🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ЕС одобри и ваксината на Moderna, Демократите в САЩ са на път да овладеят и Сената

И още: Правителството обеща 4 хеликоптера "Кугър" за спасителни операции; икономическата активност в еврозоната се забави повече от очакваното

Глоба от 1000 лева ще получи кметът на Калофер Румен Стоянов заради провелото се при пълно отсъствие на противоепидемични мерки ритуално мъжко хоро в студените води на Тунджа по повод Богоявление.

А в София продължиха горещите (и безсмислени) политически разпри за датата на предстоящите избори. В днешния епизод Борисов и ГЕРБ обвиняват президента, че иска да смени датата, и са на мнение, че 28 март е датата, която трябва да се отстоява, а Радев от своя страна определи като безочие твърдението на премиера, че президентът е този, който иска да отложи изборите. В тази размяна на реплики липсва разговор по същество как да се гарантира безопасността и здравето на гражданите по време на вота.

Затова пък Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе със становище и препоръки как да се гарантира правото на безопасно гласуване, направени на базата на проучване на практиките от други страни. Според обществения съвет максимален брой дейности по подготовката на изборите трябва да се проведат онлайн. За безопасността край урните препоръчват използването на всички лични мерки за защита (маски, ръкавици, защитни екрани, дезинфектанти), контрол върху реда на чакащите пред секцията и периодична дезинфекция и проветряване на помещенията. За хората, поставени под карантина или в самоизолация, едно от предложенията е за подвижна избирателна кутия и мобилна СИК, която да посещава хората по домовете им. Друга възможност е гласуване по пощата. За тези алтернативи обаче са нужни промени в Изборния кодекс, за каквито е спорно има ли време.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Европейската агенция по лекарствата одобри и ваксината на Moderna

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча днес използването в ЕС и на ваксината срещу коронавирус на американската компания Moderna. Очаква се ЕК бързо да издаде разрешението за пускане на пазара и така официално ще има втора одобрена ваксина в ЕС след тази на Pfizer/BioNTech. Решението идва на фона на изострено напрежение в целия ЕС, заради силно ограничения брой на ваксините за Общността, осигурени от общите договори на ЕК, докато страни като Израел и Великобритания успяха да си набавят много по-големи количества чрез индивидуални договори с производителите. Надеждите сега са, че новата ваксина ще даде известен тласък на имунизационните кампании в ЕС, въпреки че производството й засега далеч не е така мащабно, че да задоволи бързо нуждите.

Ваксината на Moderna премина успешно през голямо клинично проучване, на което показа ефективност от 94.1% и висока степен на безопасност. В него участваха близо 30 хил. доброволци, повечето на възраст над 18 г. Заради това и ЕМА препоръчва поставянето й на хора над 18 г., докато тази на Pfizer се препоръчва и за хора над 16 г.

Kризисен PR: правителството обеща 4 хеликоптера "Кугър" за въздушно спасяване

Четири от военните хеликоптери "Кугър" ще бъдат преоборудвани и използвани за медицинска евакуация по въздух, стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес. Отделно е започнала и процедура за обявяване на поръчка за закупуване на нов хеликоптер с европейски средства, като според експерти той едва ли ще дойде преди 2023 г. Намеренията на правителството обаче изглеждат повече като кризисен пиар. Те идват няколко дни след като спасителни акции в Стара планина отнеха повече от 10 часа за достигането до бедстващи туристи, а представители на ПСС съобщиха, че при наличието на специализирани хеликоптери това е щяло да отнеме около час-два. Публично недоволство предизвикаха и обиколките на Бойко Борисов с хеликоптер над строящата се магистрала "Хемус". От няколко години България няма медицински хеликоптер и е единствената държава в ЕС без такъв.

  • Намеренията на правителството сега съвпадат и с изтичането на 3-годишния договор за поддръжката на хеликоптерите "Кугър". Тоест - на последното си заседание МС не е одобрило конкретен бюджет или план за преоборудване на машините, а просто принципно намерение и готовност това да се случи.
  • По данни на "Капитал" в момента от 12 кугъра летят 1-2, като другите са в добро състояние, но не са минали междуремонтно обслужване. Освен това трябва да се изчисли и колко ще струва преоборудването им, за чия сметка ще е и дали изобщо това преоборудване е изгодно и работещо.
  • Военните препоръчват хеликоптерите да останат в базите Крумово, Враждебна, Чайка и Долна Митрополия, където има изградената инфраструктура и ще може да се покрие цялата страна. Като срещу това най-вероятно ще поискат част от поддръжката на машините да се поеме от здравното министерство.
  • Всичко това и с оглед на изборната година подсказва, че въздушно спасяване с кугъри няма да има и през тази година.

Демократите в САЩ са на път да спечелят Сената

Демократите в САЩ спечелиха един от двата балотажа за сенаторски места в щата Джорджия и водят във втората надпревара, което би изравнило броя на сенаторите от двете големи партии до 50:50. При равенство между броя сенатори демократи и републиканци обаче решаващият глас ще има вицепрезидентът, а при новия президентски мандат това ще бъде демократът Камала Харис. Така демократите на практика ще държат освен Белия дом, и Сената, и Камарата на представителите, макар и с малки мнозинства.

Икономическата активност в еврозоната се забавя повече от очакванията

Икономическата активност в еврозоната се е забавила в края на миналата година повече от очакванията, след като наложените отново мерки за карантина за справяне с коронавируса засегнаха доминиращия сектор на услугите. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit за декември, който се възприема за добър показател за икономическото здраве, се повиши до 49.1 пункта от 45.3 пункта през ноември. Очакванията обаче бяха за 49.8 пункта, като границата от 50 разделя ръста от спада. "По-специално активността в сектора на услугите е спаднала по-рязко, отколкото показваше по-ранната бърза оценка на PMI, тъй като все повече страни затегнаха мерките срещу нарастващия брой случаи на вируса", казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit. PMI на услугите е бил 46.4 през декември - това е ръст спрямо ноември, но по-зле от предварителната прогноза за 47.3 пункта. Според Уилямсън по-лошото може да предстои, преди нещата да се подобрят, особено след като последните данни от проучването отразяват ситуацията преди новините за новия, по-заразен щам на вируса.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката"

Президентът Румен Радев пред журналисти

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

С плавното връщане към ежедневния работен ритъм на хората и лабораториите се наблюдава и леко повишаване на броя положителни проби на новозаразени. За последното денонощие при направени 11 456 теста положителните са 1310, или 11.43%. Това е с 2% повече от предходното денонощие и с 13% повече спрямо предния понеделник. Добър знак засега е, че продължава да намалява броят на настанените в болница. Те вече са 4286, като в интензивни отделения са 393, а 67 са жертвите за деня.

Повече от 20% от малките и средните предприятия в България имат затруднения с възстановяването на производството заради COVID кризата. С необслужвани банкови кредити са повече от 75% и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитие. Това показват данните от проучване на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, цитирано от БНР.

Израел ще затегне в полунощ на четвъртък и петъкмерките за 14 дни в цялата страна, за да ограничи резкия ръст на случаите от последните две седмици, въпреки че страната е шампион по ваксиниране и дози са получили близо 17% от населението. Ако Израел успее да запази темповете, страната може да излезе от COVID кризата още през февруари. "Призовавам всички граждани на Израел: Нека направим едно последно усилие. Така ще сме първите в света, излезли от коронавируса, и ще отворим икономиката си", каза премиерът Бенямин Нетаняху.

Китайските власти не разрешиха на екип от СЗО, който трябва да изследва произхода на коронавируса SARS-CoV-2 в Ухан, да започне работа на място, потвърди генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус. Китай оспорва тази информация и твърди, че още се уточняват подробности за визитата, вкл. датата за нея, въпреки вече обявеното й начало, което трябваше да е днес. Вече година Пекин възпрепятства по бюрократичен начин разследването на място, с което засилва подозренията и спекулациите около произхода на вируса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Ким Чен Ун призна за провал на петилетката

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призна за сериозни грешки по време на конгреса на управляващата работническа партия. Според материал на държавната новинарска агенция KCNA Ким е заявил във встъпителната си реч, че целите за развитие, обявени на последния конгрес на партията през 2016 г., "до голяма степен не са постигнати в почти всички области". Ким обеща партията да намери нов начин да "осъществи голям скок напред". На конгреса трябва да бъде представен нов петгодишен план. Ким Чен Ун е на власт от 9 години и в момента се сблъсква с огромни проблеми - икономиката на страната е силно засегната от пандемията на коронавируса и последвалото затваряне на границата с най-важния й търговски партньор Китай. Поредица от природни бедствия и международни санкции също засегнаха изолираната държава.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Ако някой се беше сетил да продава бира и пуканки за онлайн гледане на американските избори, пари щеше да направи!

    В Джорджия едно към едно се повтаря същата клоунада, като на президентските! При преброяване на 90-91% от бюлетините водят двамата републиканци, но в пряк ефир им "изчезват" 5000 гласа и при 95% вече чудодейно напред са демократите...:
    https://twitter.com/Antifearmnger/status/1346677102561652736

    Великата CNN хич не се притеснява да демонстрира как изведнъж републиканските 774 хил. гласа - и фокус-мокус! - стават 742 хил:

    https://twitter.com/SamuelA20018390/status/1346632387178999809

    Щом обявената за най-великата демокрация прави съвсем открито такива ишерети, какво ли ни чака нас напролет, когато Барба Ганьос ще си прави избори...

    Нередност?
  • 2
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
Нов коментар