🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво предлага партията на Слави Трифонов за бизнеса

Без промяна в данъците, оптимизация на услугите в публичния сектор и реформа на частните пенсионни фондове са сред приоритетите на "Има такъв народ"

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В четвъртък Българската стартъп асоциация (BESCO) проведе онлайн дискусия с членове на партията "Има такъв народ", чийто лидер е шоуменът Слави Трифонов. Това е част от инициативата на организацията с излъчвани във Facebook разговори за икономиката с лидерите на политическите партии преди изборите. Миналата седмица разговорът беше с лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата.

На срещата в четвъртък Слави Трифонов не присъства. "Има такъв народ" беше представлявана от председателя на вътрешнопартийната комисия по икономика и финанси Любомир Каримански, на транспортната - Пламен Данаилов, д-р Светослав Георгиев - член на комисиите по образование и по икономика и финанси, и Александър Рашев, член на правосъдната комисия на партията.

"Няма да увеличаваме данъците. Няма да променяме данъчното законодателство нито в посока корпоративно подоходно, нито в посока на лични данъци в Закона за данъците върху доходи на физически лица. Ако намерим възможност да оптимизираме данъчното облагане, ще го направим", отговори финансистът Пламен Данаилов на въпрос на изпълнителния директор на BESCO Добромир Иванов за данъчната политика на партията. Данаилов добави, че формацията не предвижда промени и в социалното осигуряване.

Какви са целите на "Има такъв народ"

За разлика от Корнелия Нинова, която започна срещата миналата седмица с презентация за икономическа платформа и обещания, членовете на "Има такъв народ" отговаряха на въпроси за отделни сфери. Стана ясно, че все още предстои публикуването на икономическата и на цялостната платформа на партията в уебсайта й. "От гледна точка на подкрепата за бизнеса кои са вашите приоритети? Ние добре ви задаваме въпроси за нашите, но какви са първо, второ, трето - нещата, които моментално ще направите по собствените си приоритети?", попита Добромир Иванов.

Любомир Каримански отговори, че първо трябва да могат да гарантират, че бизнесът ще може да развива своята дейност "без да има всички онези предпоставки за корупционни механизми, за неща, които могат да го стопират". По думите му след това "имаме достатъчно много мерки, набелязани за преките чуждестранни инвестиции и инвестициите изобщо в България, така че смятаме, че това също трябва да бъде развито и да бъде стимулирана цялата иновативна дейност чрез въвеждането на иновациите и стимулирането на иновациите в България". Той обеща също "картографиране на цялата ресурсна възможност на страната, така че ресурсите да могат да се ползват на географски принцип там, където трябва да се развиват, а не да бъдат концентрирани в два или три центъра на цялата страна и в цялата останала част на България да няма никакво развитие".

Конкретно по целите за преките чуждестранни инвестиции и борбата с корупционните механизми не стана ясно какви мерки всъщност планира партията на Слави.

Данаилов се намеси, за да обясни, че незабавна цел на партията ще е да улесни достъпа и прозрачността при кандидатстване за европейски пари, както и да не може парите за конкретни мерки лесно да се пренасочват. Той даде пример с парите за иновации, които бяха прехвърлени за субсидирана заетост. Д-р Светослав Георгиев заяви, че партията трябва да "премахне корупцията колкото се може повече, за да може България да добие малко по-различен имидж пред инвеститорите". Според него борбата с нея е на първо място в целите на партията заедно с конкретни мерки в правосъдието, а на второ място идва премахването на административната тежест.

За правосъдната реформа

На въпрос за плановете на партията за съдебна реформа Александър Рашев обясни, че цялостната съдебна реформа е цел на партията чрез:

  • Промяна на състава на ВСС - изваждане на прокуратурата от Висшия съдебен съвет
  • Пряка отговорност на главния прокурор и въвеждане на механизми за търсене на такава отговорност
  • Пряк избор от народа на главния прокурор
  • Механизми за избор на председателите на ВАС и ВКС

Рашев не обясни предвидените политики в детайл, като посочи, че съвсем скоро те ще излязат и в програмата на партията, когато бъде публикувана.

Електронно управление

Представителите на партията на "Има такъв народ" бяха запитани и какви проблеми са идентифицирали в електронното управление и какви стъпки предвиждат, за да не се повторят досегашните грешки. Каримански обеща реформа на процесите в публичния сектор. "Първото нещо, което трябва, но никой не го е направил, е премахването на фрагментацията на електронните услуги в България - да може да се въведат процеси, които ще ликвидират дублирането на действия в публичния сектор и ще доведат до икономия в мащаба", обясни финансистът. По думите му в България трябва да се създаде единен център за "управление на данни в публичния сектор на правителството". Оптимизацията на процесите и единната база данни ще улеснят бизнеса.

За частните пенсионни фондове

От BESCO повдигнаха въпроса и за ниската възвръщаемост на частните пенсионни фондове в България. Те посочиха, че други държави позволяват част от капитала им да се инвестира по-рисково, докато в България този дял по закон е ограничен до един процент. От думите на Каримански стана ясно, че партията на Слави Трифонов предвижда позволеният процент рискови инвестиции да се вдигне поетапно, като в рамките на един мандат приемливият ръст би бил между 5 и 7%.

Друг представител на формацията - софтуерният инженер Орлин Тодоров, добави, че предвиждат да се обвърже възнаграждението на фондовете по-тясно с резултатите, които те постигат, вместо на базата на фиксирана начална такса от всяка вноска. "В момента фондовете основно инвестират в чужбина или в български държавни облигации, искаме това да се промени и вашите идеи всъщност биха били чудесно допълнение към мерките, които ние планираме", обърна се Тодоров към представителите на BESCO.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Asparuh avatar :-|
    Asparuh
    • - 7
    • + 9

    Слави Трифонов е поредния измамник, който ще излъже българите. Спомнете си само последните му интервюта с Борисов и Цацаров. Уж им беше голяма опозиция, а всъщност се сви и започна да им припява. Той не може да им бъде опонент, а само слуга.
    Ако искате да видите каква опозиция ще бъде Слави, вижте Марешки. Винаги е жалко, когато влизаш в политиката само за да обслужиш някой друг.
    Листите на Слави се редят в централата на ГЕРБ. Това казва всичко.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 17

    1. Изключително съмнително е, когато лидерът на лидерска партия (тип Герб) се идентифицира единствено като поства коментари във фейса и никога не участва на срещи, когато ще се наложи да говори/мисли сам. От този факт идва съмнението, че Слави Тр. е кукла на нечии конци и може единствено да ретранслира това, което му подават в слушалките;
    2. Изключително съмнително е, когато на въпросната среща с бизнеса не присъства нито едно от иначе словоохотливите сценаристи и лица на партията ИТН, а са пратени някакви абсолютно неразличими "експерти";
    3. Програмата, части от която ИТН огласява предизборно, има вкус на кебапчета от чия. Демек: за всекиго по нещо - и за брат`чедите кебапчета под формата на социални програми, и за бизнеса веганската чия под формата на замразени данъци и "справедливо" разпределяне на европарите;
    4. Циганите и сродните им ще гласуват "за Слави" без да се интересуват от програми, "експерти" и пр. интелигентщини;
    5. Нищо от това няма да се осъществи, когато ИТН влезе в НС, защото тогава ще започнат същностните пазарлъци за калесването им във властта като поредната патерица на Герб. С логистичната подкрепа на Ахмед ага, естествено;
    6. Янето, Бареков и Волен не бяха чак толкова отдавна, че да сме ги забравили и да очакваме, че ИТН няма да влезе скоростно в същия коловоз.
    7. Пълен дебилитет е партия-кабеларка да е с прогноза за трета сила в нормална държава. Гледаме наживо вече 2 години какви щуротии върши в братска Украйна комик-президент, който отвя корумпето с3:1...
    8. За прекия избор на гл.прокурор, председатели на върховни съдилища, полицейски началници и прочее писъци на "демокрацията" не ми са говори. Защото - естествено - се пропуска най-същественото в случая: кандидатите винаги ги предлага ня#КОЙ. Винаги!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 4

    Предлага - чики рики комбайнеро интелегентска ...

    Нередност?
  • 4
    didi492002 avatar :-|
    didi492002
    • - 2
    • + 2

    1. Общи приказки в бъдеще време-питам директно-докога депутатите ще си актуализират заплатите на 3 месеца-вие съгласни ли сте с това, защото е много лесно от катедрата да се "борите" за благото на хората
    2.И доста тревожно че няма да променяте данъчната политика-защо да няма подоходно облагане-така е в западните държави-значи тук сте на едно мнение с ДПС-тогава какво-не ви чувам за доходите на хората или както винаги-ще превим това,ще правим онова и така докато минат 4 години
    3.Обеснявайте как ще променяте закони, като няма да имате мнозинство,защото е лесно да обещаваме, но се изисква мнозинство в парламента
    4.Защо по телевизията не обеснявате че когато приеме еврото човек с 400 лв пенсия ще получава не 400 евро, ая 200 евро, -защото много хора се заблуждават че ще взимат 400 евро-това са въпроси касаещи не партиите а хората които чакат промяна в джоба си,
    5. И една партия има председател-той къде се губи-нали ще трябва да се среща с избиратели, да чува мнението на хората или пак по стария начин-друг ще говори , а вечер безкрайни монолози колко много се интересуваме за хората
    5.Програмата ви е насочена към вас самите, а къде е социалната програма за всички хора които все още имат доверие във вас
    6.Английските депутати пътуват кой с влак, кой с автобус, и се срещат с хората от врата на врата-не пътуват с джипове и охранители-давам пример че все се посочва как е в Англия,но да не забравяме че не сме там

    Нередност?
  • 5
    delphy avatar :-|
    Величка Величкова
    • - 10
    • + 6

    Броя на троловете е правопропорционален на качеството на сайта, о тук само тролове. Слави е единствен кандидат за политик, който не е крал.
    Омръзна ми от тъпи тролове.

    Нередност?
  • 6
    DarkBlue avatar :-|
    DarkBlue
    • + 11

    Не подценявайте българската простотия! В тези среди Слави е много по-голям от Волен и Барека, така че третото място, даже му е малко. Тук в провинцията е нещо страшно. Спомнети си как покрай референдума сульо и пульо беше тръгнал със списъци и търсеше подписи ентусиазиран, че "най-накрая" се задава промяната. Същото е и сега. На референдума видях комшии, които не бяха гласували никога през живота си, но заради славчо бяха станали от дивана и се бяха отчели с глас. Това е една огромна маса, която не се взема предвид. И този избирател въобще не се интересува от това дали слави се крие като мишка или, че всичко напомня за царя, който ни оправи за 800 дни, ама въобще, хич даже! Буквално ще се гласува заради шоуто,скечовете, краси радков и народния съд разбира се.

    Нередност?
  • 7
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#5] от "Величка Величкова":

    Ако това Ви е идеята за многообещаващо бъдеще, огледайте се коя година сме. 2021, не 1998 или нещо такова. За толкова време трябваше да е ясно, че не говорим за кандидат-овчар, че най-важното е да не крадва. Не мога да повярвам, че за пореден път сума хора се вързват на овчарски добродетели. Първо беше Симеон Втори, после Бат Бойко. Сега явно следващият безхаберник е наред.

    Нередност?
  • 8
    rrs54724134 avatar :-|
    rrs54724134
    • - 1
    • + 3

    Като идеи добре но изпълнението е почти невъзможно!
    Имаше коментари за подоходното облагане: там се надявайте да не стане както в европейските държави или още по малко Англия защото когато ви сложат 40% данък на заплатата тогава едва ли след това едва ли ще сте толкова ентусиазирани да работите казвам го от личен опит! Ние нямаме нито стандарта нито доходите на европейските държави за да се мерим с тях!
    Що се отнася до бизнеса добре е да се привличат инвеститори но замисляли ли сте се кой ще работи на тези нови работни места след като народа го няма в България благодарение на невероятното управление на батети Бойко ( но там вече навлизаме в друга много дълга тема ) та първо помислете как да върнете хората в родината им след това мислете и за бизнеса защото и сега има предостатъчно работа в България но народа все още не може да живее нормално!

    Нередност?
  • 9
    qgl1613240185724378 avatar :-|
    Дивидент Релеавнс
    • + 2

    До коментар [#5] от "Величка Величкова":

    Един умен човек тука да публикува нещо умно.....само прости , ограничени хора, наречени накратко "цървули хейтъри" са всички останали

    Нередност?
  • 10
    ohm1613290374724427 avatar :-|
    Иван Иванов
    • + 3

    До коментар [#9] от "Дивидент Релеавнс":

    ... затова е и ЕДИНСТВЕНИЯ
    представящ се с името и лицето си!
    Не като другите невиждани и неразпознаваеми ТРОЛОВЕ!

    Нередност?
Нов коментар