Мая Манолова предвожда гражданска гвардия

Резултатът на "Изправи се! Мутри вън!" силно ще зависи от избирателната активност

Дневник    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че е трудно в момента да се правят ясни прогнози как точно ще изглежда следващият парламент, едно е ясно - съставът му ще бъде много различен от досегашния.

Текстът е част от поредица на "Капитал" за кандидат-депутатските листи на политическите формации с най-големи шансове да влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!" около Мая Манолова и и ВМРО.

"Изправи се! Мутри вън!" изпълнява обещанието на бившия омбудсман и бивш депутат от БСП Мая Манолова по-голямата част от листите на коалицията за изборите да е запълнена с граждани, а не с участвали в политическия живот фигури. В списъка с кандидатите от името на платформата все пак са включени лидери на политически формации, но големият брой на хората в тях, над 80% по думите на Манолова, са непознати досега в политиката имена.

Самата Манолова ще води листи в Стара Загора и в 23-и МИР в София. Така тя ще избегне челен сблъсък с Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов в 25-и МИР, превърнал се в нещо като арена за лидери. В същото време основателката на "Изправи се, БГ!" ще се изправи срещу Слави Трифонов, който води листата на "Има такъв народ" в Стара Загора. В София с партийните лидери в 25-и МИР ще се състезава адвокатът Николай Хаджигенов, а в 24-и водач е PR експертът Арман Бабикян. Двамата са познати от трибуната на протеста срещу правителството през лятото в столицата и са част от т.нар. Отровно трио, което след оттеглянето на скулптора проф. Велислав Минеков би било по-правилно да се нарича дуо. Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева оглавява листата на коалицията във Варна, а председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев - тази в Благоевград. В Пазарджик начело е олимпийският шампион по борба Георги Мърков. В Русе пък листата води 26-годишният студент по право и председател на Студентския съвет в Русенския университет Станимир Бояджиев.

Коалицията разчита на различни активистки каузи в различните избирателни райони, които Манолова подкрепя и част от които се присъединиха към платформата й "Изправи се, БГ!". Техни представители са поставени на сравнително предни позиции в листите. Във Видин начело е Юли Петров, общински съветник и основател на сдружението "Аз обичам Видин", трета в Пазарджик е председателката на инициативния комитет за чист въздух в Пещера Златка Цвеева. В отделните избирателни райони са привлечени познати местни фигури като учители, адвокати, медицински лица и финансисти.

Депутатските листи на коалицията около Манолова изглеждат като заявка за инжекция на нови хора в българската политика. Какво ще се случи на тези избори обаче е трудно да се предвиди. Резултатът за формациите, които са на 4-процентната бариера силно ще зависи от избирателната активност, а борбата за депутатски места в нискомандатните райони ще е ожесточена. Така дори в случай, че успее да влезе в следващия парламент, платформата може да се окаже представена от районите, в чиито листи на избираеми места са познати политически лица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 2

    Доста странно се получава у нас - такъв народ сме, че като викаме "мутри вън" не виждаме как мутрите са вътре в самия този народ. Какви водачи има само! - едно име свястно не могат да измислят, я тръгнали партии да правят, народ да обединяват под знамената си. Орел, рак и щука кога са успели да отворят път към сполука?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Няма да гласувам за тях, но ще бъде добре, ако и те влязат в парламента.

    Нередност?
Нов коментар