🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Щурмът на Капитолия - неуспешен, но с важни последици; Георги Гергов е изключен от БСП

И още: Групата за мониторинг в европарламента пак обсъжда ситуацията в България; първите ваксини на Moderna пристигат в България на 11 януари

Светът наблюдава в шок и ужас събитията във Вашингтон, а Америка се срамува - такива бяха оценките на водещите от основните новинарски канали, които предаваха щурма на американския Конгрес от привърженици на президента Доналд Тръмп, започнал в сряда вечерта. Метежът продължи с обсада на сградата до късно през нощта, въвеждане на вечерен час в американската столица и превръщането на Тръмп в "най-изолирания президент досега".

Събитията в САЩ, които затъмниха всичко останало, случващо се на политическата сцена в международен и национален план, предизвикаха множество коментари от изтъкнати политически лидери от всички континенти с основното послание, че мирното предаване на властта след избори стои в основата на демокрацията. Водещи политици определиха случващото се като метеж и опит за преврат, провокиран от действащия президент, които неминуемо ще имат дългосрочни последици. Как САЩ ще дават оценка на изборите в Беларус или Венецуела, след като не могат да гарантират мирната смяна на властта на местна почва, бе въпрос, който през нощта прозвуча в коментар на CNN. Дори Турция призова американците да проявят зрялост при разрешаване на кризата по разумен начин.

От България засега единствено външният министър Екатерина Захариева реагира на събитията във Вашингтон с коментар в Туитър, с който осъжда атаката срещу Конгреса и заявява, че насилието никога не е решение.

Засега премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев не са коментирали събитията във Вашингтон, но пък и днес продължи задочният им диалог състоящ се във взаимни обвинения за това кой иска да бави датата на изборите, оправдавайки се с пандемията и кой има интерес от това.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Тръмп направи неуспешен опит за преврат в САЩ

Сенатът в САЩ официално потвърди победата на демократа Джо Байдън на изборите през ноември. Това обаче се случи, след като в продължение на часове привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса, превзеха за кратко залата за гласуване, а самите сенатори бяха изведени в безопасност. Общо четирима души са били убити по време на сблъсъците.

Малко преди това Тръмп говори пред поддръжниците си, като обяви, че никога няма да признае загубата си. Според него резултатите са били фалшифицирани, а основната причина да го твърди е, че той водеше в най-важните щати в продължение на няколко часа след изборите през ноември, но гласовете по пощата обърнаха крайния изход и направиха Байдън президент. Уолстрийт се повиши в сряда - този път с надеждата, че Байдън ще прокара нов и по-голям спасителен пакет за икономиката, която пострада тежко от коронавируса.

Случилото се е важно по няколко причини:

  • Няма аналог в историята. Тръмп е първият президент в историята, който кара свои поддръжници заедно с конгресмени и сенатори да отхвърлят вот на избори. На практика случилото се вчера може съвсем лесно да бъде наречено опит за преврат.
  • Републиканската партия се оказа между чука и наковалнята. Все повече сенатори и конгресмени, които до онзи ден бяха лоялни на Тръмп, се отдръпват от президента, който остава популярен сред поддръжниците на партията. Последваха и оставки на представители на Белия дом.
  • Съществува вероятност, макар и минимална, Тръмп да си тръгне предсрочно, макар да му остават едва 13 дни като президент. Щурмът срещу Конгреса дава достатъчно основания за втори импийчмънт на Тръмп - сигурен в Камарата на представителите и несигурен в Сената. Въпросите тук са дали има достатъчно време и дали това няма да ескалира ситуацията в страната още повече. Както стана ясно в сряда, в САЩ има хиляди хора, които са готови да се бият и дори умрат за президента.
  • Освен всички други правни проблеми, които очакват Тръмп след края на мандата му, той може да бъде преследван и за престъпления срещу републиката заради отказа от мирен преход на властта.
  • Тръмп трябва да слезе от длъжност на 20 януари, когато ще бъде сменен от Джо Байдън. Настоящият вицепрезидент Майк Пенс, който не изпълни исканията на Тръмп да блокира встъпването в длъжност на Байдън, ще бъде сменен от Камала Харис.

Георги Гергов официално бе изключен от БСП

Националният съвет на БСП официално изключи от партията бизнесмена и лидер на пловдивската организация Георги Гергов. Това е станало "на подпис", тъй като заради противоепидемичните мерки органът от 185 души не може да заседава, съобщиха от "Позитано" 20. Това е последната стъпка по изключването на Гергов от партията, след като два дни по-рано то бе предложено от Изпълнителното бюро на "Позитано" 20.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Какво общо имам аз с Пеевски?"

Този въпрос риторично зададе премиерът Бойко Борисов, след като изненадващо се вклини в редовния седмичен брифинг на здравния министър за състоянието на пандемията у нас, само за да отговори на вчерашна реплика на президента Румен Радев: "Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и политиката".

Отговорът на Борисов: "Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Мога!" Премиерът напусна брифинга, без да отговаря на въпроси.

КОРОНАНОВИНИТЕ НАКРАТКО

Малко над 1000 случая на коронавирус при близо 10 хил. теста са отчетени за последното денонощие, като така делът на положителните се запазва около 10%. В болници лежат общо 4286 души, като този притеснителен показател плавно върви надолу. Броят на хората в интензивни отделения пада под 400 души за първи път от края на ноември насам. Починалите са 57 души за последното денонощие.

Въведените мерки остават без промяна засега, стана ясно по време на днешния брифинг на щаба. Здравният министър определи като изключително позитивни данните към момента и обясни, че в края на следващата седмица - на 14 или на 15 януари ще бъде направен анализ на данните и ефекта от връщането на малките деца в градините и училищата. В понеделник на среща с образователния министър ще се обсъди кога и по-големите ученици да се върнат обратно в клас.

Три области в България - Кърджали, Разград и Габрово, излизат извън червена зона (със заболеваемост от над 120 души на 100 хиляди население за последните 14 дни) и се връщат в оранжевата зона (между 60 и 120 болни на 100 хил.), сочи седмичният анализ на данните към 3 януари. Властите обаче вече предупредиха, че е възможно част от данните да не са напълно актуални заради почивните дни.

Здравните власти очакват на 11 януари да пристигнат първите 2 хил. дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna, която стана втората одобрена за употреба в ЕС след тази на Pfizer/BioNTech. По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов през следващите месеци България трябва да получи общо 500 хил. дози от тази ваксина, достатъчни за 250 хил. души.

Премиерът, здравните власти и кметът на Перник решиха, че предстоящите сурвакарски игри в Перник могат да се проведат. За целта ще бъде създадена организация със спазване на необходимата дистанция и носене на маски. Борисов изиска от здравния министър и НОЩ изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите "символни" празници.

Израел затяга мерките "за последно" в полунощ в опит да забави разпространението на заразата, докато напредва с бързи темпове с ваксинирането на населението. Повечето училища и предприятия ще бъдат затворени, публичните събирания ще бъдат ограничени, както и общественият транспорт за срок от две седмици. За малко повече от две седмици в страната са ваксинирани близо 17% от 9-милионното население, но и случите за това време растат рязко.

Японското правителство обяви извънредно положение от утре до 7 февруари в столицата Токио и нейните околности - район с население от 37.2 млн души, заради бързото увеличаване на случаите на коронавирус. Очаква се ресторантите и баровете да бъдат задължени да спрат да продават алкохол в 19 ч. и да затварят в 20 ч. Излизането вечер няма да е препоръчително освен по неотложни причини. Фирмите ще трябва да насърчават дистанционната работа.

Англия и Уелс регистрират през 2020 г. най-високата смъртност от повече от век насам, като COVID-19 доведе до близо 604 хил. смъртни случая през последните 52 седмици, което е със 73 хил. или 14% над средния показател за последните пет години. От 1900 г. насам има само една година, в която показателят на смъртността е достигал 600 хил. - през 1918 г., когато избухва пандемията от испански грип.

КАКВО СЛЕДИМ

Групата за мониторинт в европарламента отново обсъжда ситуацията в България

За пореден път в петък Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент ще обсъжда проблемите в България със спазването на основните права, работата на институциите, свободата на медиите и др. В групата влизат 14 евродепутати, сред които и българката Елена Йончева. Първото разискване за България беше на 28 август 2020 г., на него бе поканен премиерът Бойко Борисов, но той бе първият европейски премиер, който не уважи поканата. Вместо него в заседанието участваха вицепремиерът Екатерина Захариева и други представители на институции, които не успяха да отговорят удовлетворително и в България бяха получени 29 допълнителни конкретни въпроса, свързани с разследвания на прокуратурата, проблемите на съдебната система, свободата на медиите, спазването на основните права на гражданите и др. И на тези въпроси българските власти не дадоха задоволителни отговори.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Кой е шаманът на QAnon от щурма в Капитолия

Сред всички сюрреалистични образи, нахлули снощи в Капитолия, разпознати като членове на крайнодесни групи и конспиративни общества, един се открои особено - голият, татуиран мъж с боядисано лице, мека космена шапка и рога, който носеше американското знаме на копие. Той видимо бе сред лидерите на тълпата, а в един момент седна и на стола на председателя на Сената. Това е 32-годишният Джейк Анджели от Аризона, известен активист на особено интригуващата теория на конспирацията, наречена QAnon, който нарича себе си "шаманът на QAnon". Конспирацията се роди в периода 2016-2017 г. Последователите й вярват, че Америка е управлявана от "дълбока държава" - мистериозен кръг педофили и сатанисти около Демократическата партия, които държат в плен хиляди деца. Лидер на конспирацията е мистериозният Q, който праща закодирани и тайнствени съобщения на последователите си в криптирани чатове. QAnon подкрепя Тръмп, тъй като вярва, че той единствен може да се справи с "дълбоката държава". Някои от последователите на движението дори вярват, че самият Тръмп може да е Q и виждат в думите и жестовете му през медиите закодирани съобщения до последователите му.