Какво предлага БСП на бизнеса

На среща с Българската стартъп асоциация Koрнелия Нинова увери, че БСП не планира да повишава корпоративния данък и ще реформира ББР

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртък лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутатите от БСП Димитър Данчев и Явор Божанков и евродепутатът Петър Витанов участваха в среща с Българската стартъп асоциация (BESCO). Това е първата от поредица от срещи с политически лидери, които BESCO ще проведе преди изборите. Нинова представи част от програмата на БСП за бизнеса, която включва опит за справяне с лобисткото законодателството и прокарването на предложения между първо и второ четене в парламента, намаляване на административната тежест за бизнеса и въвеждане на електронно управление, преструктуриране на Българската банка за развитие (ББР) и данъчни облекчения за стартиращи компании и работа за повече инвестиции в предприемачество.

"Никъде не сме имали намерение да пипаме корпоративния данък. Говорим само за промяна в данъците на физическите лица в Закона за данъците върху доходите на физическите лица", увери представителите на бизнеса от BESCO Нинова.

Общ проблем според нея е непредвидимостта в правенето на бизнес в страната, която води до нежелание за инвестиране и развиване на бизнес и предприемачество в страната.

Приемат се закони без реална оценка за въздействие

Като решение на некачественото и неустойчиво законодателство, което се променя често и допълнително се обременява от "предложения между първо и второ четене с чисто лобистки цели", Нинова предложи към Народното събрание да се създаде съвет от юристи и икономисти, които да правят предварителен анализ на законодателството. Ролята им би била да дават обективна и независима оценка на въздействието на предложеното законодателство върху икономическата среда. "Категорично сме решени да върнем законодателството там, където му е мястото - да е сериозно, предвидимо и да ви дава спокойствието да правите бизнес", обърна се Нинова към членовете на BESCO.

Проблемът с административната тежест

Вторият голям проблем според БСП е административната тежест за бизнеса. "Част от документите, необходими за създаване на бизнес, трябва да бъдат издавани служебно, абсурдно и скъпо е да са необходими между 40 и 80 документа", предложи Нинова. Според нея водещ проблем е, че дори там, където има някакво електронно управление, системите на различните институции не комуникират помежду си. В БСП в момента се изготвя списък от възможните документи, които могат да се искат и осигуряват от администрацията по електронен път, без това да се изисква всеки път от бизнеса. БСП също предлага създаването на 6 нови електронни регистъра, от които Нинова назова 4 - образователен, данъчен, регистър на земята и регистър за електронно здравеопазване.

Нинова коментира и практиката държавни институции да бавят отговори на всякакви запитвания. "Бавните отговори освен като основа за корупционна среда са изключително вредни за бизнес средата и принципът на мълчаливото съгласие на администрацията трябва да се въведе, където е възможно", смята тя.

Изкривяване на пазарната среда

"Лобистки интереси изкривяват пазарната среда и свободната конкуренция, най-често в полза на големите", заяви лидерът на левицата, като обясни, че това е тема за съдебната система и борбата с корупцията, но че БСП има и икономически и финансови решения:

  • Преструктуриране на Българската банка за развитие (ББР) с ориентация към кредитиране на малки и средни предприятия. В момента ББР "помага на между 6 и 10 големи компании, обвързани по някакъв начин с управлението", каза Нинова. БСП ще поиска таван за размера на кредитите и ще настоява за децентрализация на банката
  • Данъчни облекчения за стартиращи компании под формата на освобождаване от корпоративен данък за първите 5 години
  • Облекчаване на обществените поръчки за малки, средни и стартиращи компании, тъй като в момента условията на обществените поръчки работят в полза на големите компании, които могат да се възползват от големи кредити.

Според Нинова заради глобализацията е необходима и спогодба за избягване на двойно данъчно облагане.

Липсата на кадри

Нинова предлага във всяко училище да има курс по компютърна грамотност с високи технологии като стъпка за по-тясно обвързване на образованието с технологиите. В БСП обмислят предложение за създаването на национална гимназия по компютърни науки и високи технологии. Лидерът на БСП намекна и за потенциални промени в учебното съдържание, което трябва да се "прецизира". Извън образователните политики Нинова се съгласи с предложение на BESCO за облекчаване на визите за кадри от трети страни в помощ на бизнеса.

Липса на инвестиции

Нинова посочи недостига на инвестиции като ключов проблем - прекалено малко компании в България инвестират във високи технологии, което налага намеса на държавата чрез обединяване на фонд "Научни изследвания" и фонд "Иновации" и създаване на центрове за върхови технологии и технологичен трансфер. "Рязко се увеличиха депозитите в банките. Кредитите, които дават банките, макар и да бележат лек ръст, разликата си остава. Натрупват се средства в банковия сектор, които не се обръщат в реалната икономика, а са възможен източник, който и на вас да помогне", каза още тя. В същия ред на мисли Нинова се съгласи с предложение на BESCO частните пенсионни фондове да се превърнат в източник на инвестиции и каза, че в БСП се обмисля как те да станат оборотен капитал, така че да се гарантират парите на вложителите.

Тя обърна внимание и на европейския план за възстановяване и развитие и обясни, че при победа на изборите на БСП планът ще бъде обект на обстойна публична дискусия в Народното събрание с участието на колкото се може повече заинтересовани лица. "В предвижданите дотук мерки в плана става въпрос просто за довършване на отпаднали и нереализирани проекти от оперативните програми досега, но мисля, че те не гарантират едно ново качество и нова структура на икономиката, здравеопазване, обвързване със социални и икономически проблеми, обвързваме и със Зелената сделка", каза лидерът на БСП.

Въпроси за съдебната система

По време на дискусията с BESCO управителят на "ИФД инженеринг" Красимир Димитров повдигна въпроса за позицията на БСП за съдебната система. Той попита Нинова дали в БСП са готови да намалят политическата квота във ВСС и да оставят по-голяма квота юристите и съдиите. Димитров също попита дали от БСП са готови да закрият специализирания съд и спец. прокуратура, както и да проведат реформа на прокуратурата. "Постоянно се сблъскваме с това, че се опитваме да излезем на световния пазар. Репутацията на страната ни е много важна. Когато стане въпрос за привличане на инвеститори и партньори, проблемите в съдебната ни система се виждат навън. Да имаме предвидима среда, която създава усещане за сигурност и предвидимост за бизнеса, е изключително важно", намеси се в разговора и изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов.

Нинова не отговори директно на въпроса за квотите във ВСС, като вместо това обясни, че политиците трябва все по-малко да се месят в съдебната система. "Още когато се създаваха специализираният съд и прокуратура, гласувахме против и предупреждавахме какво ще се случи. То се случи. В предизборната си програма сега сме заложили закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура", добави лидерът на социалистите. БСП също предлага да се наложи съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата, включително върху отказите от съставяне на такива. Нинова също обясни, че от БСП са готови да работят с всеки, който иска да се обедини в борбата с корупцията и промяна в съдебната система, "защото това е надпартийна тема, която може да обединява".

Цялата дискусия, продължила час и половина, можете да гледате тук.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Asparuh avatar :-|
    Asparuh
    • - 1
    • + 9

    Корнелия Нинова се прави на принципна спрямо Гергов, но няма нищо против Румен Овчаров. Не мога да разбера с какво двамата са различни.
    Нинова води БСП към катастрофа. Тя се държи като диктатор и гони всеки, който мисли различно от нея. Ще превърне партията в електорално джудже.
    БСП са наследниците на бившите комунисти от БКП. Те не могат да бъдат алтернатива на нищо. Искат само да вземат от работещите и да дават на себе си. Не, мерси!

    Нередност?
  • 2
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 6

    Това е лъжа. Който и да дойде на власт, трябва да вдигне данъците. А данъците върху имотите в големите градове трябва да се вдигнат 10 пъти. По селата два пъти.

    Нередност?
  • 3
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "smotlixx":

    Който и да дойде на власт, трябва да вдигне данъците.

    Напротив! Трябва да се намалят , а някои дори да бъдат премахнати.Ама от кухи лейки толкова.

    Нередност?
  • 4
    selimpo41 avatar :-|
    selimpo41
    • - 2
    • + 1

    Не искам политиците да ми предлагат нищо, искам да правят това което аз искам. В Британия поискаха Брексит и политиците им го направиха.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Мда. И накрая коалиция с ДПС, налагане на тяхната корупционно-олигархична икономическа политика и спазване на омертата по всичките им феодални владения.

    Даже червенотиквениците разочароват по отношение на левите обещания. Това да сменим ГЕРБ с БСП би било поредния идиотизъм. Ако не дадем път на други партии, може да очакваме само статукво до безкрай.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#2] от "smotlixx":

    Ако беше чел текста, щеше да видиш как тя се мазни само на бизнеса. Нямало да вдигне корпоративния данък.

    Е - ще вдигне друго, това е ясно. Тези другите данъци, които си изброил така и така са предимно общински, та не зависят от държавното управление пряко.

    Аз не мога да разбера едно - как може българите с ниските си доходи да гледат равнодушно на предложението за прогресивно подоходно облагане. Това ще е поредната кражба от народа в полза на партийните каси!

    Никаква прогресивна данъчна система, докато сме най-корумпирани в Европа! Това е абсолютна кражба!

    Нередност?
  • 10
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
Нов коментар