🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнелия Нинова залага на сигурно с депутатските листи

Депутатските листи на БСП не водят до въодушевление сред избирателите на партията, но няма и да й навредят

БСП се регистрира в ЦИК за парламентарните избори.
БСП се регистрира в ЦИК за парламентарните избори.
БСП се регистрира в ЦИК за парламентарните избори.    ©  Георги Кожухаров
БСП се регистрира в ЦИК за парламентарните избори.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че е трудно в момента да се правят ясни прогнози как точно ще изглежда следващият парламент, едно е ясно - съставът му ще бъде много различен от досегашния.

Текстът е част от по-дълга поредица на "Капитал" за кандидат-депутатските листи на политическите формации с най-големи шансове да преминат 4 процентовата бариера и да влязат в следващия парламент. А именно ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!" около Мая Маноловa, и ВМРО.

Може би най-важното нещо около листите на БСП за парламентарните избори е липсата на големи скандали, бойкоти или сътресения при приемането им. Ръководството на левицата наистина пренареди служебно пловдивската листа, която ще бъде водена от лидера на партията Корнелия Нинова, но това беше единствения по-сериозен епизод, при положение че критиците й в партията предвиждаха драматични развития. В същото време в листите няма и някакви изненади, с които да се привлече вниманието на колебаещите се за кого да гласуват. "Листите на БСП нито са блестящи, нито са много лоши. Не може да се очаква, че те ще издърпат целия резултат на изборите, както и че ще го свалят. Упражнението е изпълнено коректно", коментира пред "Капитал" член на ръководството на партията.

На практика Нинова продължава политиката си на консолидиране на партията след продължителните борби на различните вътрешни лобита. Водачите на листите са избрани от приближения й екип в ръководството на БСП, но са и национално разпознаваеми лица.

Сега въпросът за БСП е дали ще успее да удържи и дори да увеличи подкрепата, с която влезе в сегашното Народно събрание с втората по големина парламентарна група от 79 депутати. В края на мандата групата намаля до 69 души след напускането на 8 от несъгласните с начина, по който управлява партията, и изгонването на други двама. Със сигурност Нинова и хората около нея в ръководството са подреждали листите с мисълта, че БСП не може да си позволи въпросителни в бъдещата си парламентарна група, особено ако тя се окаже и по-малобройна от досегашната заради задаващия се много по-шарен парламент.

Самата Нинова ще води на две места - в Пловдив, където ръководството пренареди листите, и в София в 25 МИР. Тези два многомандатни района се установиха и като местата, на които партийните лидери премерват силите си. Водачески места получиха и лоялни на Нинова сегашни депутати - като Георги Свиленски в 24 МИР - София, Христо Проданов в 23 МИР в София, Крум Зарков в Русе, Александър Симов в Смолян и други.

Челни места в листите запазват и знакови опозиционери на лидера, които бяха преизбрани в Националния съвет на конгреса на партията миналия септември. Драгомир Стойнев е втори в Стара Загора, а Весела Лечева - втора във Велико Търново. Според партийци това показва, че с изключение на намесата в пловдивските листи, където Нинова продължава да разчиства сметки с фракцията на Георги Гергов, след като успя да изгони пловдивския бизнесмен от БСП в началото на януари, от "Позитано" са оставили областните съвети да наредят листите си, както им се полага по устав.

Не е ясно какъв може да бъде ефектът от това, че в няколко избирателни района ръководството постави водачи, които са от близкия екип на Нинова, но са чужди на местните структури. Дори те да са силно разпознаваеми на национално ниво, особено в нискомандатни райони, това може да демотивира работата им в кампанията. Такъв потенциално е случаят в Кюстендил, където води депутатът Румен Георгиев, избран в 44 НС от 23 МИР - София, и бивш общински съветник в СОС. Георгиев няма времето и възможността заради пандемията да се запознае с местните структури и активисти и да проведе силна кампания на място. На миналите избори водач там е бил Валери Жаблянов, който обаче се отцепи от парламентарната група на левицата след прекия избор за председател. В Смолян листата води говорителят на ПГ на БСП Александър Симов, който беше преместен там от Кърджали, откъдето е избран в сегашния парламент. Смолян и Кюстендил дават само по 4 мандата - при повишената конкуренция за депутатски места ще проличи и желанието на местните структури да работят отдадено за новите за тях лица.

Докато други партии залагат на популярни имена и увеличени граждански квоти, с които да привличат избиратели, подходът на ръководството за водещите позиции в депутатските листи цели по-скоро успокоителен ефект за електората на БСП. "Много е трудно да се направи корелация между листите и шансовете на изборите - истината е в един умерен прочит и в това, че тези листи сами по себе си не са толкова голям плюс, но не са и минус. Те са това, което хората очакват. Нашите хора ги приемат спокойно", смята член на ръководството на партията.

Водачите на листите в БСП:
Благоевград - проф. Георги Михайлов
Бургас - Петър Кънев
Варна - Борислав Гуцанов
Велико Търново - Явор Божанков
Видин - Филип Попов
Враца - Атанас Попдимитров
Габрово - Крум Дончев
Добрич - Мая Димитрова
Кърджали - Петя Михалевска
Кюстендил - Румен Георгиев
Ловеч - Ирена Атанасова
Монтана - Атанас Костадинов
Пазарджик - Пламен Милев
Перник - Стоян Мирчев
Плевен - проф. Румен Гечев
Пловдив - Корнелия Нинова
Пловдив-област - Манол Генов
Разград - Таско Ерменков
Русе - Крум Зарков
Силистра - Вяра Емилова
Сливен - Атанас Зафиров
Смолян - Александър Симов
София - 23 МИР - Христо Проданов
София - 24 МИР - Георги Свиленски
София - 25 МИР - Корнелия Нинова
София-област - Иван Ченчев
Стара Загора - Георги Гьоков
Търговище - Кольо Милев
Хасково - Велизар Енчев
Шумен - Иван Иванов
Ямбол - Кристиан Вигенин

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    biocompost avatar :-|
    Ahmet Arapoğlu
    • + 1

    Разбита банда !

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    В никой случай не бих гласувал за БКП, но ако бях от кастата на АБПФК бих сложил дикеможи срещу именцата на много от тия.
    Гумен Речев, Гуцанов, Нинова, Попдимитров, Атанасова, Ерменков, Вигенин, Емилова... всъщност на всички...
    Също така за всеки известен крадократ - дали ДпС или ГРЕБ..

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    Капитал отново се е плъзнал по най-близката пързалка: кой кой е и къде е в списъците.
    И да жалим ли червените, че не са се окичили със станьолчета като Любо Дилов, с Жени Калканджиева и подобни?

    Реално листите на БСП по нищо не се отличават от листите на останалите "сили": партийни босове на избираеми позиции и тук-таме по някой, познат от другаде.

    Пък и не е ли пределно видимо, че спечелването на тези избори не е приоритет на БСП?

    Пък и какво, ако ги спечели: нито ще може да направи правителство без да целуне кафтана на Доган, нито това правителство ще се оправи в дълговата спирала, в която баце засили България с хвърлянето на обещани (и неосигурени) стотици милиони, здравния хаос, институционалната кома, международната изолация на БГ заради оня, дето спи с пистолет и кюлчета?

    Вероятно Нинова & Со са си подредили приоритетите по друг начин:
    1. Смяна на партийните елити.
    Нещо, което в БСП става при всяка смяна на председател: Първанов през 1996 г. разкара Жан Видновистите, Станишев след 2005 г изряза до корен Първановистите. И не помня тогава някой да е правил голяма гръцка сватба от това. Сега Нинова просто ходи в същите обувки;
    2. Консолидиране на партията.
    Сега в нея битуват всякакви цветни парцалчета и идеологически вождове: от крайно левите около "Зора", през евротроцкистите на Станишев, класическите партизански тип комунисти, марксисти, приспособленци и пр. Няма друга такава партия: орел, рак и щука. Пък и няма угодия за никого там, от което енергията на партията изтича в междуособици.

    На Нинова й трябва време, за да свърши всичко това. Според мен то е по-въжно за партията й от представянето на ТЕЗИ избори, чиито резултат с нищо не застрашава позициите на БСП. Както и да са подредени листите й, БСП на 4 април ще вземе поне 60 депутати - 1/4 от всички - и ще продължи да е незаобиколим фактор в БГ политиката.

    Смятам, че това НС няма как да си изкара мандата, освен ако ДПС не събере около себе си колаборационистично мнозинство, но пък това ще направи видими мръсните парцали в политическата гримьорна: грозните пазарлъци, отмятането от предизборните лакърдии и продажността на много от "надеждите на нацията.

    Докато от телевизора с месеци тече тая мръсна пяна, Нинова ще използва времето за консолидиране на партията си. И ще я готви за следващите парламентарни.

    Те са таргетът на БСП.
    Когато и да са, но проведени максимално честно и открито от СЛУЖЕБНО правителство на президента Радев.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    С две думи - стабилно нафталинено. Насреща - обикновена стабилност. И поне един милион овце гласуват за едните, та да не дойдат другите ( вместо по съвест, например).

    Нередност?
Нов коментар