Ще се обединят ли националистическите партии за вота

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заговори за коалиция с НФСБ и КОД

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли националистическите формации, които претърпяха катастрофална загуба на последния вот и останали извън парламента, заговориха за обединение. Първо, лидерът на НФСБ Валери Симеонов в края на април заговори за свикване на обединителен "национален патриотичен форум", а в средата на миналата седмица министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов заяви, че се водят разговори за общо явяване на предсрочните избори, и дори очерта формациите, които биха могли да влязат в евентуалната бъдеща коалиция. "С Валери Симеонов контактите не са прекъсвани никога и отношенията са запазени, въпреки че се явихме различно на изборите", каза той цитиран от БНР.

Кой може и не може да влезе в коалицията

От потенциалните партньори в евентуалното обединение на националистическите формации обаче Каракачанов изключи две партии. Едната е бившият партньор от коалицията от последния парламент "Обединени патриоти" - "Атака", с която ВМРО и НФСБ се разделиха драматично още в предишния парламент. "С Волен Сидеров контакти не сме поддържали повече от една година, а и не виждам смисъл. Човекът, който е в основната причина за торпилиране на коалицията "Обединените патриоти", той буквално на втория месец започна да плюе колегата си Симеонов. Няма смисъл да се повтаря едно и също", каза Каракачанов.

Другата партия, която той изключи от хипотетичното обединение, е тази на Веселин Марешки - "Воля". На тези избори варненският бизнесмен се яви заедно с НФСБ, след като в последния момент ВМРО реши да се яви самостоятелно на вота и дотогавашният му коалиционен партньор Валери Симеонов трябваше да търси пожарно решение как формацията му да участва в изборите.

За сметка на това обаче Каракачанов посочи друга партия, която би могла да бъде възможен коалиционен партньор в бъдещото обединение - КОД, на бившия здравен министър от второто правителство на Борисов от вече несъществуващия Реформаторски блок Петър Москов.

Така очертаната от лидера на ВМРО бъдеща "патриотична" коалиция не е изненада. Такъв формат за явяване на "патриотичните" формации се обсъждаше още за европейските избори преди две години, както и за последния парламентарен вот, но той така и не се случи главно заради амбициите на ВМРО за самостоятелно явяване на двата вота, което при успех би затвърдило формацията на Каракачанов като лидер в националистическото пространство. Частично тази амбиция донесе успех на ВМРО на европейските избори. Партията спечели близо 144 000 гласа и успя да вкара в Европейския парламент двама евродепутати. Именно този успех обаче подведе ръководството на ВМРО да вземе решение за самостоятелно участие в последния парламентарен вот. Формацията на Каракачанов в крайна сметка спечели 116 434 гласа и не й достигнаха 11 537 гласа да влезе в парламента. (Прагът за прескачане на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание на последните парламентарни избори беше 127 971 гласа.)

Но дори и ВМРО да беше прескочило изборната бариера, нямаше как да преповтори коалицията с ГЕРБ от предходните избори, защото за управленско мнозинство трябваха още поне две формации или БСП, но всички изключваха партньорство с партията на Борисов.

Дори и обединени, може да не влязат в парламента

Сега чисто математически евентуалното обединение на трите формации би могло да ги вкара в следващия парламент. Партията на бившия здравен министър Петър Москов, която за пръв път се яви на избори, спечели 9415 гласа. Трудно е да се измерят избирателите на НФСБ, защото партията на Симеонов се яви в коалиция с "Воля" и въпреки скъпата предизборна кампания успяха да спечелят само 76 хил. гласа. Ако се съди по резултата на НФСБ от европейските избори, приносът на партията в коалицията най-вероятно е по-скромен от този на "Воля". На изборите за евродепутати формацията на Симеонов спечели 22 421 гласа.

Така заедно с около 116 хил. гласа за ВМРО сметката би показала общо гласове от порядъка на 150 хил., които биха били достатъчни за прескачане на бариерата дори при малко по-висока избирателна активност от последната.

Съвсем обаче не е сигурно, че ако трите формации се обединят, този резултат ще се възпроизведе и на предсрочния вот. Според екзитпола на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" от последния вот електоратът на "Обединените патриоти" се е разпилял между няколко формации, като най-голямата част от избирателите им са се пренасочили към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - 17%. Други 10% от т.нар. патриотичен вот пък са отишли при друга формация от протеста - "Изправи се! Мутри вън!", а 6% към БСП.

Данните на "Галъп" показват, че ВМРО е успяла да привлече само 30% от избирателите на коалицията "Обединени патриоти", които на парламентарните избори през 2017 г. бяха малко над 318 000 души. А за коалицията на Валери Симеонов и Веселин Марешки са гласували едва 7%. Едва ли за двата месеца до предсрочния вот тези нагласи на избирателите могат да се променят кардинално. Още повече че очакванията са избирателите на "Има такъв народ" да се увеличат, както и тези на "Изправи се! Мутри вън!".

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ldn37306015 avatar :-|
    Димо Дренчев
    • - 14
    • + 9

    Статия за патриотичния вот в която не се споменава и дума за Възраждане! Обективни сте! Колкото за 112 място сте обективни, не повече!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    За обединяване не знам, но че ще се чифтосат отново - чисто по сметка, за да минат бариерата - е 100% сигурно. Сметки ги сдушават, не идеи.

    В този смисъл мисля, че е изключително неточно на тоя сбирток да му се търси тематично обединение като "националисти". Защото тях ги сплотяват далаверите:
    - с хотела за граничарите;
    - с тайните поръчки за строежа на оградата по границата;
    - с БТ паспортите;
    - с БТ ваксините (хей, Гешев, каква стана с делата срещу тия "патриоти"?)
    - и най-вече със слугинстването на Борисов 2.0 и 3.0, което носи облаги.

    Но има един проблем пред опитите тоя сбирток да се вкара в 46-тото - машинното гласуване.На 11 юли циганите няма да могат да се припознаят като нацита пред тъчскрийна.

    P.S. А бе, нали и Марешки изведнъж се припозна като наци и им беше другарче?! Него що не го приютят в нациторбата? Или ефективната присъда му пречи да покрие високите нацикритерии?

    Р.Р.S. Теоретичното влизане на нацитата в 46-тото ще попречи на Герб да си отреже опашката, защото единствено с тях може да си легне. Тогава обществената принуда прокуратурата да вземе да прави нещо по казуса Герб ще бъде космически.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 8

    "очакванията са избирателите на "Има такъв народ" да се увеличат, както и тези на "Изправи се! Мутри вън!"

    Seriously? Електоратът на Мая растял? Ако беше направила аферата "Илчовски" в деня за размисъл можеше и да стане. Ама сега много рано подпали фишека и работата взе да се разсъхва:

    - оказа се, че сексуалното насилие над Стайков е лъжа (отречено от самия Стайков)

    - оказа се, че според самия Илчовски "прокурата си била свършила работата перфектно" при оплакването му с/у бившия депутата на ГЕРБ - проблем бил съда. С което увисва тезата за прокурорски чадър/бухалка - за каквато ни надуват главата вече повече от година.

    - оказа се, че най-големият конкурент на Градус е "Лудогорско пиле" на представител на "автентичната Разградска десница" - Любомир Лозанов. Същият е в борда на "Америка за БГ", която спонсорира изданията на другия "автентично десен" от Разград - Прокопиев. Може и да е съвпадение, ама цирка на Мая може да се окаже параван за разчистване на сметки м/у конкурентни фирми.

    На кратко - не мисля, че Мая ще намаже.

    Проблемът и, че забърка тази медийна продукция не в деня за размисъл както преди, а 2 месеца по-рано - и така остава достатъчно време тези детайли да излязат наяве.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Иска ли питане?

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    О, Възраждане? Как, те демонстрират много високо самочувствие - не можели да се обединят с Каракачанов и Симеонов, защото те били част от властта (вече бившата!).

    Нередност?
Нов коментар