🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три ефекта от заявката на президента за втори мандат

Румен Радев показа, че е наясно с това, че в ГЕРБ го възприемат като най-сериозния си политически противник

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на прогнозите на политически наблюдатели и социолози, че парламентарните избори през април ще определят до голяма степен президентските през есента, в понеделник президентът Румен Радев даде и друга заявка, позиционирайки надпреварата за избор на следващия държавен глава редом с тази за следващото Народно събрание.

В пряко излъчване на отчета за му за последната година от неговия мандат Радев обяви официално, че ще се кандидатира за втори път в същия формат - с вицепрезидента Илияна Йотова. Така още в началото на годината с два национални вота отпадна въпросът дали държавният глава ще прави свой политически проект, а положителният му рейтинг вероятно ще му осигури участие и в двата тура на изборите за президент.

Засега не е ясна формата, под която ще бъде издигната кандидатурата на Радев - като независим, подкрепен от инициативен комитет, или припознат официално от партия. Обявявйки сам, че ще се кандидатира, Радев демонстрира, че решението му не зависи от политическа сила, но в същото време като жест към издигналага го през 2016 г. БСП заяви, че се надява на подкрепата на социалистите, които по думите му "имат право да се произнесат първи" за кандидатурата му.

Ранната кандидатура

Заедно с това Румен Радев за пореден път се постави сред основните лица на опозицията срещу управлението на ГЕРБ. Самият той посочи, че анонсът за кандидатурата му следва да "даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи и приоритети при заявяване на своите стратегически намерения, което ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата".



"Става дума за откритост и отказ от задкулисни комбинации, опит да се покаже, че в България политика може да се прави и без заобикалки", посочи социологът и председател на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов пред "Капитал". "Според мен няма да чака решението на нито една политическа партия. Той се обръща преди всичко към гражданите, а естествено, че би могъл да води разговори с всяка една политическа партия, с която има обща принципна и ценностна позиция", допълни Маринов.

Според професора по политически науки от НБУ Антоний Тодоров това е жест на порядъчност. "Мажоритарно Радев се ползва със завидна подкрепа в края на мандата. Няма нищо чудно, че той се кандидатира и така е по-честно. В противен случай до края на годината непрекъснато ще се обсъжда въпроса ще се кандидатира или не", коментира Тодоров пред "Капитал". Той даде пример с Росен Плевнелиев през 2016 г., за когото до последно не беше ясно дали ще се състезава за втори мандат от името на ГЕРБ, и късното определяне на кандидатурата на Цецка Цачева е повлияло за загубата. Тодоров смята също така, че това, че Радев няма партиен опит е "очевидна негова слабост, но и сила по отношение на онези граждани, които все по-малко вярват на политически партии".

Две отражения за БСП

Партията на Корнелия Нинова отложи решението си за кандидат-президента за след парламентарните избори през април, на които отново ще се яви като основен съперник на ГЕРБ за властта. От една страна с огласеното още отсега участие на президентските избори през есента Румен Радев до голяма степен поставя БСП пред свършен факт или поне онези фигури в нея, които са си представяли процесът да протече по по-различен начин. Разбира се, формално БСП може да издигне и друга кандидатура, но в партията си дават сметка, че това би бил рискован ход.

През 2016 г. много малко българи знаеха кой е Румен Радев, а днес можем да го наречем морален лидер на нацията.

Александър Симов
Александър Симов

говорител на ПГ на "БСП за България"

Засега от ръководството на БСП липсва официално становище за вече официалната кандидатура на Радев, пред "Капитал" говорителят на парламентарната група на левицата Александър Симов заяви: "В лично качество смятам, че той трябва да бъде нашият кандидат, но уважавам процедурите в БСП и знам, че те трябва да минат по своя ред - номинации, обсъждане, оценка на мандата, и тогава да заявим нашата позиция. Смятам, че много социалисти се радваха да чуят отчета на президента и подкрепят както неговите изводи, така и желанието му да се кандидатира за нов мандат".

В същото време официална подкрепа за Радев сега, а не след парламентарните избори, може да засили позициите на БСП именно за първия вот. Според социолога и бивш член на НС на БСП Юрий Асланов ходът на президента може да повлияе на резултатите на левицата на изборите за парламент, но в каква посока ще зависи най-вече от реакцията на Корнелия Нинова и ръководството на партията. "Румен Радев се ползва с по-висока подкрепа от БСП", напомни Асланов, който определя хода на президента като предизвикателен. Той смята, че Радев отново ще бъде издигнат от инициативен комитет, а съставът му ще даде повече яснота кой стои зад кандидатурата му.

И в авангарда срещу ГЕРБ

В понеделник Румен Радев отново отправи остри критики към управляващите и открои някои от ключовите според него предпоставки за "промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България", включително реална съдебна реформа и засилена защита на собствеността и конкуренцията в бизнеса.

"От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение", заяви той. Предупреждавайки за "опасност от ново правителство на задкулисието", Радев посочи, че в началото на април на гражданите ще е отговорността да приемат или да отхвърлят днешния модел на властта - "корумпирана, задкулисна и несправедлива". (Пълният текст на изявлението му под наслов "Послание за нова България" можете да прочетете тук.)

"Партията - държава има всички ресурси и инструменти да отчете висок изборен резултат."

президент Румен Радев
президент Румен Радев

Радев определи предстоящите избори като ключови, тъй като"предвид възможната патова ситуация в новия парламент може да се стигне до правителство на задкулисието под формулировка за национално спасение или експертен кабинет". С официалното обявяване, че ще се кандидатира за втори президентски мандат, Радев показа също, че е наясно с това, че в ГЕРБ го възприемат най-сериозния си политически противник, което се вижда и от атаките на управляващите срещу него. А също и, че е готов да си премери силите с "партията-държава" като самостоятелен политически играч.

Словесният двубой с Борисов

"Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията", написа във фейсбук страницата си премиерът Борисов на 18 януари по повод задържането на основателя на руския Фонд за борба с корупцията на летището в Москва при завръщането му от Германия, където беше лекуван след отравянето му с вещество от групата на новичок. На фона на реакциите от други европейски лидери и представители на новата администрация в САЩ в позицията на българския премиер дори не се споменават руските власти, но тя беше използвана от Борисов, за да атакува Радев за липсата на официална реакция по случая.

"Моята позиция е ясна много преди да се произнесе Бойко Борисов, още когато хиляди скандираха "Мутри вън!" под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирно протестиращи граждани бяха бити и арестувани, той не направи нищо, за да се установят виновните", отговори в понеделник президентът. "Това е твърде удобно за премиер с проблемите на Борисов. Най-лесно е да се крие кризата у нас, като се говори за проблеми навън. Голямата ирония тук е, че ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов", каза Радев, визирайки филма на ФБК за "Двореца на Путин", видян от десетки милиони хора след ареста на Навални.

Президентът на свой ред постави въпроса за скоростно построеното продължение на руския газопровод "Турски поток" през България и затлачените от 10 години интерконектори със съседните държави, които по думите му са критично важни за постигането на енергийната диверсификация. Радев попита още "кога ще видим реална себестойност и икономическа обосновка на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. лева наши пари" и в който "българският интерес най-вероятно е на последно място от всички други заинтересовани страни".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 3
    • + 3

    Узунов води Радев при Гешев...

    Нередност?
Нов коментар