🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Субсидията за ресторанти и фитнеси ще е 20% от оборота, а за туризъм и молове - 10%

Максималната помощ ще бъде 150 хил. лв. и ще бъде изплатена след одобрение от Брюксел

Затворените от частичния локдаун фирми в края на ноември вместо финансовата помощ от 156 млн. лв. получиха нова дата - 21 декември, от която ще могат да кандидатстват за обещаните им между 10 и 20% от месечния оборот.

При обявяването на ограниченията на 25 ноември правителството даде заявка, че ще предложи компенсации за затворения бизнес възможно най-скоро, но след това имаше няколко отлагания на мерките. Сега министърът на икономиката Лъчезар Борисов твърди, че това е окончателният срок, в който схемата за субсидиране ще заработи.

В обхвата на новата мярка попадат само описаните в заповедта на здравния министър търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, барове, кръчми и др. За помощта от 10% ще могат да кандидатстват фирмите от секторите търговия и туризъм, а всички останали ще получат 20% от оборота. И в двата случая максималната стойност на подпомагането е 150 хил. лв. Как са били избрани секторите за тази диференцирана подкрепа не стана ясно.

Кандидатстването

Фирмите ще могат да подават документи в рамките на две работни седмици в Националната агенция за приходите (НАП), която ще ги обработва и след това ще изплаща съответните суми като процент от оборота.

"Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите", заяви премиерът Бойко Борисов, а малко по-късно икономическият министър Лъчезар Борисов, и изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова дадоха повече подробности за критериите и реда на кандидатстване. Пълният набор с документи ще бъде публикуван в понеделник.

Формулярът за кандидатстване ще бъде опростен, а плащанията ще станат след нотификация на мярката от ЕК, въпреки че критериите по нея ще бъдат публикувани в началото на идната седмица. "Правим всичко възможно това да се случи в рамките на самото кандидатстване", каза Лъчезар Борисов.

Най-общо - всяко предприятие ще може да иска субсидия за всички от засегнатите му обекти. Ако например става въпрос за верига, при която е затворен само един от тях, то заявление за подпомагане ще се подава само за него.

10% или 20%?

От НАП обясниха, че за база, според която още изчислят субсидията, ще се вземе оборота за същия период на 2019 г., в който фирмите са били затворени през 2020 г. Ако обаче обектите са започнали работа след 1 януари, то базата ще бъде оборотът им за октомври 2020 г. Съпоставката няма да е месец за месец, а от дата до дата, обясниха данъчните.

"Необичайно е НАП, която по принцип осигурява приходите, сега да е администратор на помощта и да е ангажирана с разходването на средства", коментира Галя Димитрова и уточни, че това е станало възможно с промени в Закона за извънредното положение. Тя посочи, че е мобилизиран целият екип на приходната агенция.

От единия джоб в... другия

Средствата по новата схема за подкрепа бяха осигурени, след като Министерството на икономиката на практика блокира други две сходни мерки по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията" и "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19". Те бяха с бюджет от по 78 млн. лв., за които можеха да се борят фирми от всички сектори на икономиката. Сега за двете мерки пари ще се търсят или по финансовия инструмент REACT-EU, или по линия на т.нар. План за възстановяване.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар