Първи протест на ресторантьори. Искат да работят и държавата да ги компенсира

Управляващите планират да ги отворят от 1 март и чак сега се забързаха с помощите към фирми и служители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ние сме неплатен протест, отдавна не са ни плащали", "Нашите искания са чисто човешки, дори не браншови", "Не искаме изпросени европейски пари, а отворени врати", "Няма работа, няма пари, има само лъжи". Такива реплики и надписи на плакати можеха да се видят в сряда в София на обявения преди седмица национален протест на собственици и служители на затворените покрай корона кризата заведения.

През последните дни организациите в сектора и правителството "се разминаха" с цял месец в исканията и предложенията как ще работи този бранш: ресторантьорите настояват да отворят от 1 февруари, а здравният щаб - от 1 март. Недоволство има и заради обещаните, но забавени компенсации за сектора и служителите в него, чиито разплащания тръгнаха в последната седмица. Баровете не работят от края на октомври, а ресторантите - от края на ноември, като имаше и пролетно затваряне за месеци.

В сряда акцията на ресторантьорите бе подкрепена и от други затворени или свързани с тях бизнеси - сред протестиращите в София имаше служители на детски кътове и центрове, фирми от земеделието и храните, музикалната индустрия, дистрибуцията, хазарта.

Протест със заявка за нов протест

Обявеният преди седмица протест на ресторантьорите събра няколко стотици души в сряда в София и премина без напрежение. Сред събралите се в "триъгълника на властта" между Министерския съвет, парламента и президентството имаше представители на бизнеса от София, Пловдив, Благоевград, Бургас и други градове. Освен за отваряне протестиращите искаха бързо финансиране. Допреди седмица, когато бе обявено, че предстои протест, в бранша бяха получили единствено част от парите по схемата от 24 лв. на ден плащане за служителите от затворени бизнеси за ноември и никакви средства по другата компенсаторна мярка, която трябва да осигури помощ от 20% от оборота за "затворените" месеци.

В сряда стана ясно, че сдруженията, организиращи протестите - Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България, не са се отказали от идеята за "протестно отваряне" на 1 февруари. От двете организации съобщиха, че на тази дата ще има ресторанти и обекти, които ще приемат клиенти по примера на протестна акция срещу корона мерките в Италия. "Отваряме протестно на 1 февруари", каза по-рано пред деня председателят на сдружението на заведенията Емил Коларов пред БНТ, като от думите му стана ясно, че ако им бъдат наложени глоби от властите, те ще бъдат обжалвани по съдебен ред.

Властта се разбърза със забавените компенсации

Междувременно правителството е започнало да изплаща забавените компенсации за сектора в последните дни. Обявената в началото на седмицата първа порция от финансирането с процент от оборота вече е преведено от агенцията за приходите, като е достигнало до над 2200 фирми и е за над 22 млн. лв. По тази схема са отделени общо 156 млн. лв. В сряда БНР съобщи, цитирайки информация от социалния министър Деница Сачева, и че изоставането в изплащането на компенсациите на работници в затворените бизнеси вече се наваксва. За ноември и декември вече са превени 10 млн. лв. на 37 хил. работещи, които са в принудителен неплатен отпуск при кандидатствали около 42 хил. Помощ е била отказана на 3 хил. души, тъй като не отговарят на условията, стана ясно от информацията.

Повече по темата за загубения бизнес на заведенията четете в петъчния брой на "Капитал"