🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Месец преди изборите ГЕРБ води, но прогнозите са по-трудни от всякога

Повечето социологически агенции предвиждат поредна победа на Борисов над БСП, трето място за Слави Трифонов в оспорвана битка с ДПС и още 2 или 3 формации в парламента

На прага на предизборната кампания и месец преди деня на вота ГЕРБ води вече с отчетлива преднина пред БСП, а надпревара за третото място между партията на Слави Трифонов и ДПС е оспорвана. Пет са сигурните партии в 45-ото Народно събрание, като над четирите процента с достатъчно толеранс е и "Демократична България", а още поне две формации имат значителен шанс да прескочат бариерата - обединението около Мая Манолова и ВМРО. Това са прогнозите на всички големи социологически агенции от последните дни, включително и на публикуваните днес данни от проучването на "Алфа рисърч".

Една голяма неизвестна обаче прави ситуацията много по-неясна, отколкото изглежда на пръв поглед: избирателната активност, която вероятно ще се повлияе значително от развитието на епидемията в страната. На фона на преотварянето на заведенията и разхлабването на мерките масовото усещане сякаш е, че заразата отстъпва, но реално се случва точно обратното - случаите растат със значителни темпове, а в момента почти няма какво да спре тенденцията. Така далече не е изключено непосредствено преди вота България да е в ситуация, близка до тази от есента. А това би имало значително отражение на участието в изборите.

През последните години социолозите се изправят пред проблеми, които им пречат да дадат точни прогнози, като нежеланието на хората да отговарят честно, особено на въпроси, свързани с партията на власт, или различни опити за влияние на управляващите върху резултатите, така че да се оправдаят евентуални изборни фалшификации и купуване на гласове. Различните агенции имат и различна устойчивост и механизми да се справят с тези проблеми. Сега обаче към тях се прибавя и много сериозната неизвестна за избирателната активност, което превръща тези избори във вероятно най-трудните за прогнозиране през последните години.

Според последните проучвания основните сценарии след изборите на 4 април са два:

  • Ако настоящите прогнози се потвърдят, България ще има по-скоро шарен парламент и интересни, макар и трудни възможности за потенциални коалиции - и управленски, и опозиционни.
  • При ниска избирателна активност обаче печелят партиите с твърди ядра - големите плюс ВМРО, което означава парламент с 5 или дори 4 формации, трудни управленски формули, ниска представителност и вероятна нестабилност.

Кой (най-вероятно) ще влезе в парламента

В месеците от лятото насам ГЕРБ се мобилизира и вече има комфортна преднина пред БСП, показва проучването на "Алфа рисърч". Според управляващия съдружник в агенцията Боряна Димитрова става дума не чак толкова за висок ръст при ГЕРБ, колкото за слаба мобилизация на БСП, където има вътрешно напрежение и конфликти.

Преднина на ГЕРБ между 3 и 5% показват прогнозите и на другите агенции.

Проучванията предвиждат и силно оспорвана надпревара между "Има такъв народ" и ДПС за третото място. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и високата мобилизация на електората на партията. От друга страна, както отбелязват социолозите от "Екзакта", електоратът на Слави Трифонов все още няма достатъчно голямо твърдо ядро и прогнозите за резултата на "Има такъв народ" са предизвикателни.

Петото място пък е за "Демократична България", която обаче отчита известен спад на подкрепата от пика при протеста на "Росенец". По принцип коалицията има твърдо ядро и активни симпатизанти, които се мобилизират в последния момент, разчита и на вот от чужбина и това в други обстоятелства би било достатъчно да гарантира влизане в парламента. Сега обаче според социолозите от "Алфа рисърч" на коалицията е нужна още по-силна кампания и мобилизация, тъй като протестният вот се разпилява сред още няколко субекта с шанс за политическо представителство. Сред тях е и обединението около Мая Манолова и т.нар. "Отровно трио", което е на ръба да влезе в парламента.

На ръба е и ВМРО, а другото патриотично обединение - НФСБ/"Воля", е малко по-назад.

Още няколко малки партии пък са близо до 1% подкрепа според "Алфа Рисърч", което означава, че имат шанс поне да получат държавна субсидия.

Крайните резултати на формациите, които са около 4-процентната бариера, ще зависят в голяма степен от предизборните им кампании, смятат социолозите. Според "Алфа рисърч" около 15% от всички избиратели (почти 1/3 от заявилите твърдо, че ще гласуват), или 400 хил души, още не са решили окончателно за кого ще дадат гласа си. Този доста висок дял има потенциал да предопредели кои формации ще влязат в следващото Народно събрание и дори да пренареди и челните места при сравнително близките резултати.

Възможните управленски формули

Ако ситуацията се запази такава, каквато предвиждат данните в настоящите проучвания, ГЕРБ има шанс да постигне около 85 мандата - една трета от всички, което безспорно го прави водещ претендент за съставяне на правителството, казва Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Политическите стратегии на ДПС и "Има такъв народ" до голяма степен обаче ще определят характера и изобщо възможността да се случи бъдеща управленска коалиция, сочи анализът на агенцията.

Ако се реализира вариантът за шест- до седемпартиен парламент, това би дало шанс за повече коалиционни комбинации и излъчване на макар и трудно съставено правителство, коментират още социолозите. Същевременно е ясно, че раздробяването ще пречи на появата на ясна и убедителна алтернатива. При формулата "всички срещу ГЕРБ" партията на Борисов би била силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии не могат да бъдат оценени като особено високи, коментира Боряна Димитрова.

От "Алфа рисърч", както и други агенции, не изключват и варианта с нестабилен парламент и нови парламентарни избори, въпреки че желанието след вота да се излъчи правителство, което да се бори със здравната и икономическата криза, ще е силно.

Избирателната активност този път ще е много важен фактор

"Алфа рисърч" прогнозира 52.5% избирателна активност - с около 3% повече спрямо януари. "Тренд" смята, че 47% ще отидат до урните, а "Екзакта" - 45%. Ходът на епидемията обаче може да намали значително броя на хората, които ще идат до урните, като от "Екзакта" прогнозират активността по-скоро да намалява до датата на вота, като може да падне и до 40%.

Това може да доведе до съвсем друга ситуация в парламента: ако избирателната активност падне под 2.5 млн. души, това би имало два ефекта върху изборите, казват от "Алфа рисърч":

  • Прекият ефект ще е в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра и потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове
  • Косвеният - по-слаба легитимност на излъчения парламент и трудно съставяне на управленска коалиция

По думите на Боряна Димитрова спад в активността автоматично води до бонуси за трите партии с най-големи твърди електорати - ГЕРБ, БСП, ДПС. "Възможно е при такъв сценарий някои от по-малките партии да изпаднат от парламента и независимо че няма да е толкова фрагментиран, в такъв парламент ще има също сериозни трудности за съставяне на правителство. Възможно е нито една партия да не се окаже достатъчно силна, за да състави правителство, но не и достатъчно слаба, за да бъде елиминирана. Как в тази ситуация се съставя правителство е големият въпрос", казва тя.

На старта на предизборните кампании темата за потенциално лошо развитие на епидемията като цяло се избягва и от политиците, и дори от здравните власти, но данните за заболеваемостта, хоспитализациите и смъртността очертават тревожна тенденция, която може да достигне висок пик към края на март. Как ще реагират хората и дали това ще ги спре да стигнат до урните е по-сложен въпрос. Според проучването на "Алфа рисърч" в значителна част от хората страховете от заразата са живи, но все пак те, изглежда, не се тревожат особено от непосредствена опасност специално в изборните помещения (виж графиките). Така при рязко влошаване на епидемията не е ясно накъде ще се задвижат емоционално-психологическите нагласи на хората, коментират от "Алфа рисърч".

За проучванията

Национално представителното проучване на агенция "Алфа рисърч" е съфинансирано от агенцията и bTV. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари - 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Национално представителното проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" e проведено със собствени средства между 4 и 12 февруари сред 1011 души по метода "лице в лице".

Социологическото проучване на "Екзакта" е проведено със собствени средства в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице" сред 123 гнезда в 90 населени места в България.

Проучването на социологическа агенция "Тренд" е проведено по поръчка на в. "24 часа" сред 1008 пълнолетни граждани в периода 12 - 19 февруари.

Проучването на "Маркет ЛИНКС" е финансирано и реализирано съвместно с bTV и в проведено сред 1019 лица в страната в периода 17 - 24 февруари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Изследването на "Медиана" е проведено в периода 22 - 26 февруари 2021 г с 943 души чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 4

    Как да са трудни прогнозите !?

    Боце със джипката ше ги отнесе със 200 ...

    Нередност?
  • 3
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 2

    Не става ясно - ке я бъде ли революцията или не? Това е въпросът.

    До коментар [#2] от "Любопитната Съседка":

    Е и? Другите имат социалните медии и "най-престижните онлайн медии".

    Нередност?
Нов коментар