🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София отлага за догодина част от уличните ремонти

Ще се правят само стратегически важните проекти, детските градини и болниците

В петък министър Петя Аврамова и Йорданка Фандъкова направиха инспекция на строителството на Околовръстното шосе
В петък министър Петя Аврамова и Йорданка Фандъкова направиха инспекция на строителството на Околовръстното шосе
В петък министър Петя Аврамова и Йорданка Фандъкова направиха инспекция на строителството на Околовръстното шосе    ©  Цветелина Белутова
В петък министър Петя Аврамова и Йорданка Фандъкова направиха инспекция на строителството на Околовръстното шосе    ©  Цветелина Белутова

Столичната община ще свие инвестиционната си програма за тази година с 13.3 млн. лв., обяви кметът Йорданка Фандъкова. Предвижда се отлагането на все още незапочнали ремонти, но няма да се осъществят и ключови за центъра на града планове като реконструкцията на ул. "Цар Иван Шишман", парка "Заимов" и градината "Св. Георги".

Програмата за тази година така или иначе не беше особено амбициозна, а общината главно си беше поставила за цел да завършва започнати проекти. Затова с отлагането на малкото ново, което беше предвидено, 2020 г. може да бъде броена за почти нулева в развитието на столицата.

За догодина

Отменени за следващата година се оказаха ремонтът на "Чепинското шосе", ул. "Николай Коперник", ул. "Атанас Узунов" и транспортния тунел на НДК. От "Московска" 33 казват, че тази година ще бъдат изготвени само проектите за тези обекти, а следващата ще започнат строителните дейности. Ремонтът на "Чепинското шосе" всъщност се чака още от 2018 г., когато беше обявена обществената поръчка. След дълго забавяне в крайна сметка тя беше прекратена този февруари заради получени оферти от кандидати с повече от 50% разлика в предложените цени.

Единственият инфраструктурен обект, който общината реши изцяло да спре, е рехабилитацията на ул. "Народно хоро" в район "Овча купел". Според Фандъкова това е било по искане от кмета на района Ангел Стефанов за препроектиране, но той се оказа по-скоро изненадан. "Защо лъжете, г-жо Фандъкова? Като кмет на района заявявам, че това не отговаря на истината. Никога и по никакъв начин нито аз, нито членове на администрацията ми сме искали от Столичната община проектът за рехабилитация на улица "Народно хоро" в "Овча купел" да бъде спиран. Напротив, с оглед на затруднената ситуация се съгласих да се извърши поетапно, но държах да започне възможно най-скоро", написа във Фейсбук профила си Стефанов, който е от "Демократична България".

Фандъкова аргументира спирането на ремонта на централната ул. "Шишман", която е част от по-големия проект за обновяване на градската зона, който включва и Графа, пък с това, че така се дава възможност на малките магазинчета да работят. В гражданската група "Ремонт на Шишман" във Фейсбук обаче това мнение не беше споделено. "Ремонти тази година все пак ще има - тези на "Топлофикация". Ще се сменят ключове и връзки, не цели щрангове. Това означава, че ще копае на малки участъци", написа един от членовете ѝ, като добави, че причината за спирането на ремонта не в подкрепа на бизнеса. Изпълнител на този проект е строителната "Джи Пи груп".

Главният архитект на София обаче ще пусне преработения проект за пространството около "Александър Невски" за обществено обсъждане следващата седмица, обяви още Фандъкова. Но все още няма фиксиран ден за старт на неговото изпълнение.

По-малко зелено

Намалени са и средствата за ремонт на градски градини и паркове с 1.9 млн. лв., с което реконструкциите на парка "Заимов" и градината "Св. Георги" са изпратени за 2021 г.

Обновяването на банята в "Горна баня" също ще започне тогава, макар и вече да е избран изпълнител за осъществяване на проекта на стойност 1 млн. лв. В същото време поръчката за банята в кв. "Овча купел" се оказа прекратена, тъй като не е била направена справка с НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство). В началото на месеца от института са изпратили становище, че проектът не е съобразен с културно-историческата ѝ стойност. Тоест София ще забрави за минералните си извори и тази година.

Какво все пак ще се строи

Един от ремонтите, който ще се случи тази година, е преасфалтирането на бул. "България" в участъка между бул. "Гоце Делчев" и "Тодор Каблешков" с дължина около 1 км. Дейностите по него започнаха тази събота. Това е третият етап от рехабилитацията главния софийски булевард, като остава частта до околовръстното.

Запазват се и всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis

    Все по-неадекватна!

    Нередност?
Нов коментар