Ресторантьорите обмислят "протестно отваряне", ако дейността им бъде спряна и след януари

Браншът твърди, че до момента не са изплатени обещаните от правителството компенсации

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на започналия публичен дебат за евентуалното разхлабване на противоепидемичните мерки напрежението в "забранения" ресторантьорски сектор се повиши рязко. Браншови организации дадоха знак, че са готови за протестно отваряне на заведенията по примера на други европейски държави, ако дейността им продължава да бъде стопирана. Те твърдят, че към момента до бизнеса не са стигнали обещаните от властта компенсации.

Засега сигналите от правителството какво предстои са доста противоречиви. В понеделник туристическият министър Марияна Николова съобщи в интервю, че ще се разглежда вариант ресторантите да отворят при ограничена заетост и работно време, но впоследствие здравният министър Костадин Ангелов каза, че "това, че някой може да заяви с най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени".

На прага на протест

В последните седмици в няколко западноевропейски държави сдружения на заведения обявиха, че обмислят варианти за протести заради блокираната си дейност, като в Италия кафенета, ресторанти и барове дори отвориха "без разрешение" с искане за смекчаване на корона мерките. В понеделник стана ясно, че подобен вариант се обсъжда и на българска почва, като поводът е липсата на яснота кога ресторантьорският бранш ще успее да заработи, както и обещаните от правителството, но неизплатени обезщетения за бранша.

Според председателя на сдружението на заведенията в България Емил Коларов в момента нито един представител на сектора не е получил компенсацията от 20% от оборота, за която бе обявено през декември, че ще се кандидатства "по бърза писта" в Националната агенция за приходите, тъй като там има налична счетоводната информация от фирмите. Причината била, че няма получена европейска нотификация за помощта. Нещо повече - информацията сочела, че досега са подадени около 6 хил. заявления, но за един месец са обработени само 1500 от тях, твърди Коларов.

"Помощта от 24 лв. за служителите на заведенията също се бави. Едва миналата седмица платиха сумата за ноември, за декември не е ясно кога ще бъдат получени от хората", казва още той.

В действителност в началото на декември икономическият министър Лъчезар Борисов обяви, че целта е помощта за процент от оборота да бъде изплатена в рамките на месеца. Впоследствие уверението беше, че парите ще бъдат преведени в рамките на седмица след получаване на европейската нотификация. А подпомагането от 24 лв. на ден за служителите и работници от затворените бизнеси трябваше да бъде разпределено за коледните и новогодишните празници.

Кога ще бъдат отворени

Сега исканията на бранша са дейността на заведенията да бъде разрешена. А в момента и двете браншови организации в сектора - сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, се допитват до членовете си как да действат, като се обмисля вариант и за "протестно отваряне", подобно на Италия.

В свое изявление Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за "незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане веднага на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите".

"Скоро ще стане една година. откакто бизнесът е спрял реална дейност. Няма фирми с подобни резерви дори в световен план", казват още от сдружението, откъдето допълват, че неслучайно "авиокомпании, туроператори, екскурзоводи, хотели и заведения по света получават помощ неколкократно и при това в необходимия размер, за да оцелеят", но в България мерките са "недостатъчни, бавни и тромави".

Държавата все още се чуди

В последните дни се водят публични разговори как ще продължи да функционира държавата в условията на пандемия и след края на януари, докогато е заповедта за ограничителните мерки на здравния министър. Очакванията са мерките да бъдат смекчени, но засега с фокус евентуално връщане в клас и на по-големите ученици, които в момента са на дистанционно обучение.

В понеделник туристическият министър Марияна Николова обяви, че ще се обсъжда вариант заведенията да могат да отворят при работа на капацитет 50% и до 22 часа. Другата опция била да приемат клиенти с предварителни резервации, стана ясно от думите на Николова пред БНТ. Малко по-късно обаче здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от dnevnik.bg, съобщи, че "ресторантьори и хотелиери са много важен бранш, но те не са ни приоритет в момента". "Това, че някой може да заяви на най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени", каза още той, допълвайки, че приоритетите на властите са здравето, образование и спортът.

В края на октомври бяха затворени дискотеките и нощните барове, а в края на ноември - и всички останали заведения. Правителството разреши преди коледните празници отваряне на ресторантите в хотелите, но при условие че работят само за гостите им, при спазване на отстояние и до 22 часа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 3

    Вероятно ще им трябват клиенти - протестанити и по един инспектор отвънка.
    Милко Калайджиев вече е готов за протестиращ озвучител.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Таман народа свикна без кръчми и трябва пак да се учи ...

    Нередност?
  • 3
    ycg14581128 avatar :-P
    ycg14581128
    • - 1
    • + 2

    Тогава ще ядат големия - ще ги затворят до есента и пак други ще са виновни.

    Нередност?
Нов коментар