🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Освен недостига на артилерийски снаряди и модерно западно въоръжение, украинската армия е изправена пред задълбочаващи се проблеми с набирането на нови военнослужещи
Освен недостига на артилерийски снаряди и модерно западно въоръжение, украинската армия е изправена пред задълбочаващи се проблеми с набирането на нови военнослужещи    ©  Reuters

Войната в Украйна | САЩ пуснаха военната помощ за Киев, но проблемите на фронта остават

Русия рязко ще форсира офанзивата и бомбардировките си през следващите седмици, преди западните боеприпаси да достигнат украинската армия в достатъчни количества

Освен недостига на артилерийски снаряди и модерно западно въоръжение, украинската армия е изправена пред задълбочаващи се проблеми с набирането на нови военнослужещи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Подгответе се за поне още няколко седмици лоши новини от фронта
  • Въпреки размразената американска помощ украинските сили вероятно още известно време ще страдат от недостиг на снаряди
  • Ефектът от изпращането на далекобойнките тактически ракети ATACMS обаче ще се усети веднага

"Алелуя!". Това беше краткият, красноречив и не твърде дипломатичен коментар на украинския външен министър Дмитро Кулеба в сряда, след като САЩ най-накрая възобновиха изпращането на военна помощ за Украйна. Решението идва след около половин година принудителна пауза заради вътрешнополитически боричкания между различните фракции на републиканците и демократите във Вашингтон.

В неделя, на 20 април, Камарата на представителите в американския Конгрес най-накрая прие дългоочаквания компромисен вариант на законопроекта, лансиран от председателя й Майк Джонсън. Нормативният акт разрешава изпращането на около 61 млрд. долара военна подкрепа за Киев заедно с такава за Израел и Тайван. Помощта за Украйна ще бъде предоставяна под различни преки и косвени форми, включително и като заем, който американският президент впоследствие може да опрости частично или напълно.

В сряда рано сутринта българско време стратегически важният закон скоростно премина и през Сената. Няколко часа по-късно той беше подписан и от президента Джо Байдън, който обяви, че оръжията и боеприпасите ще потекат към Украйна "в рамките на часове". Държавният глава веднага отпусна първия нов пакет с въоръжение и боеприпаси на стойност над 1 млрд. долара, включително тактически балистични ракети ATACMS и критично важните боеприпаси за противовъздушната отбрана (ПВО). Паралелно информационното пространство се наводни със снимки на бронирани бойни машини Bradley, вече натоварени на камиони-влекачи и само чакащи подписа на Байдън, за да прекосят полско-украинската граница.

Радостта би била прибързана

Всичко това обаче няма да реши моментално и като с магическа пръчка натрупалите се проблеми на украинската армия. От края на миналата есен, най-вече заради дългото спиране на американската военна помощ, тя е почти в глуха отбрана, биейки се с числено и огнево превъзхождащ руски враг, който е склонен да жертва огромни количества войници и техника дори в името на малки тактически завоевания.

Техническото време за транспортиране и разпределяне на въоръжението по фронтовата линия, както и съпътстващите логистични предизвикателства, вероятно означават, че и подновената американска подкрепа едва ли веднага ще започне да влияе сериозно върху ситуацията на бойното поле. "Нито един пакет военна помощ не може да спре руснаците. Това, което ще ги спре, е единен фронт на цяла Украйна и всички нейни партньори", коментира в този контекст украинският външен министър Кулеба. И обобщи: "Западът трябва да засили отбраната, тъй като ерата на мира в Европа приключи".

Така че подгответе се за поне още няколко седмици относително лоши новини от фронта. Прогнозата на авторитетния американски отбранителен тинк-танк Institute for the Study of War (ISW) е, че положението по линията на съприкосновение с руските окупационни сили ще продължи да се влошава до края на май, а може би и в началото на юни, особено ако войските на Кремъл успеят да увеличат натиска, за да се възползват от ограничения времеви прозорец преди пристигането на новата помощ от САЩ.

Мнението на щатските анализатори е, че украинските сили вероятно ще понесат допълнителни поражения, докато чакат идването на основната част от американската бойна техника и боеприпаси. Когато това се случи през лятото, то ще позволи стабилизиране на фронта и спиране на плавния руски напредък в Донбас. При перспективата скоро да получат масиран приток от оръжие и снаряди (не само от САЩ, но и по линия на чешката инициатива в Европа) украинците вероятно ще рискуват да мобилизират и да хвърлят в боя последните си налични ресурси и запаси. Така те евентуално ще успеят да притъпят настоящата руска офанзива с надеждата, че възобновената американска помощ в комбинация с европейската действително ще дойде по най-бързия начин, в достатъчни количества и за по-продължителен период от време.

Идва ли краят на артилерийския дефицит

При всички положения през следващите седмици украинските сили вероятно ще продължат да страдат от дефицит на артилерийски боеприпаси и евентуално ракети за ПВО. Този недостиг на способността ще продължи да пречи на армията на Киев да провежда достатъчно ефективни отбранителни операции, смятат от ISW. Липсата на снаряди подпомага руските механизирани формирования да постигнат тактически успехи, а влошените способности на украинската ПВО позволяват на руската авиация да разрушава фронтовите отбранителни линии с планиращи бомби, пускани почти безнаказано от бойни самолети Су-34. Силите на Путин биха могли да продължат да използват тези предимства още известно време, за да дестабилизират украинската отбранителна линия с надеждата да постигнат значителен оперативен напредък, допълват от щатския тинк-танк. Времевият прозорец за това обаче започва да се затваря.

Според ISW недостигът принуждава Украйна да пести боеприпаси и да приоритизира ограничените ресурси за критичните сектори на фронта, увеличавайки риска от руски пробив в други, по-зле подсигурени сектори. Пример за това е изненадващият срив на украинската отбрана в района на селището Очеретине в Донецка област, завзето през последните няколко дни почти без бой от окупационните сили заради объркване при ротацията на изтощените украински бойни части.

Последното е нагледното доказателство и за задълбочаващите се проблеми на Киев с набирането на нови военнослужещи, заради което администрацията на президента Зеленски прокара нов, по-строг закон за военна мобилизация. Той свали долната граница за призоваване на мъжете в казарма или запас от 27 на 25 години, въведе по-строги правила за военна отчетност на мъжете и прекрати консулските услуги включително преиздаването на лични документи в чужбина за отпътувалите украинци в мобилизационна възраст. По неофициални данни зад граница се намират поне 840 хил. украински мъже, които могат да бъдат призовани в редовете на армията.

Гореописаните обстоятелства правят общата ситуация на фронтова линия по-нестабилна, отколкото предполага настоящият сравнително бавен темп на руския напредък, отбелязват от ISW. Заплахата от значително руско оперативно настъпление през следващите седмици остава, въпреки че в резултат на американската помощ украинското командване може да получи повече свобода да предприеме кратки контраофанзивни действия. "Руските сили може би все още са в състояние да постигнат значителен оперативен напредък през следващите седмици. Те може да дадат приоритет на сектори от фронта, където украинската отбрана изглежда относително нестабилна, особено западно от Авдиевка, или в райони на фронта, които са близо до постигането на оперативно значима цел, като например при Часив Яр", обобщават анализаторите от ISW. Според изявления на украинското военно разузнаване руската армия е получила заповед да превземе Часив Яр до т.нар. ден на победата 9 май.

Непосредствените ефекти от щатската подкрепа

И все пак има елементи от настоящия първи американски военен пакет, които вероятно веднага ще се усетят на фронта. Това например са далекобойните тактически балистични ракети ATACMS, за които щатският Конгрес изрично разпореди на Байдън да бъдат предадени на украинците. Въпросните ракети вероятно се крият в графата "допълнителни боеприпаси за HIMARS" в оръжейния пакет, подписан в сряда.

Според източници на Reuters пък САЩ вече са предали на Киев подобни боеприпаси в рамите на малкия извънреден транш от 12 април на стойност 300 млн. долара. Те са били от варианта с далекобойност от 165 км и касетъчни бойни глави. Използвани са при неочаквания успешен удар срещу авиобазата край Джанкой в окупирания Крим, където бяха унищожени четири руски ПВО установки от най-модерния тип С-400.

Големият въпрос сега е дали администрацията на Байдън изпраща от по-новите ATACMS с радиус на действие 300 км и в какви количества. По всичко личи, че отговорът е "да". Тези ракети ще позволяват да се обстрелват стратегически формирования, военни складове, авиобази, пристанища и всякакви други във всички окупирани територии, включително прословутият Керченски мост, свързващ Кримския полуостров с континентална Русия. Това ще принуди руската армия изцяло да преоцени военната си логистика, както и да измести далече от фронта всички свои вертолети, изтребители, бомбардировачи и друга ценна техника. За сметка на това в сряда германският канцлер Олаф Шолц за пореден път обяви, че страната му засега няма намерение да изпрати многократно исканите немски крилати ракети Taurus, който са по-далекобойни от британските Storm Shadow и френските SCALP, като могат да поразяват цели на 500 км. разстояние.

През изминалите месеци Пентагонът беше твърдо против разполагането на ракети ATACMS с голям обсег, най-вече опасявайки се, че изтеглянето на тези боеприпаси от американските военновременни запаси ще навреди на бойната готовност на САЩ. Имало е и опасения, че Украйна ще ги използва, за да атакува цели дълбоко в Русия. "Използването на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари, независимо от предупрежденията на САЩ към Русия да не го правят, доведе до промяна в мнението", коментира източникът на Reuters. Фактор при вземането на решението от страна на САЩ също така са били руските обстрели срещу критичната инфраструктура на Украйна, добавя висшият американски служител. "Ние предупредихме Русия за това, но те подновиха обстрелите си", разказва той пред агенцията.

В края на януари американските военни намират начин да адресират притесненията за евентуалното снижаване на бойната готовност при предаването на ATACMS. Горе-долу по това време започват доставките на нови ракети за HIMARS от Lockheed Martin. Вероятно става дума за по-модерните боеприпаси от типа ER GMLRS с далекобойност 150 км и за Precision Strike Missile (PrSM), които могат да поразяват цели на 500 км. Въпросните ракети в момента влизат в серийно производство.

В средата на февруари президентът Байдън се среща с екипа си по национална сигурност и се съгласява да приеме единодушната препоръка на своите съветници за изпращане на ракетите в Украйна. В дискусията участват съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкен и председателят на Съвета на началник-щабовете ген. Чарлз Браун. Остава да видим дали в настоящата ситуация САЩ евентуално биха преоценили и забраната техни оръжия да бъдат използвани за атаки срещу военни части и стратегически съоръжения на руска земя...

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Прекраснен образователен обзор! Само едно не разбирам - какви проблеми на фронта има? Това да не би да е пропукване на челичната вяра в перемогата?!

    Разбира се не бива да сме прекалено придирчиви, защото тези, дето сме научени да четем между редовете, прекрасно схващаме неизказаното признание, че:

    1. Това си е класическа прокси война ва САЩ срещу РФ на територията (и за сметка на) Украина. Много добре се видя в какво състояние изпаднаха ВСУ след паузата на американските доставки от края на м.г., въпреки напъните на целия ЕС да ги компенсира;

    2. Както и досега, огромната част от кредита за Украина от 61 млрд ще остане във ВПК на САЩ, Новопроизведените боеприпаси ще обновят запасите на Пентагона, а старите ще се продадат на Украина;

    3. Въоръжението е едната драма на ВСУ. Основната е месото. Месото свършва. Прочутата 47-ма механизирана бригада, която се тика като вълшебен пластир на всяка рана на бойното поле, е вече с около 2000 бойци при двойно по-голям щатен състав в началото. Няма време и за обучение за уловените по улиците мъже и те се тикат на фронта след седмица-две в казармите;

    4. Украинското Външно е наредило на консулските си служби по света да не удължават изтичащата валидност на документите за самоличност на мъже на възраст от 18 до 60 г, за да ги принудят да се върнат в страната и да бъдап пратени в месомелачката;

    5. А това, дето се нарича "объркване при ротацията при Очеретино" всъщност е отказ на остатъцти на 115-та бригада да сменят на гробищата поочуканата 47-ма бригада. И случаят не е единичен;

    6. Боеприпасите, осигурени от САЩ едва ли ще променят хода на войната. По открити източници за малко повече от двете години прокси война Вашингтон е изсипал там почти 120 млрд! ЕС и ОК - отделно някъде още толкова. И какво се вижда? Че ВСУ в най-добрия случай поудържа крепостите си, кървейки мощно.
    Призивът отпреди две години: война до последния герой, се осъществява на терен. Е, някои от героите са избивани от заградителните отряди, за да не се предават...;

    7. САЩ нямат план Б, а план А, както се вижда - видимо се провали.
    Ситуацията е като на агресивен психично болен да му даваш на траншове стимуланти, защото белите му те кефят.

    Апропо, Зеленский до 21 май трябва да предаде президентските си пълномощия на председателя на Радата, защото мандатът му тогава изтича безвъзвратно.
    Остават по-малко от месец.
    Какво ще правим после, ако продължи да се прави на президент?

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 3

    Сложихме пак розовите очила, но пак ми липсва патоса за украинските военни маршируващи победоносно на Червения площад за 9 май. Може би защото го няма в „анализа“ на ISW, откъдето е почти 1:1 преведен този материал. Само мокри сънища как трябва да се ползват далекобойните ракети на руска земя. От гледна точка на руснаците всъщност те и сега се ползват на такава.

    Започвам с една опашата лъжа, че украинската армия се бие с „числено превъзхождащ руски враг“ – Руснаците обявиха, че в рамките на фронта и окупираните територии имат около 617 хиляди щика или половината им маневрени части. Зеленски беше заявил в края на януари, че Украйна има около 880 хиляди щика - https://www.newsweek.com/zelensky-reveals-advantage-russia-1865071

    Но пропусна да отбележи, че общата бройка при мобилизациите е 1,3 милиона или 420 хиляди бойни загуби. Добавете още 3 месеца по 20 хиляди, което беше изтърсено, като „необходими бройки за попълване на формированията“ и достигаме 480 хиляди жертви. Задачка за втори клас: 617>880 ли е?

    Много изненади, много нещо в този анализ. Да питам ли защо се отделя само едно изречение за руския пробив в Очеретине? Той е много показателен, но не толкова за оправданието, което излезе във Forbes, че било „грешка при ротацията“. Не е точно ротация, защото ротацията предполага, че една боеспособна формация се оттегля за почивка доокомплектоване (ротация се прави при максимум 35% загуби на личния състав), заменена от друга боеспособна.

    В случая ВСУ изтегля 47ма механизирана поради големи загуби на механизирана техника (прочутите Бредлита и няколкото Абрамса, като заради тях беше сменен за трети път командирът на бригадата) е изтеглена и я заменя 115та механизирана в северния фланг на Авдеевка. Само, че 47ма покрива и южния заедно с 3та щурмова бригад, последната от която е изпилена до кокал. Руснаците се биха с ВСУ 3 месеца за да достигнат жп. линията и гористия пояс около него на южния вход на Очеретине. Горе-долу протичаха по следния начин действията – руснаците влизат с бронирани роти и се опитват да достигнат до място за укрепване. ВСУ контраатакува с бронирани елементи. Когато украинците секнаха контраатаките, руснаците се закрепиха при гористият пояст.

    През последните 3 месеца, този северен участък се пазеше украинците от 31ва, 23та, 47ма механизирана плюс елементи от 1ва танкова. 31ва беше почти напълно обезкървена и заменена от 23та. Сега същото се случи с 47ма и 115та. Последната е успяла да поеме окопите на изток от Очеретине, но е нямала бронирани части да контраатакува руснаците при горския масив. Оттам, руските части са концентрирали сили и след това са нахлули в градчето. То е било защитавано само от лека пехота на 104та териториална бригада. Без огнева поддръжка от бронирани машини и танкове, украинците са изтласкани в рамките на няколко дни от почти цялото градче. Само северната част на Очеретине не е под руски контрол.

    Пробивът е предприет през тесен коридор от около километър широчина до руските линии. Една бронирана контраатака на ВСУ по двата фланга – северен и южен щеше да го прекърши. Но такава не следва в рамките на месец, което означава липса на бронирани машини. По-показателен е колапсът от последните 24 часа на двете по-малки селца на югозапад от Очеретине. ВСУ няма бронирани съединения в региона, които да се противопоставят на щурма на руските бронирани такива. Имаме два варианта – 115та е успяла да развърне само пехотните си формирования при поемането на фронта или тази бригада е механизирана само на хартия.

    Няма и ред за значението на Очеретине. Това голям руски пробив във втората защитна линия на ВСУ след Авдеевка. Когато руснаците зачистят и северната част на градчето си отварят заобиколен път зад споменатите окопи, които 115та е заела. Без танкове и бронирани машини от страна на ВСУ може да очакваме колапс на цялата линия. А в помощта за момента никой не споменава танкове, има Бредлита и стари M113 и Хъмвита. Единствено първите от обещаните машини могат да оказват адекватна огнева поддръжка.

    Спирам с разсъжденията, че да може и при следващите „анализи“ да има изненади.

    Нередност?
  • 5
    normalno_siv avatar :-|
    normalno_siv
    • - 3

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Не прочетохте ли между редовете, че парите от въоръжението може да остане във ВПК на САЩ, но боеприпасите ще останат завинаги в руските окупатори.
    Отделно как па не не се вижда (пак там - между редовете) че количеството месо в западния модел на воюване не е приоритет, а качеството му.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#5] от "normalno_siv":

    Какво е западното разбиране за качеството на месото още не сме стигнали да научим.
    В момента Западът (САЩ и васалите му) още харчат почни безплатното месо на аборигените, чиито вождове са се съгласили срещу огледалца и гребенчета ( в съвременното им измерение, естествено: офшорни сметки) да им го предоставят безвъзмездно.
    Западният бюргер за 2-3 поколения е научен да ходи до ритейла/шоу рума, а не до окопа. В този ред на мисли не мога да си представя как младият немец/френец ще бъде мотивиран да ходи да го копат в украинските степи.
    Адолф поне обещаваше на своите джагали ново жизнено пространство.
    Днешните обърканяци и това не могат да обещаят...

    Нередност?
  • 7
    normalno_siv avatar :-|
    normalno_siv
    • - 3

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Тези самолетоносачи, френските и американските, явно само с украинци са пълни според четящите между редовете.

    Нередност?
  • 8
    ntx231229682 avatar :-|
    Змеят присмехулник
    • - 1

    До коментар [#7] от "normalno_siv":

    Къде ги видя ти самолетоносачи? В Балтийско и Черно море самолетоносач НЯМА да влезе никога ( то в Черно няма и да го пуснат турците). Руснаците имат Циркони с далекобойност 1000 + км. Миналата година правиха и демонстрация в Атлантическия океан , отделно са разните караконджули от типа на Х101.

    Нередност?
Нов коментар