🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Президентът смята гласуването по пощата за възможно, Тръмп остава без онлайн платформа

И още: Австрийският министър на труда подаде оставка заради обвинения в плагиатство; САЩ отменят ограниченията върху отношенията с Тайван

   ©  Георги Кожухаров

През снежния уикенд фокусът както на българските, така и на световните медии беше върху две основни теми: ваксинацията срещу коронавируса, която постепенно набира скорост в различните държави, и увеличаващия се натиск върху Доналд Тръмп. Великобритания съобщи, че може да достигне 2 млн. ваксинирани на седмица, а сред получилите първата доза вече са и кралица Елизабет и съпругът й принц Филип. Междувременно абсолютният лидер в тази област - Израел, съобщи, че започва да дава вторите дози на възрастните граждани. Страната вече е ваксинирала 19.5% от 9.7-милионното си население. България досега е ваксинирала близо 15 000 медицински лица, а през уикенда стана ясно, че на 13 януари ще получи и първите дози от Moderna.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Според президента гласуване по пощата е постижимо

Гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се, при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП "Републиканци за България", цитиран от агенция "Фокус". В неделя държавният глава се видя и с представители на друга извънпарламентарна партия - АБВ. Срещите са част от консултациите покрай организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори. Радев изключи варианта на този вот да има електронно гласуване. В същото време и "Републиканци за България", и АБВ се обявиха за по-късна дата на изборите.

Доналд Тръмп остава без онлайн платформа

Последвалите след щурма на Капитолия ограничения в социалните медии за американския президент Доналд Тръмп се затягат. Десет дни преди предаването на властта на Джо Байдън Тръмп загуби достъпа си до Twitter. От технологичната компания са закрили за постоянно профила на Тръмп, който имаше 90 млн. последователи, заради "риск от ново подстрекателство към насилие". Facebook също блокира профилите на Тръмп за неограничено време, поне докато властта не премине в ръцете на Байдън, тъй като "рисковете на президента да му бъде позволено да използва платформата ни през този период са просто прекалено големи". Други популярни онлайн платформи като Reddit и Discord пък трият страници и форуми, подкрепящи Тръмп. Apple и Google пък спряха достъпа до популярната сред поддръжниците на Тръмп социална медиа Parler от магазините си за приложения, а Amazon прекрати сървърната поддръжка на приложението. Във вече изтрити постове от официалния туитър профил на президента на САЩ Тръмп се е заканил в бъдеще да създаде собствена платформа, която не може да бъде заглушена. Така Тръмп остава без онлайн средство, през което да комуникира със света в последните 10 дни от мандата си. На теория управлението на Тръмп може да приключи дори по-рано - процедурата по импийчмънт може да започне още в началото на идната седмица, след като в петък стана ясно, че демократите от долната камара на Конгреса вече са подготвили необходимия текст и се готвят да го внесат. Ако процедурата успее, Тръмп ще загуби правото си да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

Австрийският министър на труда подаде оставка заради обвинения в плагиатство

Австрийският министър на труда, семейството и младежта Кристине Ашбахер подаде оставка заради обвинения в плагиатство в докторската си дисертация. Тя съобщи, че се оттегля, за да защити семейството си, като се оплака от "враждебност, политически агитации и атаки с невиждана сила". Експертът и блогър Щефан Вебере обвини Ашбахер, която е от Народната партия на канцлера Себастиян Курц, че е преписала една пета от дисертацията си "Изграждане на лидерски стил в иновативни компании" от други източници, както и част от дипломната си работа.

САЩ отменят ограниченията върху отношенията с Тайван

САЩ отменят самоналожените ограничения върху отношенията си с Тайван, заяви американският държавен секретар Майк Помпео. "Днес обявявам, че отменям всички тези самоналожени ограничения", се казва в изявлението. "САЩ взеха тези мерки едностранно, за да удовлетворят комунистическия режим в Пекин. Това приключи", коментира държавният секретар. Решението вероятно ще обтегне още повече отношенията между Вашингтон и Пекин. Според експерти администрацията на Джо Байдън по всяка вероятност ще поддържа досегашната политика към Тайван. Китай счита острова за отделена провинция, докато лидерите на Тайван твърдят, че са суверенна държава.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Ние не предвиждаме раздяла с никой. Нашият електорат, нашите избиратели, нашата партия, ние си харесваме господин Пеевски и смятаме, че господин Пеевски направи много и за страна, за хората, особено в пандемичната криза, а за нашия електорат да не говорим, Не знам кога Борисов е прав - когато казва, че Пеевски е свършил много по отношение на много неща като яснотата за собствеността на медиите със законите, които е внасял, или за направеното в хода на пандемичната криза, или когато казва, че бяга от него като дявол от тамян."

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред БНР

СНИМКА НА ДЕНЯ

Бурята "Филомена" покри части от Испания под дълбока покривка сняг. Пътният, влаковият и въздушният транспорт бяха засегнати. Столицата Мадрид е една от най-сериозно ударените области. Спасители помогнаха на 1500 души там, заседнали в снега с колите си, а полицията се намеси, за да спре масов бой със снежни топки на една от магистралите.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Първата работна седмица след празниците завършва с приблизително същия брой нови случаи на коронавирус като предходната - около 5500, но при двойно повече направени тестове - около 61 хил. Така делът на положителните изследвани спада до под 10% от всички. Плавно намалява броят на хоспитализираните и към неделя около 4200 души са в болница, 380 от които в интензивни отделения. Жертвите за седмицата са 443, което е най-малкия брой от средата на ноември 2020 насам.

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19 на Moderna ще пристигне в България на 13 януари, сряда, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Американската компания е уведомила представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор.

Белгия удължава изискванията за задължителен PCR тест и задължителна 7-дневна карантина за пристигащите в страната до 19 февруари 2021 г. Отрицателният тест трябва да е направен не повече от 72 часа преди пристигането. Резултатите от бързи тестове за антиген или антитела не се признават. За пътуващите със самолет контролът за отрицателен PCR тест се извършва още при чекиране и качване на борда.

Германската провинция Хесен въвежда от 9 януари 2021 г. изискване за отрицателен тест за всички влизащи от рискови региони, каквато е и България, съобщиха от Министерството на външните работи. Гражданите могат да се тестват и непосредствено след пристигането си във федералната провинция.

Националният оперативен щаб за коронавируса ще следи за отклонения от плана за ваксинация и нарушенията ще бъдат наказвани, каза пред БНР главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Коментарът му беше по повод ваксинацията на общински съветници в Сандански, без те да са сред лицата, които подлежат първи на ваксинация. По случая здравният министър нареди проверка. От думите на Кунчев не стана ясно какви могат да са наказанията.

Учениците в Австрия ще бъдат масово тествани за коронавирус, когато присъствените учебни занятия бъдат подновени, каза министърът на образованието Хайнц Фасман. На първо време тестовете ще се правят всеки понеделник, а ако моделът се окаже успешен, такива ще има и в четвъртък. За целта са закупени 5 милиона бързи тестове, които ще са безплатни. Проверката обаче няма да е задължителна, като за децата до 14 години е необходимо писмено съгласие от родителите.

Дания затяга правилата за влизане в страната и препоръчва да се избягва пътуване зад граница, предадоха световните агенции. Правилото влиза в сила от днес. Целта е да се избегне внасяне на новите мутации на коронавируса, засечени във Великобритания и Южна Африка. Влизането в Дания се ограничава само до хора с основателна причина и отрицателен тест, направен до 24 часа преди влизането в страната.

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ Филип са били ваксинирани срещу коронавируса, съобщиха от Бъкингамския дворец. В съобщението не се уточнява коя ваксина са получили от кралското семейство. Кралицата, която е на 94 г., и принц Филип (99 г.) попадат в групата на хората, които получават ваксината с приоритет.

КАКВО СЛЕДИМ

Ще се разхлабят ли мерките срещу коронавируса

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат противоепидемичните мерки и след 31 януари, или по-рано да бъдат облекчени, каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас - в училище.

Стартира данъчната кампания на НАП

На 10 януари стартира тазгодишната данъчна кампания на НАП, като физически лица имат срок до 30 април да декларират онлайн, в офис на НАП или по пощата доходите, които са получили през 2020 г., и да заплатят дължимия данък, ако не са го правили през годината. Всеки, който подаде онлайн декларация до 31 март 2021 г., може да се възползва от 5% отстъпка върху данъка за довнасяне (но не повече от 500 лв.). За еднолични търговци и земеделски стопани срокът е удължен до 30 юни, тъй като те се съпоставят с дейността на фирмите. Самоосигуряващите се лица подават годишната си данъчна декларация само онлайн, с персонален идентификационен код (ПИК), който може да бъде издаден за минути от офис на НАП.

Джо Байдън ще представи нов пакет от стимули

Новоизбраният американски президент Джо Байдън се очаква да представи в четвъртък нов пакет стимули в подкрепа на икономиката. В него се очаква еднократните стимули за американците да бъдат увеличени, обезщетенията за безработни да са по-големи, а местните власти и малкият бизнес да получат подкрепа.

OUT_OF_OFFICE

Театър

11.01 Кратката повест на руския писател Фьодор Достоевски "Бели нощи", писана през септември - ноември 1848 г. и носеща подзаглавие "Сантиментален роман. Из спомените на един мечтател", оживява на театрална сцена. Драматургичната версия е на Надежда Колева и Румен Драганов, които също са част от актьорския състав заедно със Стефан Саръиванов.

В "Сфумато", 19:00 ч.

Изложба

до 7.02 Текстил - изкуство и дизайн. В края на 2020 се навършиха 60 години от основаването на катедра "Текстил - изкуство и дизайн" в НХА, което е повод за важна изложба. Тя цели да покаже развитието на специалността в исторически план, както и на нейния принос за обогатяването на художествения живот в страната, културата и състоянието на текстила през годините до днес.

В "Квадрат 500"

С деца

до 15.03

Интерактивната изложба Living Dragons Wintertale включва над 20 анимирани дракона от приказки, древни митове на Изтока и Запада, фентъзи книги, филми и видеоигри са изложени в изграден парк на открито за радост на всички малки и пораснали деца.

В парк "Възраждане", от понеделник до неделя: от 10:00 ч. до 20:00 ч. Билети на място

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 2

    Догодина САШ задължително ще подминат 111-тото ни място по свобода на словото...

    Щабът на Тръмп също е баннат завинаги в Туитър, защото са боядисали синьото им пиле в червено и на мястото на оченцето са сложи жълти сърп и чук.
    Жестока подигравка, че днешна Америка е СССР 2.0 с всичката му демагогия!
    И реакцията на туитърджиите си е като при комунизма: има Туитър акаунт - има проблеми, няма Туитър акаунт - няма проблеми.

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • + 1

    Технологичните гиганти цензурират президента на най-великата демокрация? След "1984" трябва да чакаме "2021".

    Нередност?
  • 3
    bigman_1 avatar :-P
    BGman

    На бай Дончо не само туитъра ще му спрат, ами тока...ще кара на свещи в затвора...

    Нередност?
Нов коментар