4 млн. вълчета на Уолстрийт

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога да си журналист, който следи финансовите пазари, не е лесно - цената на някои акции изведнъж се качва много и ти трябва да разбереш веднага каква е причината, разказваше тази седмица един от пазарните репортери на Financial Times. Преди няколко дни работата на финансовите журналисти беше особено трудна - никога досега причината за увеличение не е била подобна на тази. Координирана атака на огромен брой малки инвеститори срещу позициите на големите хедж фондове доведе до внезапен и много голям скок на акциите на американската компания GameStop. Над четири милиона души, организирани в различни социални мрежи, направиха така, че само за три дни цената на акциите на веригата магазини за компютърни игри скочи с близо 660%. Това почти доведе до фалит един хедж фонд и извади от равновесие няколко други.

Историята обаче се превърна за кратко в нещо много по-голямо от сюжета за една компания и няколко фонда. В началото изглеждаше, че може да стане възможно колективната сила на малките играчи с помощта на социалните мрежи да дисръптне финансовите пазари. Ако това се случи, щеше да повлече след себе си фундаментална промяна в начина, по който се движат капиталите с огромни последствия в много различни посоки. Включително например в това как се управляват парите на пенсионните фондове, съответно и потенциални социални и политически катаклизми. Няколко дни по-късно прахът от тропота на четирите милиона души по Уолстрийт започна да се уталожва и ситуацията не изглежда чак толкова драматична. При всички положения обаче тя остава много, много интересна - вижте всичко за нея тук.

България през миналата година беше изцяло в плен на обстоятелствата, а дали тази година това ще се промени зависи от няколко фактора. Тук може да прочетете интервю с икономиста Лъчезар Богданов, в което той разказва от какво ще зависи скоростта на икономическото възстановяване тук.

Дали ще има промяна в българската икономика въобще и ако "да", колко ще е сериозна в голяма степен зависи от политиката. Основният проблем в момента е здравната криза, а нейното управление е изцяло в ръцете на правителството. Ако то успее да управлява ситуацията така, че да се избегне нов срив на здравната система, и набави достатъчно количество ваксини, стопанската дейност ще започне да се връща поне към предкризисната си динамика. До момента България изостава драматично от всички съседни държави. Тази година двата вида избори - за парламент и за президент, дават възможност за промяна в българската политика. През седмицата Румен Радев за пръв път заяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат. Тук ще видите анализ за това какви са ефектите от неговия анонс.

За едни промяната е нещо хубаво, но тези, които печелят от сегашната ситуация, ще направят всичко възможно, за да я предотвратят. ГЕРБ и ДПС в момента се опитват да направят така, че дори и след изборите да не са на власт, пак да владеят енергетиката.

Светът обаче се задвижва напред от промяната и тази седмица основателят на една от най-големите компании в него - Amazon, за пореден път показа, че не е добре да се седи дълго време на едно място. Джеф Безос обяви, донякъде изненадващо, че се оттегля от оперативното ръководство на фирмата, която основа преди 28 години. С това тя влиза в нов етап от развитието си, а самата трансформация вероятно също ще бъде много интересен процес.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-P
    daskal1

    Ако имате намерение да разказвате за Влад Тенев и "Робинхууд", направете го, няма нужда от "близалки" поне на този сайт.

    Нередност?
  • 2
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • + 1

    "да дисръптне"
    Капитал, това част от новговора ли е или просто се правите на интересни?

    Нередност?
Нов коментар