на нашите протести с палатковия лагер пред Народното събрание през 2018 г. тогава Бабикян дойде при нас като човек, който иска да ни помогне, но на практика се опита да внедри в протеста негови хора, с които всъщност подготви нашата подмяна. Това дълбоко ни нарани, защото беше опит да се използва нашата кауза за политически цели", заяви Иванова. За Хаджигенов пък разказа, че той ги е подвел с едно дело срещу сегашния зам.-министър на социалната политика Адриана Стоименова: "Тя имаше изявления срещу нас и тогава той сам дойде и ни предложи да заведе дело, за което му дадохме пълномощни. Впоследствие се оказа, че той изобщо не е завел дело, и по тази причина ние пропуснахме всякакви срокове."

Иванова е категорична, че причината за разрива с Манолова е тази, а не напрежение около реденето на листите. Дори разказа, че са имали разговор с основателката на "Изправи се.БГ" за включване на представители на "Системата ни убива" в листите, но те са предложили вместо тях да бъде включен Никола Вапцаров, който беше активен участник заедно с тях в протестите срещу правителството през лятото. "Мая Манолова е фактор за нас и човекът, който беше през цялото време до нас, бореше се заедно с нас и ние не сме срещу нея. Но това са политически решения, а ние сме далеч от политиката. Ние подкрепихме Манолова за кмет на София, защото считахме, че тя ще реши проблемите на хората с увреждания като кмет на столицата, свързани например с достъпната среда", заяви Иванова. И уточни, че майките от "Системата ни убива" биха подкрепили всяка една политическа сила или организация, която поеме сериозен ангажимент, свързан с битката им за хората с увреждания.

Роене в "Републиканци за България"

Трус има и в партията на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България". Миналия четвъртък чрез мейл членове на формацията от Пловдив обявиха, че напускат партията, за да учредят нова - "Технократи за България". Мейлът беше изпратен от името на инж. Петър Петров, който се е подписал като бивш главен секретар на "Републиканци за България" за област Пловдив и бивш член член на екипа за секторна политика "Електронно управление" към партията. В него се казва, че причината за създаването на новата формация е, че на "пазара на идеи" не се предлага реалистичен технократски партиен проект, с ясни визия и стратегия за ускорен икономически растеж, а това е обективно незаета ниша в българското политическо пространство".

В съобщението се посочва също, че инициаторите на новата формация имат желание да си сътрудничат с партията, която напускат - "Републиканци за България", и с "Демократична България".

Ден след това беше разпратен втори мейл, в който се казва, че напускащите формацията на Цветанов ще имат разговор с председателя на "Републиканци за България" "за перспективите пред новия проект и предложението им за партньорство". "Капитал" потърси за коментар инж. Петър Петров, но той препрати за повече информация към негова сътрудничка, която помоли да се изчака до разговора в сряда, когато ще има по-голяма яснота около напускането на активистите от пловдивската организация на "Републиканци за България".

За гласовете на българските мюсюлмани

За разлика от разделенията във формацията на Цветанов и платформата на Мая Манолова две партии и бивши активисти на ДПС се обединиха в гражданско сдружение, за да участват в предстоящите парламентарни избори. То се казва "Движение за единство на народа" (ДЕН) и председател на управителния му съвет стана бившия министър на земеделието от правителството на Симеон Сакскобургготски - Мехмед Дикме, който напусна ДПС през 2007 г. Освен него в управителния съвет на ДЕН влизат председателите на Националното движение за права и свободи (НДПС) Гюнер Тахир и на Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) Орхан Исмаилов, който беше коалиционен партньор на "Воля" на последните избори за Европейски парламент. В ръководството на обединението влиза още кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който беше дългогодишен областен председател на ДПС в Шумен, а на последните местни избори спечели отново кметския пост от името на формацията на бившия председател на ДПС Лютви Местан - ДОСТ.

Партията на Местан не участва в гражданското сдружение, но в ръководната му структура има още един представител - Бюлент Хасанов, който оглавяваше листата на ДОСТ за евроизборите. От ДЕН планират да се явят на парламентарните избори с името на неправителствената организация, но най-вероятно ще използват регистрацията на двете партии - НПСД и НДПС.